שתף קטע נבחר

זיהום אוויר: פי 2.5 אסתמה בילדים באזור חיפה

סקירת מחקרים שפרסם היום משרד הבריאות מצביעה על קשר בין רמת זיהום האוויר באזורים שונים בארץ ובין שיעור התחלואה בסרטן ובאסתמה, תמותת תינוקות ועוד. גם למזג האוויר יש השפעה על הסיכוי שלנו לשרוד מחלות לב, כך עולה מהנתונים

מה רמת זיהום האוויר באזור מגוריכם? המודעות לסכנות הבריאות שבזיהום אוויר אמנם עלתה בשנים האחרונות, אך מחקרים עדכניים שנעשו בתחום בישראל מצביעים על כך שקיימים הבדלים במצב בריאות הציבור באזורים שונים בארץ, אשר חלקם מוסברים על ידי הבדלים משמעותיים במדדי זיהום האוויר.

 

כך עולה מסקירת מחקרים שפרסם היום (ה') משרד הבריאות, ואשר בוחנת את הקשר בין זיהום האוויר באזורים שונים בארץ לבריאות הציבור.

 

הסכנות בזיהום אוויר :

 

חיפה הקריות

אזור מפרץ חיפה, הכולל תעשיות כימיות שונות, בלט לרעה ברמת זיהום האוויר שבו לעומת אזורים אחרים בארץ. גם היום מתייחד האזור בכמות המזהמים שבו ובהרכבם - בתי זיקוק, תחנת כוח, מפעלי פלסטיקה ומתכות - וכל זאת אל מול טופוגרפיה של רכס הכרמל. למרות הפחתת זיהום האוויר בשנים האחרונות, מסקירת המחקרים עולה כי ישנה השפעה אפשרית שלו על בריאות הציבור.

 

על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה ומשרד הבריאות, שיעור התחלואה במחלות לב וריאות גבוה יחסית באזור חיפה בהשוואה לממוצע הארצי. לאחרונה התקבלו אף נתונים המעידים על שיעור אשפוז גבוה בשל אסתמה בילדים עד גיל 14 בחיפה וסביבותיה. מחקר חדש שבדק את שיעור התחלואה באסתמה בקרב ילדים בני 14-6 מצא כי באזורים שבהם זיהום אוויר גבוה, שיעור הילדים החולים גבוה פי 2.5 מאשר באזורים שבהם זיהום אוויר נמוך.

 

עוד מציינים החוקרים כי הממצאים מתייחסים לרמות זיהום שאינן חריגות, ומשמעות הדבר היא שגם כאשר רמת הזיהום עומדת בתקן הסביבתי, אין זה מבטיח שלא תהיה פגיעה בריאותית באנשים המתגוררים באזור.

 

מחקר נוסף שנערך בשנת 2009 באזור מפרץ חיפה בדק את הקשר בין שיעור התחלואה בסרטן מסוג לימפומה נון-הודג'קין לבין זיהום אוויר ממקור תחבורה. מהמחקר עולה כי 50% מהחולים בסוג זה של סרטן התגוררו בקרבה של 50 מטר לכביש, וההשפעה הלכה ופחתה ככל שגדל המרחק, עד 450 מטר.

 

על פי החוקרים, התוצאות עשויות להציג את הקשר בין סרטן לזיהום אוויר מתחבורה בישראל כולה, ואינן רלוונטיות רק לאזור חיפה. 

 

שיעור התחלואה במחלות לב וריאות גבוה יחסית באזור חיפה (צילום: מונט גלפז) (צילום: מונט גלפז)
שיעור התחלואה במחלות לב וריאות גבוה יחסית באזור חיפה(צילום: מונט גלפז)

 

הנגב והדרום

רוב המחקרים שנעשו בדרום הארץ התמקדו באתר רמת חובב כמדד עיקרי לזיהום האוויר. חלק מתוצאות המחקרים שפורסמו אף גרמו לתעשיינים לשנות את מדיניות המפעלים באשר לחומרים הנפלטים לאוויר. 

 

בבדיקת הקשר בין תמותת תינוקות לבין מרחק המגורים מרמת חובב נמצא כי השיעור גבוה פי 1.45 בקרב אוכלוסייה בדואית המתגוררת בסמוך לאתר. בבדיקה אחרת נמצא כי שיעור האסתמה ומחלות בדרכי הנשימה העליונות בקרב ילדים עד גיל 14 משבעה קיבוצים באזור גבוה יותר בקיבוצים הקרובים יותר לרמת חובב.

 

כמו כן, בקיבוצים הממוקמים בכיוון הרוח מול אתר רמת חובב נמצא שיעור תחלואה נשימתית הגבוה פי 1.95 מקיבוצים אחרים.

 

גם מזג האוויר משפיע

באזור תל אביב רבתי ובאזור ירושלים נבדק מצב האקלים אל מול מספר המאושפזים בבתי החולים. בירושלים נבחנו חולים שאושפזו בבית החולים הדסה עקב אי ספיקת לב ביחס לשינויים עונתיים באזור.

 

בקרב 362 חולים שהיו במעקב במשך שנה, נמצא שניתן לשער את מצב המתאשפזים על פי ממוצע הטמפרטורה החודשית: במצב אוויר חם נמצא סיכוי ההישרדות הוא 59% בלבד, לעומת 75% בחודשים קרים יותר.

 

במחקר שנערך על ארבעה בתי חולים ציבוריים בתל אביב והסביבה בחן את חודשי השנה החמים ביותר בין השנים 2004-2000, ומצא כי מספיקה עלייה של מעלת צלזיוס אחת כדי להעלות גם את שיעור הפניות לחדר המיון ב-1.47%.

 

בסקירה קרא משרד הבריאות לאוניברסיטאות בישראל להרחיב את היקף המחקרים שנעשים בנושא, בעיקר באזור ירושלים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באזורים שבהם זיהום אוויר גבוה, שיעור הילדים החולים באסתמה גבוה פי 2.5 מאשר בזיהום אוויר נמוך
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים