שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

מחכים לאבו מאזן: "עוד יבקש לרדת מהעץ"

הנשיא הפלסטיני ינאם היום ברמאללה ואמור להודיע על הצעד באו"ם. אמש טען: תקפיאו התנחלויות, אחזור למו"מ. בישראל אומרים שפנייה למועצת הביטחון היא "עז", אבל כבר מחשבים את יחסי הכוחות במועצה. ארה"ב ואירופה מחפשות נוסח פשרה: נתניהו יסכים למעשה להתבסס על קווי 67'?

שבוע לפני שאבו מאזן ונתניהו ינאמו מול פני העולם, הפלסטינים ממשיכים להחזיק את הקלפים קרוב לחזה. במשרד החוץ לא התרגשו מהודעתו של שר החוץ הפלסטיני, כי בכוונתם "ללכת עד הסוף" - ולבקש הכרה מלאה כמדינה מהגוף שמנהל למעשה את האו"ם, מועצת הביטחון. זו "עז" שנועדה להשיג תמורה בהמשך, מעריכים בירושלים. היום (ו') אמור אבו מאזן לשאת ברמאללה נאום שבו יצהיר על כוונותיו בשבוע הבא, בעוד ארצות הברית והאיחוד האירופי ממשיכים ללחוץ עליו לסגת מהצעד החד-צדדי.

 

מתקרבים להצבעה באו"ם - כתבות אחרונות:

 

גורמים מדיניים בכירים העריכו אמש כי האמריקנים והאירופים מנסים להביא את הפלסטינים להסכים על הצהרה מרוככת באו"ם, שלגבי הגבולות לא תכלול את קווי 67' או את ירושלים, ורק תדבר על זכותם למדינה. בתמורה, הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון (הקוורטט) תספק מסמך שמאגד את עיקרי נאומי הנשיא האמריקני אובמה - שכוללים גם את קווי 67'.

 

מועצת הביטחון של האו"ם. הנשיאה התורנית - לבנון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון של האו"ם. הנשיאה התורנית - לבנון(צילום: AFP)

 

בישראל מתמקדים בעיקר בסוגיית אפשרות הפלסטינים להצטרף לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג - מה שעלול להוביל לגל תביעות נגד אנשי צבא ובכירים ישראלים - שתיחסם במקרה של פשרה כזו.

 

מה תיתן ישראל בתמורה להורדת אבו מאזן מהעץ? תהיה מוכנה כנראה לדבר על חילופי שטחים, ומשמעות הדבר - הסכמה לבסיס קווי 67', גם אם לא מוצהרת. במקביל ידרשו בירושלים אזכור של ישראל כמדינה יהודית, בניסוח זה או אחר - שעליו מתנהל מאבק.

 

לפי שעה לא ברור מהי העמדה הפלסטינית, אולם אמש נועד אבו מאזן ברמאללה עם השליחים האמריקנים דניס רוס ודיוויד הייל, ולפי סוכנות הידיעות הפלסטינית "וואפא" אמר שהפנייה לאו"ם אינה מנוגדת לתהליך השלום, אלא רק תוביל למוצא מהקיפאון שנגרם בשל ישראל. הוא הזכיר שיהיה מוכן לחזור למשא ומתן אם ישראל תוכיח מחויבות לתהליך השלום, תפסיק את הבנייה בהתנחלויות ותקבל את עקרון שתי המדינות בקווי 67'.

 

בדרך לניו-יורק - עוד כותרות

 

בארה"ב טוענים עם זאת שאין מגעים על פשרות בכתב. שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, התעקשה בשיחה אמש עם כתבים יהודים ש"אנחנו לא מנהלים מו"מ על שום נוסח, לא מעורבים במאמצים לרכך את הטקסט. אנחנו מנסים להסביר מדוע זהו לא מסלול מועיל".

 

"לא חברה", אבל מדינה

שר החוץ הפלסטיני דיבר אתמול על פנייה למועצת הביטחון ביום שישי הבא, אחרי נאום אבו מאזן בעצרת, בבקשה להמליץ עליהם כחברה מלאה באו"ם. "אין שום אינדיקציה בשטח שהם החליטו על כך", אמרו ל-ynet בכירים במשרד החוץ. "חשוב להם עכשיו להגיד 'תחזיקו אותי', ואחר כך לבקש עזרה בעצרת האו"ם בתמורה לכך שיורידו אותם מהעץ".

 

כבר לפני שבועיים התגבשה במשרד החוץ ההערכה כי בטרם הגעתם לעצרת האו"ם, ייצאו הפלסטינים בהצהרות מהדהדות על כוונותיהם, בתמורה להציג את בקשתם המסתמנת לשדרוג מעמדם באו"ם כ"פשרה", וכך להטות את המדינות המתלבטות באירופה לטובתם. במברק שנחשף ב-ynet, הבהירה הנהלת המשרד לשגרירי ישראל באיחוד האירופי כי מדובר בתרגיל, משום ששדרוג מעמדם לכדי "מדינה שאינה חברה" עדיין מהווה הכרה במדינה פלסטינית.

 

ברמאללה יחגגו עצמאות? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברמאללה יחגגו עצמאות?(צילום: רויטרס)
 

ההערכות בירושלים הן כי הפלסטינים עשויים לשנות את דעתם ודרך פעולתם עד הרגע האחרון, כל זאת בהתאם להתפתחויות בשטח, ובמטרה להפיק את המקסימום מהמהלך. באשר לפנייה למועצת הביטחון, במשרד החוץ יוצאים מנקודת הנחה כי מדובר ב"עז" שהוכנסה למשוואה רק בשביל להתפשר עליה בשלב מאוחר יותר, אך גם לא פוסלים שהדבר יתממש.

 

לשון המאזניים: פורטוגל

ולאן מוביל המסלול של מועצת הביטחון? ככל הנראה לווטו אמריקני, כפי שהבטיח אובמה, אך לא בטוח שיהיה בכך צורך. רק באמצעות המלצה של הגוף, הנחשב למרכזי ביותר באו"ם, יכולה העצרת הכללית להחליט על הצטרפות מדינה כחברה מלאה. אם דבריו של שר החוץ הפלסטיני יתבררו כנכונים, יפנו הפלסטינים ב-23 בספטמבר במכתב למזכ"ל האו"ם באן קי-מון כשלב הראשון של התהליך, בו ייקחו על עצמם את ההתחייבויות של אמנת האו"ם. המזכ"ל יעביר את המכתב למועצת הביטחון תוך כמה ימים, וזו תכנס ועדה שתדון בבקשה.

 

בין הגשת המכתב לכינוס הוועדה עשויים לעבור בין מספר ימים לכמה שבועות, אך בירושלים מעריכים שעקב היות לבנון הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, ודיפלומט קטארי כנשיא העצרת, הביורוקרטיה לא תהווה בעיה עבור הפלסטינים. במועצה יהיו זקוקים הפלסטינים לתמיכה של לפחות תשע מתוך 15 המדינות.

 

שר החוץ של פורטוגל עם עמיתו האיראני, לפני שנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החוץ של פורטוגל עם עמיתו האיראני, לפני שנה(צילום: AFP)

 

במועצת הביטחון חמש חברות קבועות, ו-10 חברות שמתחלפות מדי שנתיים. מבדיקת ynet עולה כי אין זה מובן מאליו כי הפלסטינים יצליחו לגייס תמיכה מתשע מדינות. רק שמונה צפויות לתמוך: סין, רוסיה, לבנון, הודו, ברזיל, דרום אפריקה, ניגריה וגבון, בעוד שש צפויות להתנגד או להימנע: ארה"ב, גרמניה, בריטניה, צרפת קולומביה ובוסניה. המדינה המתנדנדת שתכריע את הכף לכאן או לכאן היא פורטוגל.

 

גורמים במשרד החוץ מאשרים כי קשה לחזות את אופן הצבעתה של המדינה האחרונה, שעשויה להפוך למוקד התנגשות של אינטרסים חוצי-יבשות. "מצד אחד, לא סביר שפורטוגל תחרוג מקונצנזוס אירופי", אמרו במשרד החוץ. "צריך לזכור שהמצב הכלכלי שם גרוע ביותר, ושהיא מאוד תלויה בהחלטות של המדינות האירופיות. מצד שני, אי אפשר להגיד שהם 'בכיס' שלנו. אחרי הכל הם מאוד ביקורתיים וקרובים לעולם הערבי", העריכו.

 

השחקנית החשובה ביותר במועצת הביטחון הוא ארה"ב, שצפויה להפעיל לחצים על מנת למנוע מהמדינות החברות לתמוך בבקשה הפלסטינית, ותוך כך להימנע משימוש בווטו הנדיר. נכון לאמש פנייה למועצת הביטחון לא נראית כתרחיש הסביר ביותר, אך גם אם יבחרו הפלסטינים בדרך זו, הדבר לא ישלול את פנייתם לעצרת הכללית באותו הזמן או מיד לאחר הדיון במועצה, ולערוך שם הצבעה - בעלת משמעות הצהרתית בעיקרה - בשאלת ההכרה במדינתם.

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. לאן הוא הולך?
צילום: רויטרס
אובמה. הבטיח וטו
צילום: AP
נתניהו ושרת החוץ האירופית. מה יתן בתמורה?
צילום: אבי אוחיון,לע"מ
מומלצים