שתף קטע נבחר
 

מדריך הזכויות. כשאת מפוטרת או מתפטרת

האם ידעת שאם את סובלת בעבודה ויכולה להוכיח זאת, מותר לך להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים? מתי אסור, על פי חוק, לפגוע במעמדך ולהפחית משכרך? איך מחשבים פיצויי פיטורים? ועוד

מותר לך להתפטר ולשמור על זכויותייך

את לא חייבת להמשיך לסבול כשהמעסיק מתעלל, משפיל או מרע את תנאי העבודה שלך. אם את יכולה להוכיח זאת, מותר לך להתפטר ולמרות זאת תקבלי את פיצויי הפיטורים, בדיוק כמו עובד שמפוטר.

 

מתי מתייחסים להתפטרות כאל פיטורים? חוק פיצויי פיטורים קובע שכאשר מעסיק לא משלם לך את המגיע לך (למשל דמי הבראה, דמי חופשה, תשלומי ביטוח לאומי וביטוח בריאות) או מאחר שוב ושוב לשלם לך, זכותך להתפטר ולקבל את הפיצויים המגיעים לך, כאילו פוטרת. גם כאשר את יכולה להוכיח שיחס המעסיק אליך פוגע ומשפיל, תוכלי להתפטר ולקבל את הפיצויים כאילו פוטרת.

 

אסור לפגוע בך או במעמדך

גם אם המעסיק מחליט לפתע להפחית משכרך, לפגוע במעמדך בעבודה או שפתאום דורשים ממך לעבוד בתנאים נחותים מאלה שעבדת בהם בעבר, או מאלה שמצוינים בחוזה העבודה שלך, מדובר בהרעת תנאים. אפילו שינוי גיאוגרפי משמעותי של מקום העבודה, של זמני העבודה או של היקף העבודה נחשב כהרעת תנאים.

 

כל מה שצריך לעשות הוא להוכיח את הקשר בין ההתפטרות לתנאי העבודה, להראות שהזהרת את המעסיק שאת עומדת להתפטר ולאחר מכן לתבוע אותו בבית הדין לעבודה.

 

איך מחשבים פיצויי פיטורים?

את פיצויי הפיטורים מחשבים לפי הוותק בעבודה. חוק פיצויי פיטורים קובע שמי שעבד שנה ויותר ופוטר, זכאי לפיצויי פיטורים ממעסיקיו. גם אם הספקת לעבוד רק 11 חודשים ופוטרת, את זכאית לפיצויים. מחשבים את סכום הפיצויים על ידי הכפלת המשכורת החודשית הקבועה במספר שנות העבודה. מי שעבדה, למשל, שנתיים וחצי והשתכרה 4,000 שקלים לחודש, תקבל לאחר פיטוריה פיצויים בגובה 10,000 שקלים – 4,000 כפול 2.5. חשוב לציין שלא מחשבים דמי נסיעות, שעות נוספות או תוספות לא קבועות אחרות כחלק מפיצויי הפיטורים.

 

החובות שלך בעת ההתפטרות

אם החלטת להתפטר, חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות קובע שאת חייבת להודיע על כך למעסיק מראש. אם את עובדת לפחות שנה, עליך להודיע חודש מראש על כוונתך להתפטר. בתקופה שבין ההודעה על ההתפטרות לעזיבת מקום העבודה את צריכה להמשיך לעבוד כרגיל. אם המעסיק מעוניין שתפסיקי לעבוד מיד, עליו לשלם לך דמי הודעה מוקדמת, בגובה השכר שהיית מקבלת אם היית ממשיכה לעבוד כרגיל.

 

בפיטורים - מגיע לך הודעה מוקדמת

גם כאשר את מפוטרת, המעסיק צריך לתת לך הודעה מוקדמת, בהתאם לכתוב בחוק. אם הוא גם לא מעוניין שתמשיכי לעבוד עד למועד הפיטורים, ומבקש שתעזבי מיידית, החוק מחייב אותו לשלם לך דמי הודעה מוקדמת. חשוב לדעת: אם נשארו לך ימי חופשה, המעסיק צריך לפדות אותם ולשלם לך כסף בתמורה (יום חופשה שווה ערך לשכר יום עבודה).

 

  • אי אפשר לפטר אותך, בלי לערוך לך שימוע, שבו יוצגו הנימוקים לפיטורים ואת תוכלי להשמיע טיעונים לטובת המשך העסקתך. חובה להודיע לך על שימוע כזה מראש ואת יכולה לבוא אליו עם עורך דין או עם נציג ועד חבר אישי או בן משפחה.
  • המעסיק חייב לתת לך אישור בכתב על תקופת העבודה ולציין בו מתי התחילו ומתי הסתיימו יחסי העובד מעביד. מסמך כזה חיוני, כי הוא מאפשר לקבל סיוע בשירות התעסוקה ובמוסד לביטוח לאומי, שם את זכאית לתבוע דמי אבטלה.

 

מי יכול לעזור?

* שפע מידע משפטי מובן, מעודכן ואיכותי. אפשר למצוא באתר www.kolzchut.org.il

* קו לעובד – הגנה על זכויות עובדים. טלפון 03-6883766 עוד פרטים אפשר למצוא באתר www.kavlaoved.org.i

* עמותת ידיד-מרכזי זכויות בקהילה, טלפון 02-6790710. עוד פרטים באתר www.yedid.org.il

* מען- עמותה לסיוע לעובדים. טלפון 04-6020680. עוד פרטים באתר www.wac-maan.org.il.

* כשיש בעיות עם המעסיק אפשר לדווח או להתלונן על כך ביחידה ליחסי עבודה, שנציגיה פזורים בצפון, במרכז ובדרום ואת מספרי הטלפון והכתובות האלקטרוניות שלהם אפשר למצוא ב – http://www.moital.gov.il

* כשמתנכלים לך במהלך ההיריון ואחרי הלידה כדאי לדווח על כך או לפחות להתייעץ עם הממונה על עבודת נשים בטלפון 03-5634209.

* כשהמעסיק מפלה אותך לרעה, כדאי לדווח על כך לנציבת שוויון הזדמנויות בעבודה בטלפון 02-6662701

* כשיש לך בעיות בעבודה רק בגלל הגיל המתקדם, אפשר לפנות לעמותת המשפט בשירות הזקנה בטלפון 1-800-2222-13. עוד פרטים באתר www.elderlaw.org.il.

כשרוצים לדעת יותר בענייני קצבאות של המוסד לביטוח לאומי, כדאי להיעזר באתר www.btl.gov.il

* כשיש מפגעים במקום העבודה, כדאי לדווח למוסד לבטיחות ולגיהות בטלפון 03-5266444. מידע על הגדרות של מפגעים שאסור לחשוף אותך אליהם במהלך העבודה אפשר למצוא באתר .www.osh.org.il

 

לתשומת ליבכן

  • כל ההמלצות בחוברת הן בבחינת מידע כללי, שאינו בא במקום התייעצות עם מומחים מקצועיים.

 

  • את כל החוקים המעודכנים העוסקים בזכויות נשים אפשר למצוא ב"נשים בחוק – קובץ חקיקה", שערכו פרופ' רות קדרי ועו"ד עטרה קניגסברג, מ'מרכז רקמן לקידום מעמד האשה' בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר אילן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטרת? התפטרת? מהם הזכויות והחובות שלך
צילום: shutterstock
פוטרת שלא בצדק? יש מי שיעזור לך
צילום: Shutterstock
לאשה בפייסבוק
מומלצים