שתף קטע נבחר

מרוקו בעקבות תוניסיה: ניצחון לאיסלאם המתון

מפלגת הצדק והפיתוח מסתמנת כמנצחת הגדולה של הבחירות הראשונות במדינה מאז כינון החוקה החדשה. כעת תעמוד למבחן שאיפתה לכלכלה ברוח האיסלאם ללא אכיפה מוסרית נוקשה

האם "האביב הערבי" ייגמר בשלטון איסלאמי? מפלגת הצדק והפיתוח, השייכת לזרם המוסלמי המתון במרוקו, זכתה בבחירות הכלליות במדינה, כך עולה היום (שבת) מספירת למעלה מ-60% מהקולות. אלו הבחירות הראשונות במרוקו מאז כינון החוקה החדשה לפני כחמישה חודשים, בתגובה לאירועי "האביב הערבי".

 

עוד בערוץ החדשות :

 

המפלגה, בראשה עומד עבד אל-אילה בן כיראן, זוכה לתמיכה רחבה בקרב המעמדות המוחלשים כלכלית במרוקו. היא השנייה מסוגה שתוביל את אחת ממדינות ערב שבצפון אפריקה, והולכת בעקבות שכנתה, תוניסיה, בה זכו המוסלמים המתונים גם כן בשליטה בפרלמנט.

 

מנהיג מפלגת הצדק והפיתוח חוגג את נצחונו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג מפלגת הצדק והפיתוח חוגג את נצחונו(צילום: AFP)
 

על פי הספירה, זכתה המפלגה ב-80 מושבים מתוך 282 שהוכרזו עד כה, כשסך כל המושבים בפרלמנט עומד על 395. "אם התוצאות יוותרו על כנן, נפתח בדיון פתוח עם שאר המפלגות לגבי הרכבת הקואליציה", אמר אחד ממנהיגי המפלגה, המובילה קו פרו-מוסלמי מתון.

 

על פי שר הפנים במרוקו, המפלגה תהיה הראשונה לנסות ולהרכיב ממשלה חדשה במדינה. עם זאת, שאיפתה לקדם מדיניות כלכלית ברוח האיסלאם, ללא אכיפת קוד מוסרי נוקשה, תעמוד במבחן קואליציוני של מפלגות אחרות בפרלמנט במרוקו. "ניצחון מפלגת הצדק והפיתוח הוא ניצחון לדמוקרטיה", הבהיר ראש הממשלה נוכחי, עבאס אל-פאסי, תוך שהוא מצהיר כי הוא שוקל בחיוב ישיבה משותפת עימה בקואליציה עתידית.

 

גם צרפת מיהרה לברך על התוצאות, והדגישה את התהליך הדמוקרטי שהוביל לבחירות, שכלל "דיון פומבי באמצעי התקשורת והשתתפות ערה של כל צדדי המפה הפוליטית במרוקו", על פי הודעת דובר משרד החוץ הצרפתי.

 

הפגנה בעד רפורמות שלטוניות במרוקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה בעד רפורמות שלטוניות במרוקו(צילום: AFP)
  

מלך מרוקו הוביל את הרפורמה בחוקה החדשה במדינה, במטרה למנוע התקוממות עממית כמו זו שהפילה את מנהיגי תוניסיה, לוב, מצרים ותימן. לפי החוקה החדשה, הממשלה זוכה ליותר סמכויות מבעבר, אם כי בידי המלך נותרה סמכות

הקביעה הסופית בתחומי הכלכלה, הביטחון והדת.

 

כ-13.6 מיליון איש מתוך 33 מיליון אזרחי מרוקו נרשמו בספר הבוחרים של המדינה, וכ-45% מהם השתתפו בבחירות שנערכו בפעם התשיעית מאז זכתה מרוקו לעצמאות מהכיבוש הצרפתי ב-1956. מדובר בשיפור משמעותי במעורבות האזרחים בבחירות, שבשנת 2007 רק 37% מבעלי זכות הבחירה הצביעו בהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנצח הגדול בבחירות בדרך לפרלמנט
צילום: AFP
נשים מפגינות נגד השלטון
צילום: AP
מומלצים