שתף קטע נבחר
 

גם האמנים מוחים: פרצו למוזיאון תל אביב

עשרות אמנים פרצו לתוך מוזיאון ת"א כמחאה על הרכב הנהלת המוסד ומדיניותה על רקע החיפוש אחר מנכ"ל חדש. יונתן אמיר: "המנדט שלהם לא מקובל עלינו. אין שם אנשי מקצוע. המוזיאון הפך להיות מגרש המשחקים הפרטי של בעלי ההון"

ברוח המחאה החברתית הגואה ברחבי הארץ, נפתחה הערב (ה') חזית חדשה וממוקדת של האמנים הפלסטים בישראל נגד הנהלת מוזיאון תל אביב. ביום רביעי נסגר המכרז לתפקיד מנכ"ל המוזיאון, בו שימש עד לאחרונה פרופ' מוטי עומר שהלך לעולמו ביוני האחרון. בתגובה יצאו כמאתיים אמנים לדיון חירום ברחבת המוזיאון, בנוגע למדיניות ההנהלה והרכבה. המחאה המשיכה לכדי פריצה אל תוך המוזיאון עצמו, למרות התנגדות השומרים ושם המשיכו לקיים את המפגש.

 


מדברים על המוזיאון, בתוך המוזיאון (צילום: דן מדורסקי)

 

האמנים המוחים דורשים בין השאר לשנות את הרכב הוועד המנהל, המורכב רובו ככולו מאנשי עסקים ופוליטיקאים. חמשת חברי ועדת האיתור הם ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, רון פונדק, אשת העסקים עירית רפפורט (בתו של המיליארדר ברוס רפפורט), עו"ד אלן בהרב ודורון סבג העומד בראש חברת כוח האדם ORS. אנשי מקצוע, אוצרים ואמנים לא נכללים בה. בין המוחים בולטים גם שמות מוכרים בנוף האמנות בישראל, כמו נחום טבת, עידו בראל, חיים לוצקי וגלעד מלצר.

 

"המנדט של הוועדה הזאת לא מקובל עלינו", אומר האמן יונתן אמיר, ממנהיגי המחאה, "מוזיאון תל אביב אמור להיות מוסד ציבורי, אבל הוא הפך להיות מגרש המשחקים הפרטי של בעלי ההון. הוא משרת חונטה מאוד ספציפית. לא יתכן שמי שינהל את המוסד הזה יהיו רק אנשי עסקים אינטרסנטים ולא יישמע קולם של האמנים ואנשי המקצוע".

 

מחאת האמנים מגיעה בעיצומו של המאבק החברתי, בו השתלבו רבים מהם במאהלים למינהם, אולם התזמון של האירועים היום נוגעים ישירות ללוח הזמנים של הנהלת המוזיאון. "חשבנו שחילופי המנכ"ל, יהיו הזדמנות לשינוי, אבל אף אחד מהמנהלים לא איש מקצוע ואין אף נציג ציבור. זה נוגד את רוח של המוזיאון כמוסד שאמור להיות פתוח לציבור. אנחנו באנו לדבר על המצב ברחבה, אבל אף נציג של המוזיאון לא בא לדבר איתנו, אז החלטנו שאם משתינים עלינו, נכנס למוזיאון".


"המוזיאון הפך למגרש הפרטי של בעלי ההון" (צילום: דן מדורסקי) 

 

אחרי שכארבעים מהאמנים נכנסו לקומת הכניסה של המוזיאון, נעלו אנשי האבטחה את הדלת ולא איפשרו לאחרים להיכנס. אחרי שעה קלה, הם יצאו מהמוזיאון והתפנו מהמקום. "אנחנו חושבים שצריך שינוי כללי בהתנהלות של המוזיאון. לא יתכן שלא יהיו אנשי מקצוע בוועד המנהל, זה בגידה בעקרונות שלו. אנחנו דורשים שינוי הרכב הוועדה, ודורשים שקיפות". 

 

יש קשר למאבק החברתי?

 

"יש פה תזמון של חילופי מנכ"ל, אבל בהחלט יש שיתוף פעולה עם ראשי המאבק. אנשי הצוות הכללי של המאבק פנו אלינו כדי שנספק להם רשימת דרישות בנושאי התרבות והאמנות".

 

"הוועדה פתוחה לקבלת פניות והמלצות מאמנים ואוצרים"

ממוזיאון תל אביב נמסר כי "ועדת האיתור למשרת המנכ"ל ו/או האוצר הראשי מתייעצת עם גורמים מובילים מעולם האומנות, בארץ ובחו"ל, ואוספת המלצות,

חוות דעת ומידע על המועמדים האפשריים. הוועדה צירפה אליה את האמן עפר ללוש, והיא פתוחה לקבלת פניות והמלצות מאמנים ואוצרים, בדרכים המקובלות".

 

מינויו של ללוש נקבע השבוע, לקראת שלב בדיקת המועמדים שהגישו מועמדותם לתפקיד המנכ"ל עד לסגירת המכרז. שמות המועמדים לא יפורסמו ורק עם קבלת ההחלטה לגבי המינוי, יפורסם שם המועמד הזוכה. על פי נציגי המוזיאון, עד למועד זה לא התקבלו שום הסתייגויות בוועדה. 

 

בנוגע לצירופו של ללוש, האמנים מצידם טוענים כי לא פורסם דבר על כך וכי אף אחד לא יידע אותם על כך. בכל מקרה, הם מסרבים להכיר במינוי של אמן זה או אחר כ"יס-מן", אשר ישמש כעלה תאנה ליושבי הוועדה. והם מתעקשים על דרישתם לשנות את הרכב הוועדה ולהרחיבה, תוך מתן פתחון פה שקול לאנשי מקצוע ואמנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האמנים מתכנסים בתוך המוזיאון
צילום: הדס רשף
לאתר ההטבות
מומלצים