שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP , רויטרס

מצרים: "נמאס לנו מהצבא, שיילך לשמור בגבול"

ההזדמנות להיות שותפים לעיצוב העתיד הפוליטי הניעה אזרחים רבים להצביע בבחירות ההיסטוריות במדינה. "הגענו לכאן בגלל צעירי תחריר", סיפרו אנשים מבוגרים שהצביעו לראשונה בחיים. "אחרי 30 שנות תוצאה ידועה מראש, סוף סוף יש טעם לבחור"

עושים היסטוריה - בקלפי: אזרחי מצרים עמדו היום (יום ב') בסדר כמעט מופתי בתור כדי להצביע בבחירות החופשיות ההיסטוריות שנפתחו הבוקר, לראשונה מאז הפלת הנשיא חוסני מובארק בפברואר. הבחירות נערכות על רקע החשש הגדול במדינה הערבית שמא הגנרלים של הצבא ינסו להיאחז בשלטון ולא להעביר אותו לידיים אזרחיות.

 

בחירות במצרים - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

בתשעת החודשים שחלפו מאז תום משטרו בן 30 השנה של מובארק, התנהל השינוי הפוליטי במצרים בצורה מגומגמת, כשהצבא התמקד יותר בשימור שלטונו מאשר בביצוע מעבר לדמוקרטיה.

 

בשבוע שעבר פרץ תסכול רב בציבור המצרי, שגבה את חייהם של 42 הרוגים בעימותים עם כוחות הביטחון. הצבא לא נשאר אדיש למחאת ההמונים והבטיח מעבר למשטר אזרחי עד חודש יולי 2012.

 

בקהיר, אלכסנדריה ואזורים רבים אחרים במצרים עמדו בסבלנות בוחרים רבים בתורים ארוכים שהשתרעו על פני עשרות קילומטרים. בזמן שהם ממתינים בתור, דנו מצביעים רבים בעתידה הפוליטי של מצרים ואמרו כי הם מאמינים שלראשונה יש בידיהם הזדמנות לעצב את גורל המדינה.

 

"אני מצביע לראשונה בגלל צעירי תחריר"

"האם קציני הצבא הם לא אלה שהגנו עלינו במהלך המהפכה? מה רוצים מהם האנשים בכיכר א-תחריר?", שאלה בקול רם אחת המצביעות בקלפי בשכונת נאסר בקהיר. "האנשים האלה בתחריר הם גברים ונשים צעירים שבגללם אדם בן 61 כמוני מצביע היום לראשונה בחייו בבחירות לפרלמנט", השיב לה בנימוס אחד הנוכחים במקום.

 

הפרדה בין נשים לגברים (צילום: AP) (צילום: AP)
הפרדה בין נשים לגברים(צילום: AP)

 

"נמאס לנו מהצבא", אמר סאלח רדוואן בזמן שעמד בתור לקלפי בשכונת עבדין בקהיר. "הם צריכים ללכת להגן על הגבולות שלנו ולתת לנו לשלוט על עצמנו. אפילו אם הפעם לא נצליח לעשות זאת כראוי, בפעם הבאה נעשה זאת כמו שצריך".

 

במצרים נפוצו שמועות לפיהן בכוונת מנגנוני הביטחון לפנות את המפגינים מכיכר תחריר, תוך ניצול ההתעסקות ביום הבחירות. גורם בטחוני מצרי הכחיש בראיון לאתר האינטרנט של עיתון "אל-אהראם" את השמועות הללו ואמר כי אין בהן אמת. הוא הוסיף כי מטרת כוחות הביטחון היא לא לעורר בלבול בקרב העם והמשטרה, וקרא לצעירי המהפכה שלא להקשיב לשמועות הללו.

 

מעבדות לחירות

האתגר העומד בפני כוחות הביטחון והמשגיחים עצום: 17.5 מיליון בעלי זכות בחירה יוכלו להצביע ביומיים הקרובים ביותר מ-3,307 קלפיות בתשעה מחוזות, בשלב הראשון מתוך שלושה של הבחירות לבית התחתון בפרלמנט שיסתיים ב-11 בינואר. למעלה מ-350 אלף בעלי זכות בחירה יצביעו ב-163 מדינות מחוץ למצרים, בהן ישראל. בסך הכול יוצבו במהלך כל חודשי הבחירות 18 אלף קלפיות, שבהן יתמודדו למעלה מ-6,000 מועמדים.

 

"אני מצביעה למען החופש. קודם חיינו בעבדות. כעת אנו רוצים צדק וחירות", אמרה איריס נוואר בת ה-50, בטרם הצביעה בקלפי באחד מפרברי קהיר.

 

תורים ארוכים בדרך לעשות היסטוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תורים ארוכים בדרך לעשות היסטוריה(צילום: AFP)

 

נוואר הוסיפה ש"אנחנו חוששים מ'האחים המוסלמים', אבל חיינו תחת מובארק 30 שנה, נחיה גם איתם". לפי ההערכות, צפויה מפלגת "החירות והצדק" המזוהה עם התנועה האיסלאמית שהייתה במשך עשרות שנים מחוץ לחוק, לזכות באחוז ניכר ממושבי הפרלמנט.

 

קטטות נשים ופתקים שלא הגיעו ליעדם

מוקדם יותר דווח במצרים על שורה של תקלות בהליך הבחירה. חלק מהמצביעים במדינה סיפרו ששמם לא הופיע בספר הבוחרים. מחוץ לאחת מתחנות הקלפי באלכסנדריה פרצה קטטה בין כמה נשים. הקלפי נפתחה באיחור לאחר שפתקי ההצבעה לא הגיעו למקום. בעקבות הדיווחים, החליטה ועדת הבחירות להאריך את ההצבעה בקלפיות שהיו עיכובים בפתיחתן.

 

כל הרחוב בשכונת זמאלק שבמרכז קהיר נחסם לתנועה, ואלפי בני אדם עמדו בסדר כמעט מופתי בתור. האנשים בתור - רובם נשים, חלקן בכיסוי ראש ואחרות בלבוש מודרני - מדברים על פוליטיקה, בעוד אנשי ביטחון ופקחים רבים, גם אמריקנים, ניצבים כדי למנוע הפרות סדר, שבוע אחרי שיא ההתפרצויות האלימות בכיכר א-תחריר. על הקירות כרזות עם סמלי המפלגות השונות.

 

הצבעה משפחתית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הצבעה משפחתית(צילום: רויטרס)

 

"אנו שמחים מאוד להיות חלק מהבחירות", אמר וואפה זקלאמה, בן 55 שמצביע לראשונה בחייו. "לפני כן, איזה טעם היה לזה?".

 

"אנחנו עושים היסטוריה"

באלכסנדריה הצביעו גברים ונשים בתורים נפרדים. מחוץ לקלפיות הוצבו כוחות גדולים של חיילים ושוטרים. "אלה הבחירות האמיתיות לראשונה מזה 30 שנה. המצרים עושים היסטוריה", אמר וואליד אטה, מהנדס בן 34 שעצר להצביע בקלפי באלכסנדריה בדרכו לעבודה.

 

ההצבעה בנפרד לגברים ונשים באלכסנדריה ובמקומות רבים אחרים שימשה תזכורת למרקם הדתי השמרני של רוב החברה המצרית, שבה מהווים הנוצרים הקופטים רק 10 אחוזים מאוכלוסיית המדינה שמונה 80 מיליון איש.

 

9 חודשים עברו ללא כל שינויים דמוקרטיים. טנטאווי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
9 חודשים עברו ללא כל שינויים דמוקרטיים. טנטאווי(צילום: AFP)

 

חברי תנועת "האחים המוסלמים" עמדו מחוץ לקלפיות רבות במדינה וסייעו לאנשים מבוגרים למצוא את הקלפי שלהם באמצעות מחשביהם הניידים. כמו כן, הם דאגו להדפיס להם דף ובו שמות מועמדי מפלגת "החירות והצדק" שמזוהה עם התנועה האיסלאמית והלוגו של המפלגה.

 

שאדי חמיד, מנהל מחקר במכון "דוחא ברוקינגס", אמר שההצבעה היא נקודת ציון בהעברת השלטון במצרים. "אם שיעור ההצבעה יהיה נמוך, זה אומר שיש חוסר שביעות רצון גדול בקרב המצרים ושהם לא מאמינים ששינוי אמיתי ייתכן באמצעות הליך של בחירות".

 

אך נראה שמצרים רבים נלהבים מאוד להשתתף בהליך ההיסטורי שבו התוצאה, לשם שינוי, איננה ידועה מראש. "אנו חוזים בסימנים ברורים של התלהבות בקרב הבוחרים ובהיענות רבה של אנשים לבוא ולהצביע, כפי שמעידים התורים הארוכים בקלפיות. זה נראה כמו תחרות אמיתית", אמר לז קמפבל מהמוסד הלאומי הדמוקרטי שמושבו בוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
17.5 מיליון אזרחים בעלי זכות בחירה
צילום: רויטרס
אבטחה גדולה מחוץ לקלפיות
צילום: רויטרס
מאבקם לא היה לחינם? מפגינים בתחריר
צילום: רויטרס
"הפעם יש תחרות אמיתית". מובארק
צילום: רויטרס
מומלצים