שתף קטע נבחר

מומחים אחרי רעש האדמה: עוד לא ראינו כלום

רעש האדמה שהורגש היום היה חלש יחסית, אך לטענת מומחים מיקומו ועוצמתו נדירים ואף מבשרים רעות על העתיד הקרוב. "זה גוליבר לעומת הגמדים שהורגלנו להם", אמר מנהל האגף הססמולוגי, ומומחה אחר הוסיף: "תמרור אזהרה"

רעש האדמה שהורגש היום (א') בעוצמה 4.2 בסולם ריכטר הרעיד חלקים גדולים ברחבי הארץ רק לשניות ספורות בלבד, אך הציף מחדש את החששות הכבדים מפני רעידת אדמה עוצמתית.

 

זה קרה בשעה 11:52. המוקד היה בים, בנקודה הנמצאת כ-40 קילומטרים מערבית מבנימינה. לדברי מנהל אגף סיסמולוגיה במכון הגיאופיזי, רמי הופשטטר, מדובר באירוע נדיר ויוצא דופן הן מבחינת מיקום הרעש והן מבחינת עוצמתו. "זה אזור שהרבה פחות פעיל בדרך כלל, וגם כאשר הוא פעיל הרעידות הינן בעוצמה נמוכה שכלל לא מורגשת", אמר הופשטטר.


 

הופשטטר הסביר: "המנוע העיקרי של רעידות המורגשות בארץ הוא השבר הסורי-אפריקני ואזור קפריסין-כרתים. האזור בו אירעה הרעידה הפעם הרבה פחות פעיל, אך גם זה קורה כמו שרואים".

 בנוגע לעוצמת הרעש שהורגש, ציין המומחה כי הוא בין החזקים ביותר שהורגשו באזור אותו מוקד ב-20 השנה האחרונות. "הרעידה הזו היא גוליבר לעומת הגמדים שהורגלנו אליהם עד כה באזור הזה". 

 

"רעידת אדמה בעוצמה של 4.2 אינה גורמת נזק, לא בנפש ולא ברכוש, אבל עלולה לעתים, כפי שקרה ביפן, לבשר על תחילת פעילות של תזוזה בקרקע", הוסיף פרופסור אמוץ עגנון, מומחה לרעידות אדמה מהאוניברסיטה העברית, והזהיר: "פעמים רבות לפני רעידות גדולות יש רעידות קטנות יותר ומבחינה זו יש לראות ברעידת האדמה היום מעין תמרור אזהרה לקראת רעידת אדמה חזקה שעלולה לגרום לאסון לאומי".

 

"350-250 רעידות כאלה מדי חודש" 

פרופ' עגנון המשיך והדגיש כי למרות הסכנה שמרחפת מעליה, ישראל איננה ערוכה לרעידת אדמה חזקה. "ישראל ממוקמת על קרקע שמועדת לרעידות אדמה, וכפי שבעבר היו בישראל רעידות אדמה הרסניות, כאשר האחרונה בהן הייתה ב- 1920 וגרמה למותם של אלפי אנשים, אנו יודעים בוודאות שאירועים דומים יקרו גם בעתיד. עם זאת, המודעות לנושא בישראל היא מאוד נמוכה ואין הערכות לשעת חירום וניתן להעריך כי בשל הצפיפות במדינה והמבנים הישנים הנזק יהיה גדול מאוד".


נזקי רעידת אדמה בצפון יפן. "תמרור אזהרה" (צילום: רויטרס)

 

ד"ר אפרים לאור, מומחה מאוניברסיטת חיפה, לא מתרגש מרעש האדמה שהורגש מוקדם יותר. אולם, גם הוא התייחס לחוסר היערכותה של ישראל לאפשרות של רעידת אדמה חזקה והתריע כי בעתיד הקרוב תתרחש אחת כזאת.

 

"רעידת האדמה בעוצמה של 4.2 זו רעידה קלה מאוד ובעוצמות הללו יש מדי חודש ברחבי העולם, בין 250–350 רעידות אדמה, ואין לייחס לכך כל חשיבות. עם זאת, אנחנו לא זקוקים לתזכורת מסוג של רעידת אדמה קלה בכדי לדעת שההיערכות שלנו לרעידות אדמה גדולות לוקה בחסר", אמר.

 

ד"ר לאור הבהיר: "אחד הדברים הבודדים שכל המומחים מסכימים עליו הוא שבעתיד הקרוב תתקיים רעידת אדמה חזקה בישראל ולכן המדינה צריכה להקדים וליישם תוכניות לחיזוק מבנים ותשתיות שכבר אישרה בעבר ולהבין כי האסונות שקרו במדינות רחוקות צפויים לקרות גם בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפת הרעידות ב-20 השנים האחרונות. האחרונה בכוכב
צילום:באדיבות האגף הססמולוגי במכון הגיאופיזי
נזקי רעידת האדמה בניו זילנד
צילום: AP
מומלצים