שתף קטע נבחר

עדכון חישוב הפנסיה? הגמלאים מחכים לבג"ץ

עשרות גמלאים פנו בשנים האחרונות לבתי הדין בדרישה לעדכון קצבת הפנסיה בגין חישובים שגויים ומקפחים, לטענתם, של קרן הפנסיה הוותיקה מבטחים. הקרן ממתינה להכרעת בג"ץ בעניין וטוענת: שינוי החישוב דווקא יזיק לרוב המבוטחים

האם יתאפשר לאלפי מבוטחים חישוב מחדש של קצבת הפנסיה שלהם? במהלך השנים האחרונות נידונו בבתי הדין לעבודה מספר עתירות שהוגשו בידי עשרות גמלאים כנגד הנהלת קרן הפנסיה הוותיקה מבטחים, בטענה שזו ביצעה חישוב מקפח של קצבת הפנסיה המגיעה לקבוצה גדולה של פורשים. 

 

 

מדובר בגמלאים שפרשו לפני אוקטובר 2003 ש"השכר הקובע" לפנסיה שלהם חושב לפי שיטת הממוצעים בכל שנות עבודתם (ממוצע המשכורות של כל שנות העבודה), ולא לפי ממוצע שכר של שלוש השנים האחרונות.

 

קרן הפנסיה הוותיקה - מבטחים, חישבה את קצב הפנסיה באופן גורף לפי שיטת  "שלוש השנים". לפני כשני עשורים פנו חלק קטן מארגוני העובדים להנהלת הקרן בבקשה לעבור לשיטת הממוצעים. הטענה היתה כי עובדי "הצוורון הכחול" המזוהים עם אותם ארגונים ייפגעו אם תחושב הפנסיה שלהם לפי שיטת 3 השנים האחרונות וזאת מכיוון שאצל חלק נכבד מעובדים אלו המשכורות המשולמות בשנים האחרונות לפני הפרישה, נמוכות יותר מאשר אלו ששולמו בתקופות קודמות יותר.

 

לא ברור כיצד בדיוק ניתן היה לייצר שתי סוגי פנסיות בתקנון שהיה בזמנו, אולם, בפועל התקנון הכיל הסכם כזה הכולל שתי סוגי קצבאות - חלק קיבלו על פי שיטת "שלוש השנים" וחלק על פי "שיטת הממוצעים". כך התנהלו הדברים במשך מספר שנים. משנת 2003 נקבע תקנון אחיד, עם תנאים אחידים לכל המבוטחים, כך שמי שפרש מאז אוקטובר 2003, חל לגביו חישוב אחיד.

 

בשנת 2003 הוגשה תביעה לבית הדין לעבודה על ידי פנסיונרים שדרשו לקבל את הקצבה על פי שיטת החישוב של שלוש השנים האחרונות בעבודה, בטענה ששיטת החישוב הקיימת מקפחת ומפחיתה מקצבתם. ביה"ד לעבודה פסק בזמנו כי העותרים יקבלו את הקצבה כפי שהם דורשים, אולם הנהלת קרן הפנסיה עתה לבג"ץ, על מנת למנוע את מימוש ההחלטה באופן גורף.

 

לטענת מבטחים, מי שתבעו היו אלו שעשו חישוב לפי השיטה השניה וראו שהקצבה שלהם תגדל, אולם יש רבים מקרב אותה קבוצת עובדים ששינוי החישוב לא רק שלא ישנה את גובה הקצבה אלא אף עלול להקטין אותה. לא פלא, מציינים גורמים המקורבים לקרן, שעד כה הוגשו מספר תביעות בודדות בעניין. לטענת אותם גורמים להחלטה רוחבית כזו יש השלכות בעייתיות. המשמעות היא שצריך יהיה לבצע מגוון חישובים רטרואקטיביים ולפתוח אלפי תיקים של פנסיונרים, מלפני עשרות שנים – אופרציה מורכבת ביותר. לדבריהם חבל מאוד יהיה לפתח ציפיות בנוגע להחלטה כזו.

 

"מריחת הזמן פועלת לרעת הקשישים"

ומה קורה בינתיים? בחודש יוני האחרון פסק בית הדין לעבודה בת"א כי על קרן הפנסיה לתקן ולפצות גמלאים עקב חישוב שגוי שערכה בקצבת הפנסיה שלהם. בעקבות פסק הדין בחודש יוני האחרון הוגשה תביעה נוספת לביה"ד לעבודה. כאמור, עד כה הוגשו מספר תביעות בודדות.

 

מבטחים טענה כבר בעבר, כי "אין להשלים עם המצב כמו שהוא, ואין להטיל על מבטחים לשנות את זכויות הפנסיה של פנסיונרים שמשכורתם הקובעת חושבה שלא בהתאם לתקנות". בנוסף כתבה הקרן כי "הכרעה סופית בעניין הפסיקה שניתנה בבית הדין האזורי לעבודה, כפופה לערעור ולהכרעת בג"ץ, וכל עוד לא תתקבל הכרעה סופית לא תשנה הקרן את חישוב הפנסיה שעל פיו משולמת הפנסיה".

 

לטענת הקרן, למרות הפסיקות השונות שניתנו בביה"ד לעבודה, ולמרות שתביעות ספציפיות שולמו, אין חובה כיום מבחינת החוק לבצע שינויים לשאר הפנסיונרים הואיל והוגשה התנגדות לבג"ץ. ומה לגבי הכרעת בג"ץ? זו לא צפויה בזמן הקרוב.

 

לדברי עו"ד ויועץ פנסיוני, ירון טבצ'ניק, המייצג מספר פנסיונרים של מבטחים, התנהלות קרן הפנסיה נוגדת את כללי הדין, כאשר מטרת קרן הפנסיה למשוך זמן, מתוך תקווה שבג"ץ ישנה את החלטת ביה"ד, או לפחות יפחית את כמות הזכאים.

 

"ייתכן ומי שיגיש תביעה לאחר החלטת בג"ץ לא ייכלל בהחלטה, אם זה יקבל את בקשתם", אומר טבצ'ניק, "סכנה נוספת היא "התעוררות מאוחרת" של הפנסיונר שיכולה לביא למצב כי בית הדין יקבל טענה של התיישנות למרות שהחישוב השגוי נעשה על-ידי הקרן. כדאי גם לזכור כי מדובר בקשישים שחלקם כבר הלכו בינתיים לעולמם וכל מריחת זמן פועלת לרעתם".

 

לדברי טבצ'ניק, "המעניין הוא, שדווקא המפקח לשעבר על שוק ההון במשרד האוצר, אייל שלוש, שמכל תפקידיו צריך בעיקר לפקח על זכויות המבוטחים מול הגופים החזקים כדוגמת מבטחים, צידד בעמדת מבטחים עוד בדיונים שנערכו בנושא זה בשנת 2003. המפקח אמר שמבטחים לא תוכל ליישם ולבצע את התוצאות בנסיבות העניין. אך גם העמידה של המפקח לטובת מבטחים לא עמדה לה בפס"ד האחרון. יתרה מזו, בית הדין כתב מפורשות כי מבטחים אינה יכולה לאחוז במקל משני קצותיו, ולשנות את טיעוניה מתיק לתיק בהתאם לתועלת שתצמח לה מהם על פי הנסיבות הקונקרטיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרן תולים תקווה בערעור לבג"ץ
צילום: AFP
עו"ד ירון טבצ'ניק
מומלצים