שתף קטע נבחר

ארגוני שמאל: הגבלת תרומות - כתם שחור למדינה

ניסיון ההשתקה לא יעזור, בעולם יתעוררו שאלות לגבי המחויבות של ישראל לערכים משותפים וגם ארגונים חברתיים ייפגעו - כך מזהירים בארגונים שהצעת החוק שהממשלה אישרה כוונה לפגוע בהם. השר פלד תמך: "אנחנו לא במצב של מדינות אחרות"

החלטת ועדת השרים לחקיקה, שאישרה היום (א') לקדם בכנסת מטעם הקואליציה את החוקים שמגבילים מאוד תרומות מטעם גופים בינלאומיים ומדינות, עלולה להוביל לפגיעה קשה בשורת ארגוני שמאל שזוכים לנתח משמעותי מהחמצן מחו"ל. בתגובה, תקפו בקרן החדשה לישראל את מה שכינו "רגע מביש בתולדות הדמוקרטיה הישראלית".

 

הממשלה, ארגוני השמאל והחקיקה שביניהם - כתבות נוספות:

 

לפי אנשי הקרן, שמאגדת מאות ארגונים, "ביום מן הימים, כאשר ישאלו את שרי הממשלה מה עשו כדי למנוע את הידרדרותה של מדינת ישראל למחוזות אפלים של משטרים סותמי פיות, יהיה עליהם לשאת באחריות על כישלונם למנוע זאת".

 

הכדור עובר לידי הכנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הכדור עובר לידי הכנסת(צילום: גיל יוחנן)

 

הם הזכירו שכעת הכדור עובר לכנסת, "שלפתחה רובצת האחריות להיות בלם אחרון נגד החקיקה האנטי-דמוקרטית, שתחילתה פגיעה בארגוני זכויות אדם וארגוני שלום, המשכה בפגיעה בחופש הביטוי של אמצעי התקשורת ובעצמאות שופטי בית המשפט העליון וסופה פגיעה בכל מי שדעתו חורגת מהקונצנזוס. הקרן החדשה לישראל קוראת לחברי הכנסת להצביע נגד הצעת החוק ולמחוק את הכתם השחור מעל פרצופה של מדינת ישראל".

 

מסיק זיתים בשטחים. "לא נשתוק עד שיפסיקו להפר זכויות אדם" (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
מסיק זיתים בשטחים. "לא נשתוק עד שיפסיקו להפר זכויות אדם"(צילום: איי אף פי)

 

שתי ההצעות עברו בוועדת השרים לענייני חקיקה ברוב של 11 מול 5. הצעתה של ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) מבקשת לשלול מארגונים ועמותות את הפטור ממס ולגבות 45 אחוז מהסכום, וההצעה השנייה דורשת להגביל את התרומות לארגונים אלה מממשלות וגופים בינלאומיים ל-20 אלף שקלים בשנה לארגון.

 

היועץ לביטחון לאומי, יעקב עמידרור, הגיע באופן חריג לישיבת הוועדה בניסיון לשכנע את השרים שלא לתמוך בהצעות, למרות תמיכתו של ראש הממשלה בהן. גם במשרד המשפטים הבהירו כי החוק בעייתי ואינו חוקתי. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, העביר סקירה בניסיון לשכנע את השרים להצביע נגד. הוא טען שהחוק "יוצר בעייתיות מאוד גדולה" כיוון שהוא נוגד לחוקי יסוד. לדברי ליכט, "יכול מאוד להיות שהחוק ייפסל בבית המשפט העליון, כי הוא יוצר אפליה".

 

"רצון עז לסתום פיות של מי שחושב אחרת"

שרית מיכאלי מ"בצלם" אמרה ל-ynet ש"החוק הזה ושום חוק אחר שהממשלה תעביר לא ישתיק את בצלם. הדבר היחיד שישתיק אותנו הוא שממשלת ישראל תפסיק להפר זכויות אדם בשטחים". לדבריה,"החקיקה תשפיע על ארגונים רבים שפעילים בתחומים חברתיים ומקבלים מימון מממשלות זרות, ולא רק על ארגונים שנחשבים לשמאל".

