שתף קטע נבחר

בזכות ישראל: ניתוח לב פתוח ראשון בילד בטנזניה

לפני יומיים ניצלו חייה של לורנסיה בת ה-4 מטנזניה בזכות ניתוח לב פתוח, הראשון שבוצע אי פעם במדינה. את הניתוח ערכו רופאים מוולפסון במסגרת עמותת "הצל לבו של ילד", המטפלים שם כעת ב-200 ילדים שתקוותם היחידה היא המומחים מישראל

בזכות רופאים מישראל: משלחת רפואית של עמותת "הצל לבו של ילד" מטעם בית החולים וולפסון ערכה לפני יומיים את ניתוח הלב הפתוח הראשון שבוצע אי פעם בילדים בטנזניה. 

 

 

הניתוח בוצע בלורנסיה סימון, ילדה בת ארבע שאובחנה לפני כשנתיים כסובלת ממחלת לב. הוריה של לורנסיה חקלאים ומשפחתה מתגוררת בבקתת בוץ ללא חשמל או מים זורמים. בהיעדר תשתיות, מימון והכשרה נאותה, הרופאים בטנזניה אינם יכולים לבצע ניתוחי לב פתוח בילדים דוגמת לורנסיה.

 

לאחר ששמעו ברדיו על כך שמשלחת רופאים מגיעה למקום, נסעו לורנסיה ואמה שלוש שעות באוטובוס כדי להגיע למואנזה, בידיעה שזו תקוותה היחידה של הילדה לקבל טיפול מציל חיים.

 

200 ילדים חיכו לרופאים מישראל

"לורנסיה לא יכולה ללכת לגן בגלל מחלת הלב שלה, מספרת אמה, פאולינה בוז'יקו, בת 27. "אנחנו מגיעים לבית החולים במואנזה פעם בחודש, אבל מה שלורנסיה הייתה צריכה באמת זה ניתוח לב, ובזכות הצל לבו של ילד היא קיבלה את זה. אני מפחדת, אבל מלאת תקווה".

 

כעת לורנסיה מחלימה מהניתוח. "נדרשה עבודת צוות מאומצת מאוד כדי שחדר הניתוח כאן יעמוד בדרישות ויהיה אפשר לערוך בו ניתוח לב פתוח בילדים", אומר ד"ר ליאו ששון, מנהל המחלקה לניתוחי חזה ולב במרכז הרפואי וולפסון ומנתח לב ילדים הראשי של העמותה. "אבל עשינו זאת, יצרנו סביבת עבודה מתאימה וחייה של לורנסיה הקטנה ניצלו".

 

הצל לבו של ילד הוא פרויקט הומניטרי בין-לאומי שבסיסו בישראל, הדואג לניתוחי לב מצילי חיים ומעקב רפואי לילדים ממדינות מתפתחות, תוך פיתוח מרכזי טיפול מיומנים במדינות אלו. מאז שנוסדה העמותה ב-1996 טופלו על ידי רופאיה יותר מ-2,600 ילדים מ-42 מדינות.  

 

המשלחת עבדה הפעם בשיתוף פעולה עם בית החולים במואנזה ועם קונסול הכבוד של טנזניה בישראל, קסביאן נוריאל צ'יריץ', שנרתם למשימה ואפשר את העברת הציוד הרפואי הרב מישראל לטנזניה. המאמצים נשאו פרי וכשהגיעה המשלחת לבית החולים המתינו לרופאים 200 ילדים שמכל רחבי טנזניה שהגיעו כדי להיבדק על ידי המומחים.

 

"מאתיים הילדים ייבדקו על ידי רופאי המשלחת שלנו", אומר ד"ר עקיבא תמיר, מנהל מחלקת לב ילדים בוולפסון והקרדיולוג הראשי של העמותה. "אני בודק למעלה מ-20 ילדים ביום וכולנו מחויבים לעשות כל מה שרק אפשר כדי להציל אותם".


ד"ר עקיבא תמיר מבצע בדיקת אקו לב בילד. טנזניה (צילום: שילה שלהבת)

 

מחדר הניתוח לקילימנג'רו

בסך הכל תבצע המשלחת מישראל שמונה-עשרה ניתוחי לב בילדים בשבוע הקרוב. שאר הילדים הזקוקים לניתוח יוטסו בשנה הקרובה לבית החולים וולפסון, כשכל הוצאות הטיפול יכוסו על ידי העמותה.

 

מיד לאחר שבוע הניתוחים תוביל העמותה, בשיתוף צוות בין-לאומי של רופאים, תומכים ומתנדבים, משלחת טיפוס לפסגת הקילימנג'רו כדי לגייס מיליון דולר להצלת חייהם של מאה ילדים נוספים באפריקה.

 

אחד המטפסים הוא ד"ר גודווין גודפרי מטנזניה, אשר נמצא כבר שלוש שנים בתוכנית ההכשרה של העמותה. הוא מתלמד אצל ד"ר ליאור ששון, המנתח הראשי של העמותה ולוקח חלק בכל הניתוחים השבוע, כדי להיות מנתח הלב בילדים הראשון בטנזניה, כשיחזור לשם בעוד שלוש שנים.


ד"ר ששון וד"ר גודפרי מנתחים את לורנסיה. טנזניה (צילום: שילה שלהבת)
 

"זה מדהים", אומר ד"ר גודפרי, "סוף סוף אני רואה את בני עמי נהנים מהעבודה הקשה שלי. עכשיו אני יודע שכשאסיים את תקופת ההכשרה ואחזור לטנזניה אטפל בילדים האלו ואעשה כל שביכולתי לתת להם הזדמנות שנייה לחיים".

 

ד"ר יצחק ברלוביץ, מנהל בית החולים וולפסון, אמר כי "המרכז הרפואי וולפסון גאה להיות שותף לפרויקט אנושי זה. צוות הרופאים והאחיות ובעלי המקצוע האחרים של וולפסון אשר מטפל בחולי הלב המגיעים מכל העולם עושה את עבודתו במקצועיות ובמסירות שאין כדוגמתן, ועל כך אני מודה להם ולעמותת 'הצל לבו של ילד', אשר בלעדיה הפרויקט הנפלא הזה היה בלתי אפשרי".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יכלה ללכת לגן בגלל מחלת הלב. לורנסיה בת ה-4
צילום: שילה שלהבת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים