שתף קטע נבחר

בזיעת אפכם: החום ואמנות אחזקת המזגן

מה הם אותם פילטרים שיש לשמור על ניקיונם? מדוע יש דליפות גז ומה לעזאזל זה BTU? עם כל הכבוד לכלבים, בחודשי הקיץ החמים המזגן הוא חברו הטוב ביותר של האדם. כך תשמרו על הנכס החשוב ביותר בבית. מדריך

לאחרונה התייקרו מחירי החשמל בכ-10%. כדי שלא נופתע עם החשבון בסוף החודש, מומלץ להתנהל באופן נכון ואחראי עם המזגן - מכשיר שעלול להפוך לזולל אנרגיה לא קטן. ריכזנו כמה טיפים שיעזרו לכם ברכישת מזגן ובתפעולו השוטף.

 

 

 

תפוקת המזגן: עוצרת הקירור שהמזגן מסוגל לספק, הנמדדת ביחידות של BTU לשעה. נתון זה, בניגוד לנתוני הספק, כוח סוס וכו', הוא הנתון הנחשב האמין והמקובל ביותר נכון להיום. 1 כוח-סוס שווה בערך ל-9000 BTU.

 

כמה BTU אתם צריכים? חדר קטן-בינוני ידרוש מזגן עם תפוקת קירור של 5,000 עד 10,000 BTU. דירה קטנה-בינונית בשטח של 40 עד 60 מ"ר תדרוש 20 אלף עד 35 אלף BTU. דירה גדולה דורשת עד פי שניים מכך.

 

צריכת חשמל: החוק בישראל מחייב לציין על המזגן עצמו את רמת היעילות של צריכת החשמל שלו. הסולם נמדד מהאות A לרמה הכי חסכונית ועד לאות G לרמה הכי פחות חסכונית. לא מומלץ לקנות מזגן עם צריכה של D ומטה.

 

תכונת אינוורטר (Inverter): מזגנים שמתבססים על טכנולוגיית אינוורטר יקרים בעשרות אחוזים ממזגנים רגילים. עם זאת, בשימוש אינטנסיבי, ההשקעה תחזיר את עצמה, משום שצריכת החשמל של מזגנים מסוג זה צורכים כשליש פחות חשמל. לטכנולוגיה יתרונות נוספים שלא קשורים לצריכת אנרגיה: פעולה מהירה יותר, טמפרטורת חדר אחידה, יעילות ללא תלות במזג אוויר ותוחלת חיים ארוכה יותר של המזגן.

 

מסננים: את האוויר שהמזגן שואב לתוכו ומקרר, יש לסנן מאבק. לכל מזגן יש מסנן או מסנני אבק פשוטים. במזגנים המתוחכמים והחדישים יותר יש מסננים נוספים, כגון מסנן פחם נגד ריחות לא נעימים, או מסנן מיקרו נגד חלקיקים זעירים. את המסנן אפשר להוציא בקלות, לשטוף היטב תחת זרם מים ולהחזיר לאחר ייבוש. שמירה על ניקיון הפילטרים תבטיח פעולה יעילה וחסכונית יותר של המזגן.

 

תפוקת רעש: יצרני מזגנים איכותיים נוהגים לציין במפרט של המוצר מהי תפוקת הרעש הפנימית והחיצונית, כלומר, בתוך הדירה ומחוצה לה, על-ידי היחידה החיצונית. תפוקת רעש פנימית "סבירה" היא של 35 דציבלים לכל היותר, והתחום הרצוי הוא 30 דציבלים ומטה. תפוקת רעש חיצונית של יותר מ-45 דציבלים תסייע לכם בעיקר להתעוררות של ריב עם השכנים.

 

תכונות נוחות: רוב המזגנים מצוידים היום בתכונות נוחות שונות, כמו שלט רחוק, אפשרות תזמון (טיימר), חיישני טמפרטורה שמאפשרים להתאים את הקירור לאזור בו אתם יושבים, מערכות תריסים מסוגים שונים שמאפשרות רמות שונות של פיזור האוויר ועוד.

 

אחריות: מזגן חדש כולל לרוב אחריות מלאה לשנה אחת לפחות, ואחריות על החלקים (לא כולל עבודה) למשך שנה או שנתיים נוספות. הדגמים האיכותיים יותר מגיעים עם אחריות ל-3 שנים ויותר. כל מזגן אמור לכלול גם אחריות-התקנה לחמש שנים שמבטיחה שקט בנוגע לתקלות שנובעות מהתקנת המזגן. כדאי גם להבין מי נותן את האחריות. העדיפות היא לייבואן או היצרן של המזגן, ולא למתקין.