 

כותרות נוספות בערוץ החדשות :

 

בנוסף, טוענת מיכאלי, "המגזר השלישי בישראל (ארגונים חברתיים) מקבל מימון מממשלות זרות כתוצאה מהסכמים של המדינות האלו עם ממשלת ישראל - כמו הסכמים עם האיחוד האירופי על ערכים משותפים. זה יעורר בעולם שאלות לגבי המחויבות של ישראל לנושאים הללו".

 

מנכ"ל הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, ד"ר ישי מנוחין, תקף גם הוא את ההחלטה, ש"מציבה את ישראל בקו אחד עם החברות הלא-דמוקרטיות בעולמנו. החלקנו עוד כברת מדרון חלקלק אל עבר מחיקת הדמוקרטיה בישראל. 11 השרים שתמכו בהצעת החוק הפגינו חוסר הבנה מינימלית לגבי חופש ביטוי בדמוקרטיה, חוסר מחויבות בוטה לדמוקרטיה ורצון עז לסתום פיות של אנשים שחושבים אחרת מהם".

 

מנגד, בירכה חברת הכנסת פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו את השרים על שקידמו את הצעתה. "מדובר בתיקון לקונה בחוק אשר אפשרה למדינות זרות להתערב בשיח הציבורי הישראלי באמצעות הזרמת כספים לעמותות קיצוניות.

 אין שום סיבה שמדינת ישראל תעניק פטור ממס על תרומות כאלו. כולי תקווה כי נצליח להעביר את הצעת החוק על כל שלביה במהירות האפשרית".

 

השר יוסי פלד מהליכוד, שהצביע בעד החוקים, אמר כי הוא מוטרד מכך ש"אנחנו מנסים להסתכל על עצמנו כמו על שאר המדינות, אך אי אפשר להתייחס כך לדברים. אנו חיים במצב מיוחד שאינו מאפיין אף מדינה. אם ארגון 'שוברים שתיקה' ממומן מבחוץ ורודף את חיילי צה"ל,

אנחנו לא יכולים לקבל את זה".

 

מנכ"לית עמותת "עיר עמים", יהודית אופנהיימר, הצטרפה לביקורת ואמרה שלא מדובר רק בפגיעה מכוונת ואנטי דמוקרטית בפעילות של ארגוני זכויות אדם חשובים ולגיטימיים, אלא בחץ בליבה של הדמוקרטיה הישראלית כולה: "ביום זה ממשלת ישראל ביצעה אקט מכוער וקשה של דה לגיטימציה למדינת ישראל כולה והשחירה את פניה בפני העולם. במקום לאפשר שיח פתוח על סוגיות בליבה של החברה הישראלית, הממשלה החליטה להילחם נגד המבקרים אותה ואת מדיניותה. למעשה היא מנסה לחסל את פעילותם. אבל למרות המגבלות והמתקפות, נמשיך בפעילותנו החשובה והצודקת".

 

בעמותת "סיכוי", הפועלת לקידום שוויון אזרחי בין יהודים לערבים בישראל, הביעו התנגדות חריפה לאישור הצעת החוק. "חובת הממשלה לאפשר פעילות חופשית של ארגוני חברה אזרחית אשר פועלים לשמירת הדמוקרטיה והגנה על זכויות האזרח, ובמיוחד של אלה הביקורתיים כלפי פעילות הממשלה", נמסר מהעמותה. "פגיעה מכוונת בארגונים אלה היא פגיעה ישירה בעקרונות היסוד של משטר דמוקרטי ועומדת בניגוד גמור לאינטרס של האזרחים. על ראש הממשלה מוטלת אחריות אישית לעצור את מהלך חקיקה זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת שמאל (ארכיון)
צילום: ירון ברנר
ח"כ פאינה קירשנבאום. "עמותות קיצוניות"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים