שתף קטע נבחר

תעש: הלוואה של 52 מ' שקל לתשלום משכורות

ועדת הכספים אישרה את ההלוואה לתשלום משכורות ל-3,500 עובדי החברה. האישור ניתן לאחר שנמסר לוועדה כי הושגה פריצת דרך לפתיחת הליכי ההפרטה של תעש

ועדת הכספים אישרה היום (ד') הלוואת מדינה נוספת לתעשייה הצבאית בסך 52 מיליון שקל לתשלום משכורות ל-3,500 עובדי החברה.

 

 

האישור ניתן לאחר שנמסר לוועדה כי הושגה פריצת דרך לפתיחת הליכי ההפרטה של תעש כפתרון יחיד למשבר הממושך הפוקד את החברה, המקובל על האוצר וההסתדרות. כך הבהירו היום לוועדה גם עופר עיני, יו"ר ההסתדרות וגל הרשקוביץ, ראש אגף התקציבים באוצר.

 

פריצת הדרך הושגה בעבודת נמלים מסביב לשעון שהשקיעה ועדת משנה של ועדת הכספים בחודשים האחרונים. ניהלו אותה ח"כ שי חרמש (קדימה) ומנהל ועדת הכספים עו"ד טמיר כהן. עבודתם זכתה היום לשבחים מפי רוב הצדדים. מערכת הביטחון טרם נתנה את הסכמתה, אולם לדברי חרמש אחרי שנפתרו כ-90% מהבעיות, נותר רק סלע מחלוקת אחד עם משרד הביטחון סביב תפעול קווי הייצור האסטרטגיים לשעת חירום.

 

חרמש מסר כי ועדת המשנה התלבטה בין אופציית ההפרטה למיזוג תעש עם החברות הממשלתיות של רפא"ל או התעשייה האווירית, אם רוצים להשאיר אותה כעסק חי. אחרת, פירוק החברה עלול להוסיף למשק 3,500 מובטלים. במהלך המגעים האחרונים קיבלה ועדת המשנה את עמדת האוצר שלחץ על ההפרטה וגם עופר עיני קיבל את הדין.

 

האוצר הסכים להפרטה בהסכמות נדיבות – בשווי של כ-4 מיליארד שקל – כדי לעצב מחדש את מבנה ההון של תעש ולייצב את מצבה הפיננסי כך שתוכל למשוך משקיעים בהצגת מאזנים של עסק חי. החברה גוררת כעת גירעון תופח שהגיע ל-2.5 מיליארד שקל. מתוך הסכום הזה האוצר הסכים להפוך להון עצמי של החברה את הלוואות המדינה שהצטברו ל-1.3 מיליארד שקל ולמחוק את יתרת הגירעון בדרכים אחרות.

 

פרישה מרצון של 950 עובדים

אבן נגף נוספת הוסרה לאחר שהאוצר הסכים לתנאי הפרישה מרצון של 950 עובדים, כפי שביקשה ההסתדרות (עלות של 1.1 מיליארד שקל), ובנוסף להעניק רשת ביטחון ל-400 עובדים ותיקים נוספים בגילאים מעל 45 שנה שעלולים להיות מפוטרים לאחר ההפרטה בידי הבעלים החדשים אם וכאשר יקנו את תעש (עלות של 800 מיליון שקל).

 

האוצר הסכים גם לשלם לכל 3,500 עובדי תעש כיום את תוספת השכר של 5% לפי ההסכם הקיבוצי החדש ממנה נהנו כל עובדי המגזר הציבורי למעט התע"ש בגלל המחלוקת סביב פתרון המשבר (עלות של מאות מיליוני שקלים). פתרון סוגיית המשך תפעול קווי הייצור האסטרטגיים לשעת חירום שנותרה במחלוקת כרוך בהשלמת מימון העלות של 550 מיליון שקל בשנה.

