שתף קטע נבחר

גורמים מדיניים: טורקיה רוצה עימות, היא תיפגע

בי-ם לא הופתעו מתקרית המטוס באיסטנבול, בה עוכבו ישראלים וספגו יחס עוין. "הטורקים רוצים עימות פומבי בזירה הבינלאומית, לא ניתן להם את העונג הזה", הסבירו, "הכלכלה הטורקית תיפגע, מי ירצה להגיע לשם?". ישראלית ששבה מטורקיה סיפרה ששמעה שוטר אומר: "לא עושים את זה יותר לישראלים"

אף שבישראל מעריכים כי קבלת הפנים הצוננת שציפתה הבוקר (יום ב') לישראלים שנחתו באיסטנבול אינה חלק ממדיניות טורקית חדשה, בירושלים לא הופתעו לשמוע על התקרית. "הטורקים מנסים בכוח להוביל אותנו לעימות פומבי ולקרבות רחוב בזירה הבינלאומית, אבל אנחנו לא ניתן להם את התענוג הזה", אמרו אחר הצהריים.

 

משבר ישראלי-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet:

  • התקרית בטורקיה: סוף לנתיב המוזל באיסטנבול?
  • ארדואן נוהג כמו ביריון שכונתי / רון בן ישי  

     

    עוד בערוץ החדשות:
    אבו מאזן בדרך לאו"ם: "נפגשתי עם ברק"
    בלונים עם חומצה הושלכו בין תלמידים; 14 נפגעו

     

    עשרות נוסעים ישראלים שהיו על מטוס חברת "טורקיש איירליינס" שנחת הבוקר באיסטנבול עוכבו על-ידי המשטרה המקומית ללא סיבה נראית לעין, דרכוניהם נלקחו מהם לזמן מה וחלקם סיפרו כי הועברו לחקירה משפילה אצל הרשויות, לפני ששוחררו. נוסעים טענו כי יחס השוטרים הטורקים אליהם נע בין זלזול לכעס, וישראלים שנוהגים לנסוע באופן תדיר בקו זה טענו כי לא נתקלו בעבר ביחס כזה מצד הטורקים.

     

    מטוס "טורקיש איירליינס". השפלה בנמל התעופה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    מטוס "טורקיש איירליינס". השפלה בנמל התעופה(צילום: AFP)

     

    על רקע התקרית באיסטנבול, שבאה שלושה ימים אחרי שאנקרה הודיעה על גירושו של שגריר ישראל ועל הקפאת ההסכמים

    ההשפלה בטורקיה:
    "לא רצויים? נלך מכאן" / רונן מדזיני ואביאל מגנזי
    לפי הערכות, 40 ישראלים עוכבו באיסטנבול. ישראלית סיפרה שהופשטה, אנשי עסקים: "התייחסו אלינו כמו זבוב על הקיר. ארדואן מדרדר את היחסים לאט - אולי לא נחזור לפה"
    לכתבה המלאה

    הצבאיים עם ירושלים, אמרו גורמים מדיניים בארץ: "לא הופתענו ממה שקרה שם. הטורקים הרי הבטיחו להציק לנו, וגם זו דרך. אבל בסופו של דבר, מי שתיפגע זו הכלכלה הטורקית, שתפסיד אנשי עסקים ותיירים. מי ירצה להגיע לטורקיה עם יחס כזה?". בישראל אומרים כי "ברור שמצפה לנו תקופה לא קלה מול טורקיה, אבל זה משהו שנלקח בחשבון".

     

    החלטת טורקיה לגרש את שגריר ישראל ולהוריד את דרג היחסים איתה התקבלה בעקבות סירובה של ישראל להתנצל על אירועי המשט לעזה אשתקד, שבהם נהרגו תשעה טורקים. ביום חמישי נחשף דו"ח ועדת פאלמר הבינלאומית, שקבע כי אף שישראל הפעילה לכאורה כוח מוגזם נגד נוסעי המשט הסגר שלה על עזה חוקי, והמליץ לטורקיה להסתפק בהבעת חרטה ישראלית. הטורקים משכו ידיהם מהדו"ח, בעוד שישראל אימצה אותו, ובתגובה אנקרה בחרה להעניש את ישראל.

     

    הטורקים משכו זמן, הקונקשן הלך

    אתמול מימשה טורקיה את הליך גירוש הסגל הדיפלומטי הבכיר של ישראל באנקרה. סוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" דיווחה כי סגנית השגריר, אלה אפק, זומנה למשרד החוץ הטורקי, והטורקים הציגו בפניה את ההחלטה לגרש את הסגל הישראלי הבכיר. השגריר עצמו, גבי לוי, שאמור היה לסיים את תפקידו בימים אלה בכל מקרה, שב לישראל כבר לפני כמה שבועות. בשל החלטת הטורקים על גירוש השגריר, לפי שעה לא ימונה לו מחליף. 

     

    בתזמון מעורר תמיהה, ספגו היום נוסעי טיסת "טורקיש איירליינס" 793 את קבלת הפנים הלא נעימה. "כשהגענו הכול היה רגיל", סיפר ל-ynet יוסף (ג'ואי) אברהם, "פתאום לקחו ולא החזירו לי את הדרכון, ואמרו לי לחכות בבקשה בצד. הגיע שוטר בכיר יותר והכניס אותי ועוד מישהו מהטיסה לחדר חקירות. הוא התחיל לשאול שאלות - 'למה באתם? תראו לי מה יש בתיקים'. פתחו לנו את התיקים, בדקו כמה כסף יש לנו, מה יש במחשב נייד... הכל, כל דבר שאלו".

     

    ר' וד', אנשי עסקים ישראלים שהיו אף הם על הטיסה מישראל לאיסטנבול, סיפרו על יחס מנוכר מצד השוטרים בשדה התעופה. "אנחנו עושים עסקים 13 שנה בטורקיה. הם עיכבו את כל הישראלים. מי שלא צריך לעבוד פה, שלא יגיע. הם דיברו מאוד לא יפה, והתנהגו מאוד לא יפה. הם שלחו כל ישראלי שהגיע לבידוק דרכון לעמדת משטרה. אנשים הפסידו טיסות פנים, אבל זה לא עניין אותם בכלל". אחרים סיפרו כי הפסידו טיסות המשך למדינות אחרות.

     

    יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, אמרה על רקע התקרית באיסטנבול כי טורקיה מזהה חולשה של ישראל, ומרשה לעצמה לעשות דברים שלא נעשו בעבר. "זה אמנם לא קשור רק לישראל, יש לי הרבה שעות עם ארדואן, אבל גם אז במצבים קשים הצלחנו לרתום את הטורקים. הפעולה במשט הייתה מוצדקת, הסגר היה מוצדק, מעצר או עיכוב של ישראלים בנמל התעופה בטורקיה זה דבר שלא מתקבל על הדעת - אבל זה עלול להדרדר עוד יותר. זה לא ייגמר רק בעיכובים בשדות תעופה".

     

    חזרו מאיסטנבול: "הפסקנו את זה לישראלים" 

    לבני אמרה כי "משחקים של כיסאות לא יתקנו את מערכת היחסים הזו, וישראל חייבת לתקן אותה". היא רמזה בכך לתקרית הכיסא, שבה התרברב סגן שר החוץ, דני אילון, בהושבת השגריר הטורקי על כיסא נמוך במהלך שיחת נזיפה על שידור סדרה אנטי-ישראלית בטלוויזיה הטורקית. "אי אפשר לקבל את האמירה של הממשלה הזו - 'ככה זה'. אני הייתי שם, ואני יודעת שזה לא בהכרח ככה. ישראל מבודדת, והיא משלמת את המחיר".

     

    השגריר גבי לוי. חזר לארץ מבעוד מועד (צילום: הדר כהן) (צילום: הדר כהן)
    השגריר גבי לוי. חזר לארץ מבעוד מועד(צילום: הדר כהן)

     

    גם נוסעים שהמריאו מנמל התעופה באיסטנבול לישראל ונחתו אחר הצהריים בנתב"ג סיפרו כי דבר מה היה שלא כשורה. "כשנתתי את הדרכון שלי לשוטרת הטורקית, היא קראה לעוד שוטר", סיפרה ויוי בן-חיים, ששבה ארצה בטיסה 786 של "טורקיש איירליינס". היא עצמה לא חוותה את העיכובים, אבל הבינה מדברי השוטרים שקודם לכן התקיים הליך שונה.

     

    "השוטר אמר 'זה בסדר, הפסקנו את זה לישראלים', ולא הבנתי מה זה 'זה'. חזרתי ליציאה, והשוטר אמר שוב: 'נגמר, נגמר, לא עושים את זה יותר לישראלים'", שחזרה בן-חיים. "שאלתי את השוטרת מה העניין, אז היא אמרה: 'איך אני אסביר לך, בודקים את הישראלים'. אותי לא עיכבו, אבל לפי מה שראיתי, התכוונו לעכב".


  •  

    בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ארדואן. לבני: "פעם הצלחנו לרתום אותו"
    צילום: AFP
    הטורקים מפנים עורף, וגם האזרח הקטן מרגיש את זה
    צילום: EPA
    מומלצים