שתף קטע נבחר

מדריך הזכויות: מה מגיע לך כשאת אמא

מה גובה המענק שמגיע לך אחרי הלידה, כמה זמן נמשכת חופשות הלידה, מה מגיע לך בעבודה ומתי מותר לך להתפטר כדי להיות קרובה לילדים? כתבה ראשונה בסדדרה

אחרי הלידה - מענק

אחרי הלידה מגיע לך מענק לידה של 1,615 שקלים עבור הילד הראשון. המענק שתקבלי אחרי לידת תאומים הוא 8,047 שקלים וכשנולדת שלישיה מקבלים 12,111 שקלים. מענק הלידה עבור הילד השני הוא 727 שקלים. לידה של כל ילד נוסף מזכה את המשפחה בדמי לידה של 484 שקלים.

 

חופשה אחרי חופשת הלידה

בתום חופשת הלידה זכותך לקחת חופשה ללא תשלום, כדי להמשיך לטפל בילדך. חוק עבודת נשים קובע שאורך החופשה הזו לא יעלה על שנה (או על רבע מהתקופה שבה עבדת אצל המעביד הזה). במהלכה וגם לאורך 60 יום לאחר שהסתיימה, אי אפשר לפטר אותך בלי לקבל אישור מהממונה על עבודת נשים במשרד התמ"ת.

 

בלי משמרות לילה, בינתיים

במשך ארבעת החודשים שאחרי סיום חופשת הלידה המעסיק לא יכול לחייב אותך לעבוד במשמרות לילה או ביום המנוחה השבועי שלך. אך אם הוא זקוק לעבודתך ואת מסכימה לעבוד בשעות/בימים האלה, עלייך להצהיר על כך בכתב.

 

מגיעה לך שעת הנקה

אם חזרת לעבוד במשרה מלאה מגיעה לך "שעת הנקה" ביום, במשך ארבעה חודשים. ההטבה הזו, המאפשרת לך להגיע הביתה שעה קודם, מגיעה לך גם אם בחרת לא להיניק. כדאי לדעת שיש מקומות עבודה שבהם אמהות עובדות במשרה מלאה נהנות מההטבה הזו במשך שנה.

 

האפליה - אסורה

אסור למנוע ממך עבודה מסוימת, רק מפני שאת אימא לילדים. כאשר מנהל סירב להעסיק עובדת רק מפני שהיא אם, בית הדין לעבודה בירושלים קבע שמדובר באפליה המנוגדת לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. העובדת, שתבעה את המעסיק המפלה, זכתה בפיצוי של 33 אלף שקלים.

 

מותר לך להתפטר כדי להיות קרובה לילדים

אי אפשר למנוע ממך להתפטר ממקום העבודה אחרי חופשת הלידה, כדי להיות יותר קרובה לבית ולילדים. בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קבע שלעובדת שהתפטרה כדי לטפל בתינוקת הפעוטה שלה מותר לעבוד במקום עבודה שקרוב יותר לביתה. המעסיק של העובדת שהתפטרה וציפתה לקבל את פיצוייה בהתאם להנחיות חוק עבודת נשים, סירב לשלם לה. הוא טען שהיא התפטרה, כדי לעבוד עבור מעסיק אחר ולא כדי לטפל בבתה ובמצב כזה, לפי חוק פיצויי פיטורים לא מגיע לה פיצויים. בית הדין, שהסתמך על הוראות חוק עבודת נשים קבע שאם עובדת לא חייבת להפסיק לעבוד לחלוטין, כדי לטפל בתינוקה. מספיק שהתפטרות מאפשרת לה לשהות יותר זמן עם הילד, כי מצאה מקום עבודה קרוב יותר לבית. לכן, פסק בית הדין שהמעסיק ישלם לעובדת גם פיצויי פיטורין בסך 9625 שקלים וגם פיצוי על ההלנה).

 

ימי מחלה - לטיפול בילדים

אם צברת ימי מחלה, את יכולה להישאר בבית ולטפל בילד חולה עד שמונה ימים בשנה (מדובר בשמונה ימים בלבד בלי קשר למספר הילדים שלך, לא שמונה ימים לכל ילד!).

חוק דמי מחלה גם קובע שאם את מגדלת את הילדים לבד, זכותך להיעדר מהעבודה עד 16 ימים בשנה. כשהילד חולה במחלה קשה, זכותך לנצל עד 90 ימי מחלה כדי לטפל בו (אם עובדת חד הורית זכאית לנצל עד 110 ימי מחלה כדי לטפל בילד שמחלתו ממארת). אמהות לילדים עם צרכים מיוחדים יכולות לנצל 15 ימי מחלה בשנה כדי לטפל בילדם ולסייע לו.

 

מי יכול לעזור?

* שפע מידע משפטי מובן, מעודכן ואיכותי. אפשר למצוא באתר www.kolzchut.org.il

* קו לעובד – הגנה על זכויות עובדים. טלפון 03-6883766 עוד פרטים אפשר למצוא באתר www.kavlaoved.org.i

* עמותת ידיד-מרכזי זכויות בקהילה, טלפון 02-6790710. עוד פרטים באתר www.yedid.org.il

* מען- עמותה לסיוע לעובדים. טלפון 04-6020680. עוד פרטים באתר www.wac-maan.org.il.

* כשיש בעיות עם המעסיק אפשר לדווח או להתלונן על כך ביחידה ליחסי עבודה, שנציגיה פזורים בצפון, במרכז ובדרום ואת מספרי הטלפון והכתובות האלקטרוניות שלהם אפשר למצוא ב – http://www.moital.gov.il

* כשמתנכלים לך במהלך ההיריון ואחרי הלידה כדאי לדווח על כך או לפחות להתייעץ עם הממונה על עבודת נשים בטלפון 03-5634209.

* כשהמעסיק מפלה אותך לרעה, כדאי לדווח על כך לנציבת שוויון הזדמנויות בעבודה בטלפון 02-6662701

* כשיש לך בעיות בעבודה רק בגלל הגיל המתקדם, אפשר לפנות לעמותת המשפט בשירות הזקנה בטלפון 1-800-2222-13. עוד פרטים באתר www.elderlaw.org.il.

כשרוצים לדעת יותר בענייני קצבאות של המוסד לביטוח לאומי, כדאי להיעזר באתר www.btl.gov.il

* כשיש מפגעים במקום העבודה, כדאי לדווח למוסד לבטיחות ולגיהות בטלפון 03-5266444. מידע על הגדרות של מפגעים שאסור לחשוף אותך אליהם במהלך העבודה אפשר למצוא באתר .www.osh.org.il 

 

לתשומת ליבכן

  • כל ההמלצות בחוברת הן בבחינת מידע כללי, שאינו בא במקום התייעצות עם מומחים מקצועיים.

  • את כל החוקים המעודכנים העוסקים בזכויות נשים אפשר למצוא ב"נשים בחוק – קובץ חקיקה", שערכו פרופ' רות קדרי ועו"ד עטרה קניגסברג, מ'מרכז רקמן לקידום מעמד האשה' בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר אילן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזל טוב, את אמא (ויש לך זכויות שקבועות בחוק)
צילום: shutterstok
מגיעה לך שעת הנקה, בזמן העבודה
צילום: shutterstock
8 ימי חופשה - כשהילד חולה
צילום: shutterstock
לאשה בפייסבוק
מומלצים