שתף קטע נבחר

הזדמנות אחרונה למשיכת כספים מקופת הגמל

רק עד סוף דצמבר: קבוצה לא קטנה של עמיתים שעומדים בקריטריונים יוכלו לקבל את כספי קופת הגמל שלהם במשיכה הונית אחת. מי שלא ימהר, יחויב לקבל את כל הכסף אך ורק כקצבה חודשית שתתפרס על פני שנים רבות

החל מחודש ינואר 2008, מחוייבים כל החוסכים בקרנות הפנסיה, פוליסות ביטוח המנהלים וקופות הגמל, לקבל את הכספים שחסכו אך ורק בצורה של קצבה חודשית בעת שיגיעו לגיל הפרישה (תיקון 3 לחוק קופות הגמל). בכך ביטל משרד האוצר את ההבחנה שהיתה נהוגה עד אז, בין תשלומים שהיו מיועדים לחיסכון הוני, כך שהחוסך יוכל לקבל את הכסף שצבר כסכום הוני חד פעמי, לבין תשלומים המיועדים למטרת קצבה חודשית.

 

 

ואולם, קופות הגמל היו מאז ומעולם מכשיר של חיסכון הוני – שמאפשר לחוסך לקבל את מלוא הכספים שצבר בעת הפרישה. עמיתים רבים לא היו מודעים או לא הפנימו את השינוי שיצר החוק בייעוד הכסף, והמשיכו מכוח האנרציה להפקיד כספים בקופות.

 

בעקבות לחצים רבים שהופנו כלפי משרד האוצר, הסכימו לתקן את הכשל המערכתי ולהעניק לחלק מהחוסכים הזדמנות אחרונה עד לסוף שנת 2011, למשוך בחזרה את הכספים שהפקידו בקופות גמל לאחר שנת 2008, בדרך של סכום חד-פעמי פטור ממס.

 

מי יכול לממש את האפשרות הזו?

"הוראת שעה שפרסם אגף שוק ההון במשרד האוצר (תיקון מס' 5 לחוק הגמל) מתייחסת לשלוש קבוצות של עמיתים", מסביר רן קלי, מנכ"ל קלי הסדרים פנסיוניים:

 

עמית עצמאי מעל גיל 60: עמית עצמאי (גבר או אשה), אשר בתאריך ה- 31.12.2007 מלאו לו 60 שנה, והפקיד לאחר מועד זה באופן עצמאי כספים בקופת תגמולים. דוגמא שכיחה: סב, המפקיד כספים בקופת גמל עבור בנו או נכדו באמצעות הוראת קבע; או עובד שכיר, המפקיד באופן עצמאי כספים בקופת גמל כאשר המעביד אינו מעניק לי זכויות פנסיוניות על מלוא שכרו והוא מעוניין לנצל את הטבות המס בגין החיסכון הפנסיוני על מלוא השכר (עד לתקרה הקבועה בחוק).

 

מוטב של עמית שנפטר: מוטב של עמית שנפטר - מי שזכאי לקבל כספים מקופת גמל בעת מותו של העמית, שקיבל בירושה לאחר  ה- 31.12.2007 כספים מחשבונות על שם העמית שנפטר בקופת גמל או בפוליסת ביטוח הונית.

 

עמית שכיר בקופת גמל אישית לפיצויים: עמית שכיר שפרש ממקום עבודתו לאחר ה- 1.1.2008, והותיר כספי פיצויים פטורים ממס בקופת גמל או בפוליסת ביטוח מנהלים הונית.

 

יש להדגיש כי מדובר רק בכספים שהופקדו אחרי דצמבר 2007. כסף שהופקד לפני כן במסלול הוני, יוכל להימשך כסכום הוני גם בעתיד. בנוסף, מי שסך הסכומים שנצברו לזכותו עשויים להעניק לו קצבה של מעל כ-4,000 שקל בחודש (הסכום מתעדכן בכל שנה), יכול גם כן למשוך את הכספים בצורה הונית, גם אם אלו הופקדו אחרי דצמבר 2007.

 

מה עושים כעת?

"מי שנופל כאמור באחת מקטגוריות אלו, רשאי עד לתאריך ה- 31.12.2011 לפנות אל קופת הגמל בבקשה למשוך בסכום הוני את הכספים שניצברו בחשבונו בקופה. כספים שלא יימשכו מקופת הגמל עד לאותו מועד, ישולמו כקצבה חודשית בלבד.

 

במקרה של כספים שנצברו בפוליסות ביטוח הוניות, ניתן להותיר אותם בפוליסה, כך שניתן יהיה לקבלם כסכום הוני גם בעתיד, בכפוף להודעה שתימסר לחברת הביטוח עד ל- 31.12.2011. אם לא תימסר הודעה כזו, הם ישולמו בצורת קצבה חודשית בלבד" מציין קלי.

 

כספים שיוחזרו על פי הוראת השעה, ישולמו בתוספת הרווחים שהשיאה הקופה, ובניכוי דמי ניהול ומס רווחי הון בשיעור 15%. פידיון כספים יבוצע בתוך 10 ימי עסקים מיום הגשת הבקשה.

 

אם אני זכאי, כדאי לי בכל מקרה למשוך את הכסף?

לא בכל המקרים מומלץ למשוך את הכסף, כדי לנצל את האפשרות למשיכה הונית. בחלק מהמקרים ייתכן ויהיה נכון דווקא להשאיר את הכסף בקופה, כך במקרים בהם עמיתים נזקקים באמת להכנסה קבועה לשיפור רמת חייהם לאחר הפרישה, אך ממהרים למשוך ולבזבז את הכספים שחסכו תוך זמן קצר מאוד. מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע מוסמך. כל זאת, כדי להימנע מפעולה חפוזה ובלתי מחושבת של משיכת כספים, העלולה לפגוע בזכויות העמיתים.

 

חשוב לציין כי מי שיפספס את "חלון ההזדמנויות" למשוך עד לסוף 2011 את הכספים, לא יהיה זכאי לאחר מכן לפדות אותם בסכום חד-פעמי. במקרה זה, יסווגו הכספים שהופקדו לאחר שנת 2008 למטרת קבלת קצבה חודשית החל מגיל הפרישה לגמלאות, ומשיכתם בדרך של סכום הוני עלולה להיות כרוכה בתשלום מס בשיעור 35%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזדמנות למשיכה הונית
צילום: Index Open
רן קלי
מומלצים