שתף קטע נבחר

רופא אוהב רופאים? פרופ' רפי קרסו משיב

האם הוא עושה ספורט? אילו תרופות הוא לוקח? למי הוא פונה כשהוא לא מרגיש טוב? על איזו שאלה של פציינט הוא לעולם לא יסכים לענות? ומה דעתו על הקשר בין בריאות לסקס? פרופ' רפי קרסו משיק אנציקלופדיה רפואית ב-ynet ועונה על השאלות

כולם מכירים את הצדדים המתוקשרים של פרופ' רפי קרסו. הוא בעל טור שבועי ב"לאשה" שבו הוא עונה על שאלות קוראים, הוא מגיש את תוכנית הטלוויזיה "בריאות 10" וכן תוכנית בנושאי בריאות ב"רדיו ללא הפסקה".

 

אבל לא כולם יודעים שקרסו , 66, הוא גם מבקר מסעדות, מפסל ומצלם בשעות הפנאי, נשוי באושר לנימה, אב לארבעה, סב לארבעה שגר במכמורת. ועוד לא הזכרנו שהוא פרופסור למדעי המוח ומערכת העצבים במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר־אילן, מנהל המחלקה הנוירולוגית, מרפאת הכאב והמרפאה לרפואה משלימה במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.

 

ואם כל זה לא מספיק כעת הוא מככב באנציקלופדיה רפואית באינטרנט, פרויקט הדגל של ערוץ הבריאות של ynet. עד כה הועלו לאוויר כמאה פרקים, העוסקים בנושאים מגוונים, ביניהם מחלות ותסמינים, בריאות האישה והגבר, בריאות הלב וכלי הדם, גיל הזהב, ילדים, ניתוחים, שלד ושרירים ועוד.

 


 

 

לפני שנכנסים לסרטים - נכנסים לאנציקלופדיה

מדובר בפרויקט מושקע ביותר, שהושק לאחר חודשים ארוכים של עבודה. "הרבה אנשים לא אוהבים לקרוא באינטרנט, ומעדיפים תוכן נצפה. מה גם שהמידע באינטרנט הוא לא פעם מציף וחסר פרופורציות, ולא תמיד רלוונטי. הרי כל גידול במוח כרוך גם בכאב ראש, אבל הסיכוי שלאדם עם כאב ראש יהיה גידול – הוא קטן מאוד. לפני ש'נכנסים לסרטים', יש צורך להביא את האינפורמציה בצורה פרופורציונלית, בגובה העיניים ובשפה פשוטה. כך נולד הרעיון להפיק את האנציקלופדיה, שבה ניתן לקרוא ולצפות בתוכן המשודר".

 

  • כמומחה לנוירולוגיה ולכאב, האם חווית בעצמך כאב בלתי נסבל?

"בוודאי. בדרכי להרצאה מעדתי על מדרגה בחניון חשוך, פרקתי את הכתף ונפגעתי בברך. היו לי כאבים כאלה, שלא יכולתי לזוז".

 

  • כמה שעות אתה ישן ביממה?

"אני ישן מעט, ארבע־חמש שעות בממוצע בלילה. אם אני מצליח לנוח רבע שעה באמצע היום, אני מאושר. אני מנסה להשלים פערים בשישי שבת, אבל החיים כל כך מעניינים אותי ואני כל כך נהנה מהעשייה שלי, שחבל לי לבזבז את הזמן על שינה. התברכתי בכך שאני אוהב את מה שאני עושה ועושה את מה שאני אוהב כך שלצערי, החיים עוברים לי נורא מהר – אבל בכיף".

 

  • מהי העזרה הראשונה האולטימטיבית מבחינתך?

"חיבוק".

 

  • אילו תרופות יש לך בבית ואיך הן מסודרות?

"הן לא מסודרות! יש אצלנו שתי מגירות. באחת נמצאות תרופות בשימוש שכיח כמו כדורים נגד כאב ראש, ליפיטור (להורדת כולסטרול), תרופות נגד אלרגיה וכד', וישנה המגירה במטבח – שבה יש אנטיביוטיקה בכמות קטנה מאוד, פלסטרים, איבופרופן (נוגד דלקת). תוספי המזון נמצאים בחדר האמבטיה, כי אותם אני נוטל בקביעות – לפני/אחרי צחצוח השיניים".

 

 

  • איזה תפקיד, אם בכלל, יש לסקס בשמירה על בריאותנו?

"תפקיד חשוב, שמשתנה בגילים שונים, בעיקר בגלל הבונדינג שהוא תורם למערכת היחסים ובזכות הפרשת האוקסיטוצין ('הורמון האהבה') שתורם (יחד עם הדופאמין והסרוטונין) לתחושת אושר.

 

סקס לא חייב להיות חדיר. זה יכול להיות חיבוק, מגע וגם להחזיק יד ביד. יש אנשים שמכל מיני סיבות מפתחים חברויות קרובות שמספקות להם את אותם ערכים, ללא סקס במלוא מובן המילה".

 

  • האם אתה עוסק בפעילות ספורטיבית כלשהי?

"מעט מאוד. אחת לשבוע מגיע אליי מאמן כושר אישי, יואב זמיר, שקורע אותי. לצערי, רק פעם בשבוע. הבטחתי לעצמי להיפגש איתו לפחות פעמיים בשבוע ברגע שיתפנה לי יותר זמן".

 

 

  • מי מסייע לך בשמירה על בריאותך (מי הרופא/ים שלך?)

"מי שמסייע לי היא אשתי וחברתי לחיים, נימה, שאחראית על התזונה בבית, על ויסות האוכל בחוץ (בלי לומר מילה או חצי מילה). הקב"ה בירך אותי בבריאות טובה.

 

מדי פעם, במחלות הקטנות שיש לי, אני מטפל בעצמי, ולעתים נדירות אני מתייעץ עם חבריי הרופאים בביה"ח הלל יפה".

 

  • האם אתה שומר על תזונה מאוזנת?

"כן ולא. ביום־יום אני משתדל לאכול אוכל בריא ככל האפשר, ומעדיף ירקות, פירות ודגנים על פני בשר. בסופי שבוע יש אצלנו ארוחות משפחתיות, ואז אוכלים הכול – אבל אשתי מבשלת אוכל טעים ובריא.

 

השעות הקשות הן שעות העייפות או כשאני ניצב בפני פיתויים גדולים ומתוקים. אז אני יכול להלחם כמו אריה, ולהישבר כמו זבוב. עד לפני כעשר שנים הייתי מבקר מסעדות, והגעתי למשקל גבוה ומסכן חיים. החלטתי להפסיק וירדתי במשקל. לפני כחצי שנה חזרתי לעסוק בזה והבטחתי לעצמי שאם אוסיף למעלה מארבעה ק"ג – אפסיק".

 

  • האם אתה נוטל תרופות ותוספי מזון באופן קבוע?

" אני נוטל אספירין וליפיטור, למרות שמבחינה רפואית אינני זקוק להם: אני מאמין שאחרי גיל מסוים, עם גורמי סיכון כמו גיל, מין ועודף משקל (גברים מעל גיל חמישים עם עודף משקל נמצאים בקבוצת סיכון למחלות טרשתיות שונות) – חשוב לקחת אותם. אני לוקח גם תוספי מזון רבים שמותאמים לצרכים המשתנים שלי, לפי תוכנית שאני מכין לעצמי ולחולים שלי".

 

 

  • מה הדבר החשוב ביותר שלימדת את ילדיך בנוגע לבריאותם, ומהי עצת הבריאות הטובה ביותר שקיבלת מהוריך?

"גדלתי בתקופת הצנע, בה לא הייתה מודעות לתזונה נכונה, ולא קיבלתי מהוריי הדרכה מתאימה. שניהם עבדו קשה כדי לפרנס אותנו. מאידך, אינני מנחיל ידע לילדיי, הם אלה שמנחילים אותו לי: לארבעתם יש מודעות גבוהה מאד לבריאות, לתזונה ולכושר גופני, והם משמשים לי מודל. אם בעבר נהגתי להגזים קצת באוכל, המבט החטוף של אחד מהם הספיק לי כדי להתבייש".

  


צילומים: עדי אדר)

 









 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' רפי קרסו עונה לכל השאלות הכי מסקרנות
צילום: עדי אדר
לאשה בפייסבוק
מומלצים