שתף קטע נבחר

רוצים להחזיר פליטים לדרום סודן: "לא מסוכן שם"

בעקבות הקמת המדינה החדשה באפריקה, הוחלט לעודד 4,000 מאזרחיה השוהים בישראל לשוב לארצם. אם לא יעשו זאת בתום פרק זמן קצוב, הם יגורשו. בארגוני הסיוע מזהירים: "דרום סודן עדיין מסוכנת ומוקדם מדי להחזיר את מבקשי המקלט למולדתם"

רשות האוכלוסין וההגירה מתכוונת להודיע בימים הקרובים על ביטול נוהל "אי ההרחקה" של אזרחי דרום סודן השוהים בישראל. ל-ynet נודע שבעקבות ההכרזה על עצמאות דרום סודן ביולי האחרון, הוחלט בהתייעצויות בין משרדי ראש הממשלה, הביטחון, החוץ ורשות האוכלוסין על שינוי המדיניות כלפי אזרחי דרום סודן השוהים בישראל.

 

עוד בחדשות ynet:

 

גורם במשרד החוץ אמר כי בעקבות הכרזת העצמאות לא נשקפת עוד סכנה לחייהם של הדרום סודנים. משמעות ביטול הנוהל, שמאפשר לכ-4,000 אזרחי המדינה הצעירה הנמצאים בישראל לשהות בה כחוק, היא שתוך פרק זמן קצוב המדינה תעודד את עזיבתם מרצון, ובתום פרק הזמן הזה הם יוכרזו כשוהים בלתי חוקיים ויגורשו.

 

בסוף החודש שעבר שונתה המדיניות באופן דומה כלפי אזרחי חוף השנהב השוהים בישראל. רשות האוכלוסין כי מי מהם שלא יעזוב עד סוף ינואר יוכרז שוהה בלתי חוקי.

 

בקרוב אצלך. נשיא דרום סודן סאלבה קיר בישראל (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
בקרוב אצלך. נשיא דרום סודן סאלבה קיר בישראל(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
 

שינוי המדיניות מעורר חשש כבד בארגוני הסיוע, שמזכירים כי בסודן התחוללה אחת ממלחמות האזרחים הקשות באפריקה, אשר גבתה את חייהם של מיליונים והותירה רבים עקורים ופליטים במשך עשרות שנים.

 

"הממשלה ממשיכה להתעלם מהבעיה האמיתית"

אורית מרום, רכזת פעילות ציבורית בעמותת א.ס.ף המסייעת לפליטים, אמרה ל-ynet כי "המצב הביטחוני במדינה שנולדה זה עתה אינו יציב,

ורק בשבועיים האחרונים מתקיימת לחימה אשר גבתה את חייהם של אלפים, כאשר 50 אלף בני אדם נאלצו לברוח מבתיהם".

 

לדבריה, "דרום סודן עדיין מסוכנת ומוקדם מדי להחזיר את מבקשי המקלט למולדתם". מרום הדגישה ש"על ממשלת ישראל להיערך בצורה אחראית לחזרתם של הפליטים לדרום-סודן ולפעול בהתאם להנחיות נציבות האו"ם על מנת להבטיח כי אין היא מחזירה אנשים למקום בו נשקפת סכנה ממשית לחייהם".

 

הממשלה, לדברי מרום, "מנסה להציג עצמה כמי שפותרת בעיות על חשבונם של פליטים מעטים מדרום סודן בישראל, כשלמעשה היא ממשיכה להתעלם מהבעיה האמיתית - מסה של כ-40 אלף שלא ניתן לגרש - ומותירה את הפליטים חסרי מעמד".

 

"דרום סודן היא רק היעד הראשון"

ד"ר אירית בק, מומחית לסודן מאוניברסיטת תל-אביב, הצטרפה לביקורת. "ההסדר גורף מדי. דרום סודן איננה מיקשה אחת, היא מורכבת מכמה קבוצות אתניות ומצבן של חלקן קשה. יש עדיין חלקים שהחזרה אליהם משמעותה סכנה לחיי אדם". לדבריה,

"צריך לבדוק פרטנית את מבקשי המקלט ולא להוציא צו גירוש גורף לכולם".

 

יו"ר השדולה לפתרון בעיית המסתננים בכנסת, ח"כ דני דנון, דחה את הביקורת הזו. "המצב בו ישנם יותר מסתננים מעולים חדשים בחודש נתון לא מתקבל על הדעת. עלינו לנקוט בכל הפעולות האפשריות, לפני שיהיה מאוחר מדי", אמר דנון. "דרום סודן תהווה היעד הראשון שאליו יוחזרו המסתננים ולאחר שאלפי הסודנים יחזרו לביתם, נמשיך עם יתר המסתננים".

 

ברשות האוכלוסין וההגירה אישרו את הפרטים והוסיפו כי "טרם הוחלט על תוכנית העבודה שבה כל הפרמטרים יילקחו בחשבון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדינה חדשה, עדיין מסוכן? דרום סודן
צילום: AFP
ח"כ דני דנון. קודם הסודנים, אחר כך השאר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים