שתף קטע נבחר

רעש אדמה מפתיע: "גם לאמריקנים אין הסבר"

הרעידה במזרח ארה"ב הותירה את המומחים תוהים: "כמו נהגים שמעדיפים כביש ישן, האדמה העדיפה את האזור הזה"

בין 1811-1812 הרעידה סדרת רעידות אדמה חזקות - חלקן בדרגה 8 בסולם ריכטר - את ארצות הברית. מוקד הרעידות נרשם בעיירה ניו-מדריד שבמיזורי, שם נהרגו מאות אנשים ואפילו נהר המיסיסיפי סטה ממסלולו. עד היום, למרות תיאוריות רבות של מומחים, לא ניתן מענה לסיבה בגינה רעדה האדמה באזור.

 

האדמה רועדת - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות:

 

צופים לשמיים בוושינגטון (צילום: AP) (צילום: AP)
צופים לשמיים בוושינגטון(צילום: AP)

 

כמו אז, נתקלה גם רעידת האדמה שהיכתה אתמול בחוף המזרחי בארצות הברית במחסור בהסברים מדעיים. "כמו לפני 200 שנה, גם היום אין ממש הסבר לתופעה של הרעידות באזור הזה", אמר ל-ynet ד"ר אבני רון, מרצה לרעידות אדמה באוניברסיטת בן גוריון. לדבריו, הרעידה יוצאת דופן ונדירה באזור זה, שלא מתאפיין בפעילות סיסמית של ממש. "בכל מקום ישנה פעילות אדמה ורעידות בחוזק של 1-2 הינן עניין שבשגרה, אך רעידה שכזו, בעוצמה של 5.8, היא בלי ספק רצינית".

 

רון הסביר כי כבר ב-מאה ה-19, אחת עסקה באפשרות שהתרוממות רכסי ההרים באזור המזרחי גרמה לפעילות האדמה יוצאת הדופן, "אך יש עוד כמה וכמה תיאוריות, ועד היום אין תשובה לכך". הרעידה אתמול למעשה מצטרפת לרעשי האדמה המסתוריים במאות השנים האחרונות. "גם במכון האמריקני לרעידות אדמה אין כרגע שום הסבר, בעוד שבכל הנוגע לרעידה המתרחשת בחוף המערבי, יש הסברים מפורטים ומיידים".

 

לדברי רון, הרעידה הורגשה אפילו במרחק של 1,500 קילומטרים ממוקדה, זאת בשל סוג הסלעים באזור. "הסלעים שם קשים מאוד, הם לא סופגים לתוכם את האנרגיה אלא מעבירים אותה הלאה. באזורים אחרים עם סלעים רכים, היתה הרעידה מורגשת למרחק של כ-300 קילומטר בלבד".

 

רעש האדמה אתמול הורגש לאורך החוף המרכזי, ממרכזו ועד קנדה. גבעת הקפיטול והפנטגון פונו מיושביהם. לא דווח על נפגעים או על נזק משמעותי. רשתות החדשות בארה"ב קטעו את שידוריהן ועברו לגל פתוח אחרי הרעידה. אזרחים דיווחו לרשת פוקס ניוז שהרעש הורגש היטב ושחפצים צנחו לקרקע. באזור טיימס סקוור בניו-יורק גדשו אזרחים את הרחובות, לאחר שירדו מהבניינים מחשש לרעשי משנה.

 

חיבוקי הרגעה בבולטימור (צילום: AP) (צילום: AP)
חיבוקי הרגעה בבולטימור(צילום: AP)

 

בניין העירייה בניו יורק ובית המשפט פונו גם כן. חברת הרכבות "אמטרק" הפסיקה אף היא את שירותי הרכבות בחוף המזרחי, כדי לבדוק אם נגרם נזק לגשרים ולמנהרות במסלול הרכבת בין ניו יורק לוושינגטון. בעקבות הרעש הערב פונו גם מגדלי הפיקוח בנמלי התעופה ניוארק בניו ג'רזי ו-JFK בניו-יורק, והטיסות בנמלים האלה הושעו לזמן קצר.

 

על פי המרכז הגיאולוגי האמריקני, מוקד הרעידה היה בין הערים שרלוטסוויל וריצ'מונד שבווירג'יניה, ועוצמתה הפכה אותה לאחת הרעידות החזקות ביותר באזור במאות השנים האחרונות. האם הרעידה יוצאת הדופן הזו מהווה רק פתיח להמשך? "יכול מאוד להיות, אי אפשר לדעת, האדמה צופנת בתוכה לא מעט הפתעות", סיכם רון.

 

תושבי פנסילבניה ברחובות לאחר הרעש (צילום: AP) (צילום: AP)
תושבי פנסילבניה ברחובות לאחר הרעש(צילום: AP)

 

פרופסור עגנון אמוץ, מומחה לרעידות אדמה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, הסביר כי אמנם האזור הספציפי הזה אינו ידוע מאוד בפעילותו, אך קיימת פעילות ממסצ'וסטס בצפון, דרך וירג'יניה, צפון קרולינה ודרומה. "זה בהחלט אזור שהיה מאוד פעיל, והוא עדיין פעיל מעט, גם אם לא ברמה של אזורי השברים". לדברי אמוץ, "כמו שנהגים מעדיפים לנסוע

לעיתים על כבישים ישנים מאשר על חדשים, האדמה העדיפה את האזור הזה".

 

עם זאת, מרגיע אמוץ ומסביר כי מוקד רעידות האדמה הגדולות לפני 200 שנה נמצא אמנם גם הוא במזרח, אך הוא מתאפיין באדמה שונה. "הרעידה הינה דרמטית כי זה אזור שקרוב לכור אטומי, אך אני לא צופה שמדובר בפתיח לרעידות חזקות יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תושבי פילדלפיה, אתמול
צילום: AP
עובדי בניינים פונו בניו יורק
צילום: AP
מבט לשמיים בפילדלפיה
צילום: AP
מוקד הרעש בארצות הברית
מומלצים