ישראלים בניו-יורק: "לא אקשן, ולא נעליים"
לאחר שההוריקן איירין עבר את העיר ונחלש בדרכו לקנדה, סיפרו ישראלים על רגעי המתח שעברו. "החבר'ה נפגשו למסיבת הוריקן, היתה תחושה כמו יום כיפור", אמר אחד מהם. ישראלי אחר הביע קנאה בסדר האמריקני: "כולם מנגנים לפי התזמורת"
השקט שאחרי הסערה: סופת ההוריקן איירין עברה הערב (יום א') את ניו יורק בלי לגרום לנזק משמעותי או אבידות בנפש. הסופה, שגבתה את חייהם של 15 אמריקנים בימים האחרונים, נמצאת כעת מעל ניו-אינגלנד בדרכה לקנדה. מאות האלפים שפונו מבתיהם יוכלו לשוב אליהם ב-22:00 שעון ישראל.
הוריקן איירין - כל הדיווחים ב-ynet:
הסופה עברה את ניו יורק: "לא היה כל כך נורא"
צפו ברגע שלפני: הוקי בניו יורק, שמח ברשת
ניו יורק בסופה: הצפות ודרכים חסומות
עוד בערוץ החדשות :
נועם שליט: "לפני שביבי הביתה, גלעד הביתה"
איראן: עונש מוות הוטל על "המחסל מהמוסד"
הרשויות האמריקניות חששו מאסון נוסח הסופה "קתרינה" שהחריבה את ניו-אורלינס ופעלו בהתאם. בארה"ב מעריכים כי הסופה גרמה לנזק של כשבעה מיליארד דולר, הרבה פחות ממה שחששו בוושינגטון. עם זאת, ראש העיר ניו יורק מייקל בלומברג הבהיר: "אנחנו לא לוקחים סיכונים עם חיי אדם".
ההיערכות המתוגברת בתפוח הגדול לא פסחה על הישראלים שגרים בה. חלקם שאולי אינם רגילים להתנהלות האמריקנית וציפו לגרוע מכל הכינו מבעוד מועד מזון לשעת חירום, מים וכמובן סרטים לשעות הפנאי. כעת, הם מספרים, מתחילים לחזור אט אט לשגרה.
הילי צרפתי, מעצבת שגרה בעיר, סיפרה ל-ynet: "אנחנו גרים בברוקלין ממש מעבר לגשר ואנחנו גם הבניין הגבוה היחיד באזור, ככה שאנו ממש חשופים וציפינו לאקשן, אבל לא אקשן ולא נעליים". היא סיכמה את החוויה כך: "פשוט ירד קצת גשם, היו רוחות, היינו אצל חברים עם הרבה אוכל ושתייה ואז בשתיים בלילה התייאשנו וחזרנו הביתה לישון".
יובל לוי, במאי אפקטים מיוחדים, המתגורר אף הוא בברוקלין, סיפר כי אנשים כבר החלו לצאת החוצה, "כרגע יש קצת שמש ואין ממש גשם, זה נראה כמו היום אחרי הסערה". לדבריו, כדי להפיג את השעמום בשעות ההמתנה לסופה הוא נפגש עם חבריו ל"מסיבת הוריקן": "כל החבר'ה מהקומה שלנו בבניין שלנו נפגשו ל'מסיבת הוריקן', כל אחד הביא אוכל ושתייה וצפינו במתרחש בחוץ דרך החלונות. היתה תחושה דומה קצת ליום כיפור, אין מכוניות או אנשים בחוץ - כמו חג כזה".
את המראות שראה בשעות הבוקר המוקדמות דרך החלון תיאר כך: "זה נראה מדהים, די מטורף, כמו הוריקן בסרטים. העצים זזו בעוצמה והגשם ירד בכל כיוון אפשרי. אבל בזה הסתכם העניין". לוי סיפר כי היה גם מי שניצל את הפאניקה להפקעת מחירים: "אתמול ברגע האחרון הלכנו לקנות פנסים, ועמדנו בתור רבע שעה בדולר סטור לקנות פנס שמכרו במקום בדולר בשש דולר ועוד בלי בטריות, שגם אותן מכרו ביוקר בנפרד".
ישראלית נוספת, שגרה בברוקלין, סיפרה כי התושבים לקחו את הסופה ברצינות רבה: "השותפה שלי הצטיידה במים וחטיפים והבית שלנו פתוח לחברים שהתפנו. פתחנו הוסטל למפוני ברוקלין. העיר סגורה מאתמול והתחושה שאנשים נזהרו נוכח ניסיון העבר".
לאחר שההוריקן איירין ירד בשעות הצהריים לדרגה של סופה טרופית אנשים החלו לצאת מהבתים. ניל לוקוב, תסריטאי ובעל חברת תיירות בניו יורק סיפר כי "הרוחות עדיין חזקות אך לא כמו שחשבו, אומרים שזה משהו כמו 65 קמ"ש. לעומת זאת, ראיתי בדיוק עכשיו שחבר שלי שגר על הנהר צילם עץ בגובה שבע קומות שהתמוטט, אבל אנשים מרגישים די בטוחים והשותף שלי למשל כרגע יצא מהבית".
לדבריו, האמריקנים רגילים להוריקנים. "כמעט כל שנה יש הוריקן, אף פעם אתה לא יודע אם זה יפלוש לאדמה ויגרום לנזקים או לא, אבל תמיד צריך להיות מוכנים למקרה הגרוע ביותר. אני אישית אמשיך לראות סרטים. כל עוד אין בעיה עם חשמל ואינטרנט, בעצם אין שום בעיה להיות בבתים בסוג של חופשה".
הוא הוסיף כי הסכנה העיקרית מבחינתו היא לא שיעופו מכוניות באוויר, אלא שעצים ייעקרו ויפילו קווי חשמל ויסבו נזקים אחרים. "אנחנו גם ממתינים לשיטפונות שאולי יגיעו. מילאתי את האמבטיה במים, כי אולי הצנרת לא תעבוד כדי שאוכל להוריד את המים בשירותים ולהתקלח. וכמובן שיש לי די אוכל ומים לכמה ימים. למדתי את זה מדוד שלי בניו אורלינס שעבר כבר כמה הוריקנים, כולל קתרינה".
ישראל עצמון, שמתגורר עם אשתו בעיר כבר כשנה, סיפר כי "לא הייתה שום היסטריה. ברור שהייתה תכונה בגלל צווי הפינוי שראש העיר נתן וכמה מהחברים שלי קיבלו צווים כאלה, אבל רובם לא התפנו. סך הכל ניתן לומר שהעיר עכשיו חוזרת לחיים, יותר אנשים, יותר מכוניות. הטיפול של האמריקנים במצב היה מסודר". עצמון, שביקר בעבר לא מעט פעמים בניו יורק, סיפר כי "מה שהפריע לשגרה בימים האחרונים זה הגשם והרוח בעיקר שהפריעה ללכת, אבל ממש לא חשתי בסכנה".
גם מאיר שמתגורר מול האיסט ריבר בניו יורק חש שהמצב חזר לקדמותו: "יש עכשיו רגיעה ומפלס המים כבר ירד. נראה שזה מאחורינו. הרגשנו את זה יותר בשעות הבוקר המוקדמות כשזה ממש היה חזק ובלילה היה יחסית שקט". לאחר שקיבל צו פינוי מביתו החליט מאיר שלא להתפנות בסופו של דבר. "האזור הזה היה מועד להצפה, אבל בסוף הוא לא הוצף ואני החלטתי להישאר בבית. אשתי חששה ואני הייתי די רגוע".
מלבד הישראלים שגרים בניו יורק יש גם כמה מאות שנתקעו שם בגלל הטיסות שבוטלו. אחת מהן, מגדה רוק, שנסעה לשם עם אמה סיפרה: "אנחנו יושבות במלון ולא עושות כלום, אנחנו לא מפחדות". את שיא הסופה היא העבירה בשינה וכעת היא מודאגת מהטיסה חזרה ארצה. "אנחנו יודעים שיש לחץ על הטיסות, הסוכנת הצליחה בינתיים להשיג כרטיסים רק לשלישי לספטמבר. כנראה נאלץ לפצל את הטיסות ולטוס לארץ בנפרד כי יש יותר סיכוי למצוא מקום על טיסה ליחיד מאשר לזוג".
חברת "אל על" הודיעה הערב כי על רקע הסופה, תוציא טיסה מיוחדת מנתב"ג לניו יורק. טיסה 021 תצא לנמל התעופה על שם קנדי ב-30 באוגוסט בשעה 11:40. בנוסף, ייצאו שתי טיסות מיוחדות מניו יורק כדי להחזיר לארץ נוסעים שטיסתם לא יצאה בשל מזג האוויר הסוער וסגירת השדה. עוד נמסר מחברת התעופה כי טיסות 027 ו-001 נדחו למחר בשעה 4:50 ו-4:45.
ואילו חברת התעופה האמריקנית "קונטיננטל איירליינס" הודיעה כי בכוונתה להוציא מחר בצהריים שלוש טיסות מישראל לנמל התעופה ליברטי שבניוארק, ניו ג'רזי, על סמך ההערכה מהשעות האחרונות כי הוא ייפתח לכמה שעות. מדובר בשתי טיסות קבועות של החברה שתוכננו מראש וטיסה נוספת מיוחדת.
פרט לתיירים ישראלים בניו יורק, נתקעה שם גם משלחת של 23 כבאים, שהיו אמורים להשתתף באולימפיאדת הכבאים והשוטרים הבינלאומית, אבל נאלצו להסתגר במלון במנהטן. "אנחנו ממש נצורים בחדרים, כשבחוץ יורד מבול", תיאר מחדרו יו"ר ארגון הכבאים הארצי, טפסר משנה יואב גדסי, "הספקנו עוד אתמול בבוקר להסתובב קצת בעיר שהפכה לעיר רפאים על שקי חול במדרכות וסרטי דבק שהודבקו לחלונות הזכוכית כדי לצמצם נזקים".
לדברי גדסי, "האווירה הייתה מאוד מפחידה ומאיימת. אמנם באנו רק עם בגדי ספורט ובלי הציוד שלנו,
אבל בטלוויזיה המקומית פה כבר דיווחו שהעיר מלאה ב-23 אלף הכבאים שהגיעו לתחרות מ-70 מדינות בעולם. מיותר לציין שאם יזדקקו לנו יותר מנשמח להירתם במאמצי חילוץ. חלק מחברי הנבחרת הישראלית עברו את השריפה בכרמל ואירועים לא פחות גדולים ומסוכנים כך שאם יזדקקו לנו נהיה הראשונים לעזור".
בסופו של דבר נראה שהרשויות בארה"ב התמודדו עם הסופה באופן מרשים, מה שעורר קנאה אצל מאיר, תושב העיר. "אני מקנא בהם איך שהם מתכננים את הדברים, איך שהם שולטים במצב ואיך שהתושבים נשמעים. אני בדיוק רואה טלוויזיה ורואה את מושל ניו ג'רזי, אתה רואה בן אדם אחד מנצח על הכל וכולם מנגנים לפי התזמורת. 300 מיליון היו ממושמעים חוץ מעשרה שנהרגו וזה הצלחה, לדעתי".