שתף קטע נבחר

ליברמן על הגבול הימי: לא נוותר על אף שעל

על רקע התנגדותה של לבנון, השרים אישרו את הסכם התוואי שנקבע מול ממשלת קפריסין. שר החוץ טען כי הדיווח על תמיכת ארה"ב בעמדת ביירות הוא "עורבא פרח". ארדן: ההשלכות בנוגע לפיקוח על חיפוש נפט וגז - אדירות

לא מוותרים על אף שעל - גם לא בים. הממשלה אישרה היום (א') את תיחום הקו הימי הבינלאומי בים התיכון, ואישררה את הסכם התוואי שנקבע מול ממשלת קפריסין. לפי ההצעה שהועלתה על-ידי שרי התשתיות הפנים והחוץ, הגבול הימי של הישראלי יכלול שטח, בו יש סבירות גבוהה להימצאות מאגרי נפט וגז טבעי.

 

על רקע התנגדותה של לבנון לתוואי, בטענה כי הוא חודר לגבול הטריטוריאלי הימי שלה, אמר שר החוץ, אביגדור ליברמן, כי "יש לנו עמדה חזקה מאוד מבחינת המפות, לא נוותר על אף שעל". ליברמן הכחיש את הפרסומים על כך שארצות-הברית תומכת בעמדה הלבנונית ובראיון לקול ישראל כינה אותם "עורבא פרח".

 

שר התשתיות, עוזי לנדאו,  אמר כי הלבנונים "מנסים לקעקע כל דבר שאנחנו עושים. אם יש להם תלונות שמאחוריהן יש רצון אמיתי לדו קיום ולשכנות טובה, עליהם לנקוט בדרך שבה כל מדינה מתורבתת נוהגת - ולערוך איתנו בירור ומשא ומתן".


קידוח לוויתן. "עמדה חזקה מבחינת המפות" (צילום: אלברטוס צילומי אוויר) 

 

השר לנדאו הוסיף כי "מדובר בהסכם שישראל עבדה על הכנתו באופן מקצועי ובשיתוף פעולה עם מומחי משפט בינלאומי ומומחים מממשלת קפריסין. הגבול בינינו ובינם קובע באופן חד משמעי את הקו, זוהי עמדתנו המבוססת משפטית ומקצועית, שתונח על שולחן האו"ם".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ציין כי "קו התיחום הכלכלי תוחם את אזור הזכויות הכלכליות של המדינה, לרבות ניצול משאבי טבע בים. האזור גובל עם לבנון וקפריסין והתוואי אותו השיגה לבנון באו"ם נמצא משמעותית מדרום לקו הישראלי המוצע, והוא סותר את הקו שסוכם בין ישראל וקפריסין, ובאורח פלא גם את הקו שלבנון עצמה סיכמה עם קפריסין. המטרה שלנו היא לקבוע את הקו בהתאם לעקרונות דיני הים הבינלאומיים".

 

"השלכות אדירות"

השר להגנה על הסביבה, גלעד ארדן, אמר כי "השלכות קביעת המים הכלכליים הן אדירות גם בכל הנוגע לפיקוח על חיפוש גז ונפט בקרקעית הים, וביכולתו למנוע אסון סביבתי כדוגמת שקרה במפרץ מכסיקו. אם אין קוים מסודרים, אין פיקוח על הנעשה".

 

ההצעה הועלתהה על-ידי שרי התשתיות, הפנים והחוץ במטרה למנוע מלבנון להציג בעלות לכאורה על שטחי חיפוש מאגרי גז ונפט שנמצאים בצפון המדינה. בדברי ההסבר להצעה נחשף שבאוגוסט האחרון קיבלה מחלקת האוקיאנוסים ודיני הים של האו"ם דרישה מלבנון לשרטט קו מים כלכלי חדש, שבאופן מפתיע פולש לשטחים שישראל הכריזה עליהם בעבר בעלות. אם לא די בכך, בנובמבר האחרון פרסמה לבנון קואורדינאטות חדשות שכוללות חלק משטחי החיפוש, בעיקר אלו שמשתייכים לרישיונות "אלון" שבבעלות נובל אנרג'י (47%) וקבוצת

דלק (53%).

 

עוד נטען כי "הקואורדינאטות שהפקידו הלבנונים באו"ם סותרות את הסכם סימון גבולות שלבנון עצמה חתמה עם קפריסין ב-2007". כמו כן צוין שלאחרונה החלה חברה נורבגית לבצע חיפושי גז ונפט באזור הימי שמול דרום לבנון, מה שמגביר את חשיבות החלטת הממשלה בדבר קביעת הגבולות הכלכליים של ישראל.

 

בדצמבר האחרון חתמה ישראל על הסכם רשמי מול קפריסין לקביעת גבולות המים הכלכליים, זאת לאחר ששר התשתיות לנדאו כבר הזהיר בעבר שישראל לא תהסס לנקוט בכל האמצעים שעומדים לרשותה כדי להגן על האינטרסים שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. "לא נוותר על אף שעל"
צילום: גיל יוחנן
לנדאו. "מנסים לקעקע כל דבר"
צילום: אוהד צויגנברג
נתניהו."בהתאם לעקרונות דיני הים"
צילום: EPA
מומלצים