שתף קטע נבחר

משבר הגבול הימי עם לבנון: 'האו"ם מוכן להתערב'

לפי דיווח בעיתון לבנוני, בכירים באו"ם מוכנים להיות מעורבים בתיחום הגבול הימי בין המדינות כדי שהסכסוך לא יסלים לעימות

על רקע המתח הגובר בין ישראל ולבנון בגלל הגבול הימי, הודיעו בכירים באו"ם כי במידת הצורך יהיו מוכנים להתערב בסכסוך בין שתי המדינות, על מנת למנוע עימות סביב מצבורי הגז והנפט באזור. כך דיווח העיתון הלבנוני הדיילי סטאר".

 

גורם דיפלומטי בכיר מסר לעיתון כי בכירים באו"ם "פתוחים" לרעיון של להיות מעורבים בתיחום הגבול הימי בין ישראל ללבנון כדי לאפשר לכל מדינה לנצל את המשאבים שבשטחה. "הרעיון של להסדיר את הגבולות נועד כדי למנוע עימות, והבעיה הזו יכולה להוות סיבה חזקה לעימות".


קו הגבול בין ישראל ללבנון (איור: המרכז למיפוי ישראל)

 

בינתיים, פועלים כוחות יוניפי"ל בתיאום עם לבנון וישראל במטרה לבסס רצועת ביטחון ימית. "הדבר יסייע לשמור על הביטחון הימי וימנע פעילות עוינת", מסר דובר יוניפי"ל, אנדריי טננטי, לעיתון "הדיילי סטאר". עם זאת, הוא הבהיר שהתערבות יוניפי"ל במחלוקת נוגעת רק לסוגיות הביטחוניות ולא למחלוקת סביב מאגרי משאבי הטבע. "ליוניפי"ל אין מנדט לקבוע את הקו. על המדינות להחליט בנוגע לגבול".

 

במקביל מקורות דיפלומטיים מערביים בביירות מסרו לעיתון "א-ספיר" כי בקרוב צפוי להגיע ללבנון שליח אמריקני כדי שיעסוק בסוגיית סימון המים הכלכליים בין לבנון וישראל. לפי הדיווח, מדובר בפרידריק הוף, שיגיע למדינה יחד עם עוד מספר מומחים במיפוי לסימון, במטרה להביע את הרצינות שמייחסת וושינגטון לסוגיית הנפט והגז באזור מצד אחד ומצד שני את נחישותה ליצור סביבה בטוחה ויציבה להשקעות אמריקניות במגזר זה בעתיד.

 

אותם המקורות מסרו לעיתון הלבנוני "א-ספיר" כי המטרה העיקרית של הוף היא "למנוע את יצירתן של 'חוות שבעא ימיות' ולדאוג שהנפט יהיה גורם להשקעות ויציבות ולא ההיפך".

 

בשבוע שעבר החליטה ממשלת ישראל להעביר לאו"ם את עמדתה בנוגע לגבול הימי עם ארץ הארזים. לטענת ישראל, קו הגבול צריך להיות צפוני יותר, ולהותיר בידיה אזור שבו לפי ההערכות קיימים מצבורי גז טבעי נוספים מעבר לאלה שכבר נמצאו מול חופי

ישראל.

 

החלטה זו עוררה זעם בלבנון. סגן מזכ"ל חיזבאללה, נעים קאסם, אמר כי "לבנון לא תתיר שייקחו מהנפט או מהגז שלה, ממימיה או מאדמתה. היא תמשיך לעקוב בעירנות כדי להשיב את כל זכויותיה, יהיה אשר יהיה המחיר". בנוסף, נשיא לבנון, מישל סולימאן, הזהיר את ישראל מפני נקיטת "כל החלטה חד צדדית בנושא הגבולות הימיים בניגוד לחוק הבינלאומי, כפי שהיא רגילה לעשות בנושאים רבים".

 

התגובה הישראלית הרשמית לאו"ם בסוגיית הגבול הימי באה לטענת הממשלה בירושלים על רקע העובדה ש"הקואורדינטות שהפקידו הלבנונים באו"ם סותרות את הסכם סימון הגבולות שלבנון עצמה חתמה עם קפריסין ב-2007".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזכ"ל האו"ם. יפתור את הסכסוך?
צילום: AP
מומלצים