שתף קטע נבחר

מדריך הזכויות: כשאת מגיעה לגיל פרישה

אסור לפטר אותך רק בגלל הגיל שמתקדם ומעסיק לא יכול לדרוש ממך לפרוש קודם. מה גובה קצבת הזקנה ואיך את יכולה להגדיל אותה, על מה מגיעה לך הנחה ומי יכול לעזור לך?

אסור לפטר אותך בגלל הגיל

אסור לפטר אותך רק בגלל הגיל שמתקדם. החוק קובע גיל פרישה (נכון לעכשיו, 64 לנשים ו-67 לגברים) ומעסיק לא יכול לדרוש ממך לפרוש קודם. כשהנהלת חברת התעופה אל על חתמה עם דיילי האוויר שלה הסכם עבודה לפיו עליהם לפרוש מוקדם יותר מאשר עובדי חברה אחרים, קבע בג"צ שמדובר באפליה בין עובדים. חוק גיל פרישה וגם חוק שוויון הזדמנויות בעבודה מבהירים שזו אפליה ללא סיבה ראויה ומוכחת ולפיכך נדרשה החברה לבטל את ההסכם וגם לשלם לעובדים 50 אלף שקלים עבור הוצאות המשפט.

 

הנה עוד כמה דוגמאות:

 

  • לעובדת ששירתה את מעסיקיה במשך עשרות שנים נאמר שיש צמצומים ולכן מפטרים אותה. אולם מיד לאחר הפיטורים גילתה מודעת דרושים, הקוראת לנשים צעירות להגיש מועמדות למשרתה. היא תבעה את מעסיקיה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב יפו, זכתה והוחזרה לעבודתה. אבל תוך זמן קצר התברר לה שכל סמכויותיה נגזלו והיא הועברה למשרד אחר ולתפקיד זוטר. היא חזרה שוב לבית הדין לעבודה ודרשה פיצוי על ההשפלה. בית הדין הפנה את מעסיקיה לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחייב אותם לשלם לעובדת פיצוי של 30 אלף שקלים.
  • כשמעסיקיה של מזכירת בית ספר בת 62 ניסו לחייבה לפרוש, היא החליטה לתבוע אותם. במקרה הפרטי שלה, לא היה מדובר רק בעלבון ובאפליה אלא גם בפגיעה כלכלית קשה, בגלל אובדן ההכנסה וגם בגלל שלא הצליחה לצבור מספיק שנות עבודה שמזכות בפנסיה, כמו שתכננה.

    המעסיקים, שפעלו גם בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, חויבו על ידי בית הדין האזורי בנצרת לשלם לעובדת ארבעה חודשי שכר שבהם לא הייתה לה הכנסה בגלל הפיטורים. בנוסף, הוחלט שהיא תקבל גמלת פנסיה מלאה, למרות שבפועל היא לא עבדה את מספר השנים הדרוש כדי לקבל פנסיה כזו.

 

אין כלל אחיד לגיל הפרישה

העלייה בתוחלת החיים הניעה את המחוקק לפני כעשור לעדכן את גיל הפרישה המזכה אותך בקבלת קצבת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי. שימי לב - היום, כבר אין כלל אחיד כבעבר. אז, נשים יכלו לפרוש החל מגיל 60 וגברים יכלו לפרוש החל מגיל 65. פירוט מדויק של הגילים שבהם מאושר היום לעובדת לפרוש לגימלאות אפשר למצוא באתר www.btl.gov.il .

חשוב לזכור: אפשר לתבוע מהמוסד לביטוח לאומי קצבת זקנה רק שנה אחורה. לכן, מומלץ להגיש את התביעה לקבלת גמלת זקנה עוד לפני שמגיעים למועד הפרישה המועדף.

 

קצבת הזקנה - משתנה בהתאם לגיל

חשוב שתדעי שסכום קצבת הזקנה מהמוסד לביטוח לאומי משתנה בהתאם לגיל. עד גיל 80 מקבלים 1444 שקלים לאדם יחיד לחודש וזוג מקבל 2170 שקלים לחודש. מעל גיל 80 מקבלים 1526 שקלים ליחיד לחודש וזוג מקבל 2252 שקלים לחודש. בני זוג שחיים בנפרד מקבלים שתי קצבות ליחיד.

 

את יכולה להגדיל את הקצבה שלך

את יכולה להגדיל גם את קצבת הזקנה שלך. חוק המוסד לביטוח לאומי קובע שמי שמבוטחת יותר מ- 10 שנים מתחילה לצבור לעצמה תוספת ותק. לכן, למעשה כל שנת תשלום נוספת מעלה את הקצבה שלך ב-2 אחוזים. תוספת הוותק הזו יכולה להגיע עד ל-50 אחוזים (722 שקלים) מהקצבה ליחיד (1444 שקלים). כאשר את ממשיכה לעבוד, למרות שכבר הגעת לגיל שבו את יכולה לצאת לגמלאות, את בעצם דוחה את מועד תחילת קבלת הקצבה וחוסכת למוסד לביטוח לאומי הוצאות. בתמורה, את יכולה לקבל 5 אחוזים נוספים לקיצבה שלך, תמורת כל שנת דחייה כזו.

 

מגיעה לך הנחה בחשבון החשמל ועל תרופות

אם את מקבלת בנוסף לקצבת הזקנה מהמוסד לביטוח לאומי גם תוספת להשלמת הכנסה, כדאי שתדעי שמגיעה לך גם הנחה של 50 אחוז בחשבון החשמל (אם לא קיבלת עד כה את ההנחה הזו, שיחת חינם למוקד 103 תבטיח שתקבלי אותה גם רטרואקטיבית, כולל ריבית).

 

גם כשאת רוכשת תרופות מגיעה לך הנחה של 50 אחוז. כשאת מבקרת אצל רופא בקופת חולים, את פטורה מתשלום. חוק המוסד לביטוח לאומי גם קובע שלא צריך לגבות ממך דמי ביקור במכונים ובמרפאות חוץ, וגם לא לדרוש ממך התחייבות לתשלום, כשאת מגיעה לאשפוז בבית חולים.

 

מגיע לך סיוע בסיעוד

כשכבר באמת קשה לך לתפקד לבד, חוק ביטוח סיעוד מבטיח שיהיה מי שיעזור לך בבית (עד 15 שעות בשבוע), ידאג לכביסה ויסיע אותך לטיפולים במרכז יום לקשיש. נציגי המוסד לביטוח לאומי יכולים לספק לך גם לחצן מצוקה ואפילו מוצרי ספיגה חד-פעמיים, כשיש בהם צורך.

  • אם מסרבים לבקשתך לקבל גמלת סיעוד, בטענה שאת עדיין מסוגלת להסתדר לבד, זכותך לערער על ההחלטה בפני ועדת הערר של המוסד לביטוח לאומי.

 

מי יכול לעזור?

* שפע מידע משפטי מובן, מעודכן ואיכותי. אפשר למצוא באתר www.kolzchut.org.il

* קו לעובד – הגנה על זכויות עובדים. טלפון 03-6883766 עוד פרטים אפשר למצוא באתר www.kavlaoved.org.i

* עמותת ידיד-מרכזי זכויות בקהילה, טלפון 02-6790710. עוד פרטים באתר www.yedid.org.il

* מען- עמותה לסיוע לעובדים. טלפון 04-6020680. עוד פרטים באתר www.wac-maan.org.il.

* כשיש בעיות עם המעסיק אפשר לדווח או להתלונן על כך ביחידה ליחסי עבודה, שנציגיה פזורים בצפון, במרכז ובדרום ואת מספרי הטלפון והכתובות האלקטרוניות שלהם אפשר למצוא ב – http://www.moital.gov.il

* כשמתנכלים לך במהלך ההיריון ואחרי הלידה כדאי לדווח על כך או לפחות להתייעץ עם הממונה על עבודת נשים בטלפון 03-5634209.

* כשהמעסיק מפלה אותך לרעה, כדאי לדווח על כך לנציבת שוויון הזדמנויות בעבודה בטלפון 02-6662701

* כשיש לך בעיות בעבודה רק בגלל הגיל המתקדם, אפשר לפנות לעמותת המשפט בשירות הזקנה בטלפון 1-800-2222-13. עוד פרטים באתר www.elderlaw.org.il.

כשרוצים לדעת יותר בענייני קצבאות של המוסד לביטוח לאומי, כדאי להיעזר באתר www.btl.gov.il

* כשיש מפגעים במקום העבודה, כדאי לדווח למוסד לבטיחות ולגיהות בטלפון 03-5266444. מידע על הגדרות של מפגעים שאסור לחשוף אותך אליהם במהלך העבודה אפשר למצוא באתר www.osh.org.il

 

לתשומת ליבכן

  • כל ההמלצות בחוברת הן בבחינת מידע כללי, שאינו בא במקום התייעצות עם מומחים מקצועיים.

  • את כל החוקים המעודכנים העוסקים בזכויות נשים אפשר למצוא ב"נשים בחוק – קובץ חקיקה", שערכו פרופ' רות קדרי ועו"ד עטרה קניגסברג, מ'מרכז רקמן לקידום מעמד האשה' בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר אילן.

 

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגיע לך בכל גיל. השבוע: פרישה
צילום: Index Open
פורשת וטוב לה. פנסיונרית ונכדיה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לאשה בפייסבוק
מומלצים