 

רכשתם מזגן? מזל טוב. מומלץ מידי כשנתיים להזמין טכנאי מזגנים לבדיקה של פעילות תקינה של המזגן, פילטר נקי, מדחס תקין, תרמוסטט תקין וכו'.

 

אל תפעילו את המזגן כשאין בו צורך. מובן מאליו? הגורם הנפוץ ביותר לבזבוז חשמל הוא הפעלת המזגן גם בזמנים שלא באמת צריך אותו. מומלץ להציב מד טמפרטורה במקום בולט ולבדוק אותו לפני הפעלת המזגן. בחום של 28-27 מעלות צלזיוס, ואפילו קצת יותר מכך, אפשר בהחלט להסתפק במאווררים.

 

שמרו על טמפרטורה סבירה. גם במקרים בהם מפעילים את המזגן, אין צורך להשתגע ולכוון את התרמוסטט ל-15 מעלות. רוב האנשים מרגישים נוח בטמפרטורות של בין 20 ל-25 מעלות צלזיוס. 24 מעלות נחשבת טמפרטורה אידיאלית שתתאים לכל המשפחה, מהסובלים מחום ועד הקופאים מקור.

 

מניעת מאמץ יתר מהמזגן: כשהמזגן מרעיש יותר, מתאמץ ואף משתנק, לרוב הסיבה היא שרכיב מסוים בו לא תקין. המשמעות מבחינת צריכה היא שהמזגן לא מממש את פוטנציאל הקירור שלו במלואו, ונדרש ליותר חשמל בפעולה שלו.

 

לא לחנוק את המזגן: אחת הסיבות הנפוצות למאמץ יתר ובזבוז חשמל בהפעלת מגזן, היא חסימת הנתיב של פתחי האוויר של המזגן. חשוב לזכור: אסור לחסום את פתחי היניקה והפליטה של המזגן, ולא להניח חפצים בקרבתם. בעונת הקיץ במיוחד, חפצים שמונחים קרוב מידי למזגן יפריעו לפיזור החום ועלולים גם להאיץ את הופעת התקלות במכשיר.

 

מניעת דליפה של גז: סיבה נפוצה נוספת לפעולה לא יעילה ואף לתקלה במזגן היא דליפת גז. קל לזהות אותה כשהיא במצב מתקדם, משום שהאוויר שיוצא מהמזגן מפסיק להיות קר. דליפות גז לרוב נמשכות זמן מה לפני שמגלים אותן, ובזמן הזה צריכת החשמל גדולה מהרצוי וגם חיי המזגן מתקצרים.

 

אם אכן נתגלה חוסר של גז במזגן, טכנאי מזגנים מקצועי והגון יבצע בדיקה וינסה לאתר את מקור הדליפה. אין טעם למלא גז כשמדובר בדליפה מתקדמת, בפעם הבאה המזגן יפסיק לתפקד הרבה יותר מהר. לכן, מילוי גז כשלעצמו לא יספיק.

 

במזגנים חדשים ואיכותיים מדובר לרוב בגומיית איטום שעלותה לא משמעותית. במזגנים הוותיקים יותר הפתרון עלול להיות הלחמה או החלפה של חלקים, ובמקרים כאלו כדאי לשקול החלפה של המזגן כולו.

 

איטום יעיל של הבית: אם המזגן נראה תקין לחלוטין, אבל לא מצליח לקרר את הדירה, המשרד או החדר, ייתכן שהוא פשוט קטן וחלש מידי ביחס לחלל אותו הוא אמור לקרר. מצד שני, בהרבה מן המקרים הבעיה היא אחרת: החלונות והדלתות אינן אטומים מספיק ויש בריחת חום אל תוך החדר. אם אתם חושדים שזה המקרה בבית שלכם, כדאי להזמין מומחה איטום שיבדוק את הנושא ויתקן את הדרוש תיקון.

 

הוצאת מכשירים מחממים מהחדר: קומקום חשמלי, טוסטר, מדפסת לייזר גדולה או נורת הלוגן – כולם דוגמאות למכשירים חשמליים שפולטים חום ומאלצים את המזגן לעבוד קשה יותר על מנת לקרר את החדר. אם ניתן למקם אותם בחדר סמוך, כדאי ומומלץ, כדי לייעל את עבודת המזגן ולחסוך כסף בחשבון החשמל.

 

התקנת מאוורר תקרה: עלות של כמה מאות שקלים תשחרר אתכם מהצורך בהפעלת מזגן במשך רוב ימות השנה. גם בשיא הקיץ, השילוב בין מזגן (בהפעלה חלקית) למאוורר תקרה מייצר טמפרטורה נעימה, אוויר בריא יותר ויבש פחות.

 

הכתבה הוכנה בשיתוף אתר המקצוענים – בעלי מקצוע מומלצים  


פורסם לראשונה 17/08/2011 20:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים