שתף קטע נבחר

תלמידי הרב דב ליאור: "השלטון איבד דרכו"

לא משנים את היחס למדינה, אך תוקפים את השלטון ומוסדות אכיפת החוק. תלמידיו של הרב מקריית ארבע מוחים: "מי שהורה על המעצר רודף בצורה אכזרית ציבור שלם". וינשטיין: "המתקפות נגד הפרקליטות - משולחות רסן"

סטייה ואובדן דרך של השלטון, רדיפה מכוונת של הפרקליטות, אפלייה בוטה ופגיעה במורה דרך. תלמידיו של הרב דב ליאור בישיבת "ניר" שבקריית ארבע לא מקבלים את ההנחה כי מעצרו מבוסס על מניע ענייני. על פי תחושותיהם, החקירה מהווה עדות נוספת לפגיעה בזהות היהודית של מדינת ישראל, ולסטייה שחלה לאורך השנים בדרכה. הם מדברים על הזדהות עמוקה עם הצבא ועם המדינה, אך ככל שהדברים נוגעים למערכת אכיפת החוק - משבר האמון רק הולך ומחריף.

 

הרב דב ליאור, אחד מגדולי מנהיגי הציבור הדתי-ציוני והרב החשוב ביותר ביהודה ושומרון, נעצר שלשום על ידי בלשי היאחב"ל במחסום המנהרות, ליד ירושלים, ושוחרר לאחר חקירה קצרה. תוך זמן קצר, עורר מעצרו התפרעויות ומהומות ברחבי הארץ, במהלכן נעצרו למעלה מ-20 מתומכי הרב. החקירה עוררה גם ביקורת חריפה על המשטרה והפרקליטות מצד גורמי ימין. בתגובה, פירסמו הפרקליטות, השר לביטחון פנים - ומאוחר יותר גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו - הודעות גיבוי למערכת אכיפת החוק.

 

כעת, מסבירים תלמידי הרב כי תחושתם הקשה בעקבות האירועים נובעת מהפגיעה שספגה התורה, לדבריהם, ולא הרב עצמו. "כתלמיד ישיבה אני מרגיש תחושות קשות של פגיעה במישהו המשמש לנו מורה דרך, אך יותר חשוב זה התחושות שלי כאזרח", אמר ישראל גנות בן ה-29. "מדובר בהמשך הפגיעה ברבנים, פגיעה בערכי היהדות, איבוד וסטייה מהדרך של מדינה יהודית שחשובה לנו מאוד. זו אחת הסטיות היותר חמורות".

 

"יש שופט שיכול לחקור את התורה?" 

באשר לטענה כי אין אדם העומד מעל החוק, במיוחד בתקופה בה בכירי המדינה הובאו למשפט, אמר גנות כי "אין מישהו מעל החוק, אבל מי יכול לחקור את התורה? יש שופט בדור הזה שיכול לחקור את התורה? למה כל כך מפחדים לפתוח את העניין הזה לשיח ציבורי? למה לבוא בצורה כזו ובדרך שזה נעשה ולעצור את הרב? אין כאן שום הצדקה".

 

יאיר שריידר, 29, שנפצע במהלך שירותו בצנחנים במבצע עופרת יצוקה, ביטל אף הוא את הטענה וכינה אותה "מצחיקה". לדבריו, "הנשיא נעצר ונשפט בענייני אונס, ראשי ממשלה נחקרו בנושאי גניבה ונושאים פליליים. הרב דב ליאור נחקר לא על שוד, אונס או רצח. הוא נחקר על דעות. לא ראיתי שום צו מעצר או חקירה של פרופסור עם דעה מסוימת. אנו מדינה דמוקרטית וכל אחד יכול לומר את דעתו, כל עוד הוא לא עובר על החוק".


הרב ליאור עם תלמידיו (צילום: גיל יוחנן)

 

שריידר, שהביע גם הוא ביטחון כי הנושא לא ישפיע על ההתייצבות לשירות צבאי, מיקד את המאבק במערכת אכיפת החוק. "עם רשויות החוק יש לנו בעיה בזמן האחרון. זו מערכת מאוד סלקטיבית עם נגע פוליטי שמכוון נגד ציבור מאוד מסוים. נגד פרופסורים מאוניברסיטאות כמו באר שבע, שקוראים לשבור לי את המפרקת, אין פוצה פה".

 

ההתנגדות הרבה לשי ניצן, המשנה לפרקליט המדינה והאחראי על צוות שעוסק בעבירות חופש ביטוי, מצאה ביטוי גם בשיחה עם שרידיר. "מי שנתן את ההוראה ולא ראה

צורך לתת את אותה הוראה נגד אותו פרופסור מוצא לנכון לרדוף בצורה אכזרית את הרב ורודף בעצם ציבור שלם. מאז שמינו את שי ניצן, אנו רואים את המהלך הזה".

 

ההתקפות על ניצן הביאו גם את היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, להגיב בנושא ולמחות על "המתקפות שלוחות הרסן מצד גורמים שונים המופנות כלפי המשנה לפרקליט המדינה". לדברי וינשטיין, "הטענות המייחסות למערכת אכיפת החוק קבלת החלטות על רקע פוליטי ואידיאולוגי מקוממות ורחוקות מן האמת כרחוק מזרח ממערב".

 

באשר לתוכן הדברים עצמם, כפי שהם באים לידי ביטוי בספר "תורת המלך", אמר שריידר כי לא שמע בשיעורים התייחסות של ליאור לנושא. "חשוב להבין, הרב נותן מאות אם לא אלפי הסכמות בשנה. אפשר לפתוח כמעט כל ספר תורני מהציבור שלנו ולמצוא הסכמה שלו. אין לרב זמן לעבור על כל התוכן של כל ספר. אני אישית לא קראתי את הספר".

 

השתתף בהכנת הידיעה: אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב דב ליאור. "לא התייחס בשיעורים לספר"
צילום: גיל יוחנן
מהומות בעקבות מעצר הרב. לא יפגע במוטיבציה לשרת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים