שתף קטע נבחר

הזוכים הגדולים בעכו: "מלח מים" ו"סדאם חוסיין"

ההפקה "מלח מים" וההצגה "סדאם חוסיין - מחזה מסתורין" הן הזוכות הגדולות של פסטיבל עכו בשנתו ה-32. פרס "סדנאות הבמה" הוענק לבשאר מורקוס ופרס עיצוב החלל למגדלה ח'ורי

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר ננעל היום (ד'), ערב החג, בטקס חלוקת הפרסים המסורתי. את הפסטיבל, שנערך על רקע אווירת הציפייה ולאחריה השמחה על שובו של גלעד שליט הביתה, פקדו השנה כ-160 אלף איש שצפו בהצגות באולמות ובחוצות העיר. כמו כן נמכרו יותר מ-90% מכלל הכרטיסים שעמדו השנה למכירה.

 

 

עם נעילתו של הפסטיבל נערך טקס הפרסים המסורתי. מנהליו האמנותיים סמדר יערון ומוני יוסף, שימשיכו בתפקיד גם בשנה הבאה, אמרו בתחילת הטקס: "כולנו מנסים ליצור ביחד פסטיבל אחר, שונה ובועט שלא עושה חשבון לאף אחד ונוגע בקרביים של החברה הישראלית. הפסטיבל השנה היה מורכב, הציג שפה תיאטרלית חדשנית ושילב בין יוצרים ותיקים וצעירים".

 

לצד שני הפרסים המרכזיים להצגות הטובות, בסכום כולל של 30 אלף שקלים, החליטו השופטים בשנתו ה-32 של הפסטיבל להעניק היקף חורג של פרסים שהוענקו למרבית ההפקות שהשתתפו בתחרות. חבר השופטים בחר, כך נראה, לשלוח כמה שיותר ממשתתפי התחרות המרכזית עם חיוך הביתה.

 

חבר השופטים, בראשותו של דן אוריין, מנהל מחלקת תיאטרון ומחול במכללת הגליל המערבי, כלל השנה גם את השחקן סוהיל חדד, השחקן והבמאי מרטין מוגלינר, מנהלת תיאטרון הסימטה עירית פרנק ומנהל מגמת התיאטרון בתיכון כברי, אודי דוידזון.

 

והזוכים הם

את הפרס הראשון, בסכום 20 אלף שקלים, בחרו השופטים להעניק להפקה "מלח מים", שיצרה נועה לב בשיתוף קבוצת שחקניות שהציגו תיאטרון תנועה מסוגנן ומבריק על טהרת המין הנשי שנוגע בפסיכוזות ובפצעים אותן סוחבות הדמויות ובהם הן מחטטות שוב ושוב.

 

השופטים הדגישו כי ההחלטה למתן הפרס התקבלה פה אחד. במקביל הוענק להפקה גם פרס עבודת האנסמבל. "צוות היוצרות של ההצגה בנה שפה שמשלבת טקסט אסוציאטיבי היוצר תלכיד בימתי ומשמר תוך כך את האינדיבידואליות של כל אחת מהן".

 

"מלח מים". הפרס הראשון (צילום: אייל לנדסמן) (צילום: אייל לנדסמן)
"מלח מים". הפרס הראשון(צילום: אייל לנדסמן)

 

את הפרס השני, בסכום עשרת אלפים שקלים, שהוענק מטעמו של ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, בחרו השופטים להעניק להצגה "סדאם חוסיין - מחזה מסתורין" מאת ובבימויו של יונתן לוי. בנימוקיהם למתן הפרס כתבו השופטים: "זוהי הצגה המבוססת על מחזה פיוטי, פוליטי, חריף, שמרחיק לכאורה עדות.

 

"ההצגה 'סדאם חוסיין' מציגה שפת תיאטרון במגוון הרמוני של סגנונות שירה, פרוזה בוטה, מוזיקה חיה ותנועה. לצד אחידות קבוצתית, מאפשרת ההצגה ביטוי אישי של כל אחד ממבצעיה". ההצגה זכתה במקביל גם בשני פרסים נוספים.

 

פרס מיוחד מטעם "סדנאות הבמה", המוענק זו השנה החמישית, ניתן הפעם לבמאי ולשחקן בשאר מורקוס, צעיר היוצרים בפסטיבל. מורקוס, שנשלף משנה א' בחוג לתיאטרון של אוניברסיטת חיפה, יצר בפסטיבל את "הבילבילבל", עבודת ביכורים מסוגננת שמבוצעת בג'יבריש שמתורגם לערבית.

 

"סדאם חוסיין". "מחזה פיוטי, פוליטי, חריף" (צילום: יונתן לוי) (צילום: יונתן לוי)
"סדאם חוסיין". "מחזה פיוטי, פוליטי, חריף"(צילום: יונתן לוי)

 

הפרס מאפשר לזוכה להצטרף לאחד מ-26 מסלולי הלימוד במרכז, שנוסד במטרה להעשיר את עבודתם של היוצרים. חבר השופטים כתב בנימוקיו: "ההצגה משלבת שפת תיאטרון עשירה, הומור, גרוטסקה וכאב וכלים תיאטראליים המתכתבים באופן פורה ומשעשע עם אמנויות שונות".

 

פרס מעצב החלל ניתן למגדלה ח'ורי, אשר על עבודתה כתבו השופטים: "בשפה מינימליסטית, פיוטית ומדויקת, הצליחה ח'ורי ליצור חוויה שלמה הן מבחינה ויזואלית והן מבחינה רגשית".

 

שני פרסים הוענקו גם לשלושת שחקניה הראשיים של ההצגה "מיין קאמפף": פרס הביצוע יוצא הדופן של שחקנים כמו גם פרס בניית הדמויות המורכבות. הפרסים הוענקו לרועי אסף בתפקיד היטלר הצעיר, שלומי ברטונוב בתפקיד הרצל הצעיר ולופו ברקוביץ' בתפקיד הומלס מזדקן בהווה ושף בעבר שמאמין שהוא אלוהים.

 

"כל אחד מהם הצליח לבנות דמות אמינה, משכנעת ומרגשת", כתבו השופטים. עבודת השחקנים קשורה באופן ישיר לטיפול העדין והמעמיק בפיתוח הדמויות ובתזמור ההצגה של הבמאי גיל אלון, ועל כך העניקו השופטים גם לו פרס. "זוהי עבודה מוקפדת, רבת ניואנסים, הממחישה דמויות אנושיות, מורכבות ומרגשות", כתבו השופטים בנימוקיהם.

 

הפקת תיאטרון מחול נוספת שזכתה לתשומת לב מיוחדת של השופטים השנה היתה "העצב של השכן עמוק יותר", שכתבה וביימה עמנואלה עמיחי. עיצוב התנועה בהצגה זיכה את עמיחי בפרס על עבודה תקופתית מקורית ומפתיעה. השופטים ציינו לשבח באותה נשימה גם את מעצבות התלבושות, עמליה נמרוד ויערית אליהו, על תלבושות שיוצרות דיאלוג ויזואלי מרענן עם תקופת ההצגה.

 

פרס עיצוב התאורה הוענק לעדי שימרוני על עבודתה בהצגה "לב", מאת ובבימויו של ג'ייסון דנינו הולט. "התאורה משתתפת באופן פעיל בהצגה ומשמשת בה כמרכיב דרמטי-תיאטרוני", כתבו השופטים בנימוקיהם.

 

כמו כן בחרו השופטים להעניק פרס על מה שהגדירו כפריצת דרך ביצירת שפה תיאטרונית, להצגה "נפיץ - תיירות מלחמה", פנטזיה דוקומנטרית על מלחמה ושכול שיצרו במשותף נעמי יואלי ובתה, גליה יואלי. "זוהי הצגה שמצטברת לכדי חווית צפייה אוטונומית ומאפשרת העמקה בפרטים הקטנים שמהם נפרשת בפני הצופה תמונת עולם שנעה בין האישי לחברתי תוך הסתייעות בטכנולוגיה חיה של האינטרנט כמקור לאינפורמציה זמינה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מיין קאמפף". שני פרסים
צילום: דניאל קמינסקי
לאתר ההטבות
מומלצים