 

קווי החירום מייצרים בעיקר תחמושת כבדה לטנקים ותותחים (פגזי 105 ו-155 מ"מ). לפי נתוני התע"ש, הכיסוי לרוב העלות הנ"ל מובטח למעשה בהכנסות מהסכמי יצוא של התחמושת בסך 200 מיליון שקל ובהסכמי רכש של צה"ל בסך 150 מיליון שקל. לדברי חרמש משרד הביטחון מוכן להגדיל את הרכש המקומי בלא יותר מ-60 מיליון שקל. כיסוי היתרה בין 120 מיליון ל-160 מיליון שקל מעכבים לכאורה את סיום המשבר.

 

מעדיפים את ארה"ב?

לוועדה נמסר היום כי הבעיה מורכבת יותר והיא לא תיפתר לפני שהיחסים בין שרי האוצר והביטחון ירדו מהשרטון של גודל תקציב הביטחון בו הם תקועים. חרמש גילה היום כי מערכת הביטחון יכולה למלא את כל צרכיה בתחמושת הכבדה במלוא תפוקת קווי החירום של תע"ש, אבל היא מעדיפה לייבא את רוב הכמות מארה"ב על חשבון תקציב הסיוע הצבאי של ארה"ב במקום על חשבון תקציב המדינה.

 

עוד נמסר כי בנוסף מכבידה מערכת הביטחון את מחנק תזרים המזומנים של התע"ש בקיצוצים של קווי האשראי והמקדמות תמורת ההזמנות, שלא משאירים די כסף לתשלום המשכורות לעובדים. חרמש אמר היום כי אם האוצר הלך לקראת התע"ש ואלפי העובדים לכל אורך הדרך, לא הוגן מצד מערכת הביטחון שלא להגדיל את הרכש של כחול-לבן שיש לו גם ערך מוסף כלכלי לביטחון המשק והמדינה, כשלא מדובר בסכום משמעותי.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני העיר כי הוא לא מוכן להכניס את ראשו למחלוקת בין שרי האוצר והביטחון, אבל הודיע לשני המשרדים שהוא לא יעבור לסדר היום ולא ישתף אתם פעולה אם יבזו אותו פעם נוספת כמו בערב סוכות האחרון. הוא התכוון לדרך שבה אילצו אותו לכנס את הוועדה בערב החג לאשר הלוואה נוספת לתשלום השכר.

 

להערכת חרמש ניתן לסיים את המשבר בחתימת הצדדים על הסכם ההפרטה שיובא לאישור ועדת הכספים בתוך 3 חודשים. בינתיים תמליץ ועדת המשנה לאוצר להעביר לתעש עוד 180 מיליון שקל למימון שכר העובדים בתקופה זו. הוא מקווה כי זו תהיה ההלוואה האחרונה שתצטרף למענק ההון העצמי עליו הוסכם, לפני היציאה להפרטה.

 

עופר עיני אמר לוועדה כי ההסתדרות תעמוד בתקופה הזאת על המשמר ובשום מקרה לא תיתן להמשיך להפוך את ציבור עובדי התע"ש לבני ערובה במחלוקת התקציבים שבין משרדי האוצר והביטחון.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "תעש הוא מפעל חיוני ונכס אסטרטגי לביטחון מדינת ישראל. שר הביטחון ומנכ"ל משרד הביטחון, לאורך כל המשבר בתעש, עמדו איתנים, גילו אחריות וכבר העבירו לתעש מאות מיליוני שקלים על חשבון הזמנות עתידיות. משרד הביטחון נמצא בימים אלה בתהליך גיבוש תוכנית העבודה הרב-שנתית והבהרת המתווה התקציבי. עד שהנושא יסוכם לא ניתן להתחייב להיקף ההזמנות שדורש משרד האוצר. משרד הביטחון דוחק בצדדים ועושה כל שביכולתו כדי להגיע לסיכום שיוציא את תעש לדרך חדשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פריצת דרך?
צילום: דלית שחם
ח"כ שי חרמש: עבודה מסביב לשעון
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ משה גפני יו"ר הוועדה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים