שתף קטע נבחר

דאגה באירופה: קריאות לרגיעה בין ישראל לטורקיה

שרי החוץ של האיחוד הגיבו להסלמה המדינית בעקבות דו"ח פאלמר וקראו ליישוב המחלוקת באמצעות הבנה הדדית

לחץ מבחוץ יסייע לשיקום היחסים בין ישראל לטורקיה ? אירופה דוחקת בישראל ובטורקיה לגשר על הפער ועל המתיחות מאז אירועי המשט לעזה במאי 2010, ולשוב לדיאלוג.

 

המשט שלא נגמר - כתבות אחרונות:

 

עוד בערוץ החדשות:

 

שר החוץ הטורקי. לא מגיב תוך כדי תנועה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החוץ הטורקי. לא מגיב תוך כדי תנועה(צילום: AFP)

 

"אנו רוצים שהוויכוח בין ישראל לטורקיה ייושב באמצעות שיחות והבנה הדדית, ולא באמצעים אחרים", אמר שר החוץ הצרפתי, אלן ז'ופה. לדבריו הצטרף גם נציג גרמניה בפגישת שרי החוץ בפולין, גידו וסטרוולה, שקרא לרגיעה ולא להגברת הלהבות בין המדינות.

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, קבע את הטון המדיני בהתייחסות מוקדמת יותר לנושא, כשהביע "תקווה כנה" לשיפור היחסים. לדבריו, "לשתי המדינות חשיבות אזורית רבה והפשרה ביחסים ביניהן משמעותית מאוד ומשפיעה על כל הנושאים במזרח התיכון, לרבות השלום".

 

מוקדם יותר היום, דחה שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, את ממצאי דו"ח פאלמר, שקבע כי הסגר על עזה חוקי והוסיף כי בשבוע הבא תפנה ארצו לבית הדין הבינלאומי בהאג בנושא. דבוטאולו, ששהה אף הוא בפגישת שרי החוץ בסופוט, סירב להתייחס להצהרות האירופים בנושא, וטען בדרכו למטוסו כי הוא אינו מגיב לאירועים "תוך כדי תנועה".

 

במקביל, אמר גורם טורקי לעיתון הורייט כי "מזרח הים התיכון לא יהיה מקום שבו כוחות חיל הים הישראלי יוכלו להתאמן ולאיים על כלי שיט אזרחיים". דיפלומטים טורקים הסבירו כי חיל הים הטורקי יפעל יותר במזרח הים התיכון ויערוך סיורים במים הבינלאומיים. "נשאף לאסטרטגיה יותר אגרסיבית. ישראל לא תוכל עוד לאיים בחופשיות", אמר אחד הדיפלומטים.

 

התגובה הטורקית הראשונה לדו"ח היתה הודעתו הרשמית של דבוטאולו כי השגריר הישראלי, גבי לוי, מגורש מטורקיה. גם הנשיא עבדאללה גול אמר שהדו"ח "חסר תוקף".

 

במסיבת עיתונאים באנקרה הודיע דבוטאולו גם על הורדת הנציגות הדיפלומטית בתל-אביב לדרג זוטר של מזכיר שני, ועל השעיית ההסכמים הצבאיים עם ישראל. "הגיע הזמן שישראל תשלם את המחיר על כל מה שעשתה ותפסיק לראות את

עצמה מעל החוק", הוא הדגיש, "התשלום הכבד ביותר הוא שישראל איבדה את החברות איתנו".

 

בתגובה, הבהירו גורמים מדיניים בירושלים כי ישראל אמנם מצרה על אובדן החיים, אך לא תתנצל על פעולות ההגנה העצמית של חייליה. "לישראל, כמו לכל מדינה, זכות לגיטימית להגן על אזרחיה ועל חייליה", הם הדגישו. "מדינת ישראל מקווה שתימצא הדרך להתגבר על המחלוקת ותמשיך לפעול למען מטרה זו". 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזכ"ל האו"ם. חשיבות אזורית
צילום: AP
שר החוץ הגרמני. רגיעה על פני בעירה
צילום: AP
שר החוץ הצרפתי. הבנה הדדית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים