שתף קטע נבחר

אתה ועד בית? מסתבר שאתה המעסיק

נציגויות ועד בית רבות מתקשרות בדרך קבע עם מנקה, חצרן, איש החזקה, לצורך החזקת הבניין. בדרך כלל מדובר בעבודה מצומצמת אלא שלרוב לא מודעות נציגויות ועד הבית כי הן עלולות להיחשב כמעביד לכל דבר ועניין

לצורך החזקת בניין מגורים משותף, דאגה על ניקיונו והסדר שבו, נציגויות ועד בית רבות מתקשרות עם עובדי ניקיון, החזקה או חצרנים שונים לביצוע מטלות אלה. לרוב, מדובר בעבודות פשוטות שאינן דורשות מיומנות מיוחדת כלשהי, העבודה המבוצעת לוקחת זמן מועט, התשלום לא גבוה, ובהתאם לכך ההתקשרות עם אותו אדם נעשית בעל פה ובמתכונת חופשית, בלתי פורמלית ובלתי מחייבת.

 

 

פעמים רבות, סבורות נציגויות ועד הבית כי ההתקשרות עם אדם לצורך ביצוע מטלות החזקת הבניין פשוטה היא, ומלבד התשלום החודשי עליו סיכמו הצדדים, אין חבות באחריות או בחובות אחרות החלות על כל מעביד שונה במשק. נציגויות ועד הבית אינן מודעות לכך שלעתים קרובות מעמדן הוא כמעביד מן המניין כלפי אותו אדם אשר התקשרו איתו לצורך דאגה לניקיון וסדר הבניין.

 

ברוב המקרים, רק לאחר שמסתיים קשר העבודה בין נציגות ועד הבית לבין עובד הניקיון או ההחזקה, מגלה לפתע נציגות ועד הבית את החובות המוטלות עליה, וגם זה מתברר לאחר שעובד הניקיון נזכר לפתע לעמוד על זכויותיו או מגיש תביעה כנגד נציגות ועד בית בבית הדין לעבודה, בגדרה הוא טוען כי נתקיימו יחסי עובד-מעביד בינו לבין נציגות ועד הבית, וכתוצאה מכך מגיעים לו תשלומים שונים מטעם הנציגות.

 

יחסי עובד-מעביד שונים הם מיחסי מזמין-קבלן נותן שירות. כל התקשרות מקפלת בתוכה זכויות וחובות שונים לשני הצדדים, וההבחנה בין סוגי ההתקשרויות נעשית או על ידי הכנת הסכם התקשרות ברור ומפורש בכתב, במקרה הפשוט, או באמצעות בירור משפטי בבית הדין לעבודה, בו מיושמים מבחנים שונים אשר התוו בפסיקה, במקרה המורכב יותר.

  

האמנם יחסי עובד-מעביד

בית הדין לעבודה פסק פעמים רבות כי מעמדו של עובד הינו בגדר סטאטוס שאינו נקבע בין הצדדים, וההכרעה האם נותן שירות מסוים ייחשב כעובד נלמדת לפי נסיבות העניין, מהות היחסים בין הצדדים, כוונת הצדדים, ולא תמיד רצונם הסובייקטיבי של הצדדים הוא הקובע.

 

לצורך קביעה האם נתקיימו יחסי עובד-מעביד, בין נותן השירות למזמין השירות, ולדוגמא בין נציגות ועד בית לבין מנקה או עובד החזקה, מפעיל ומיישם בית הדין לעבודה את המבחן המעורב. מבחן זה מערב וכולל בתוכו מבחנים שונים לצורך קביעת קיומם של יחסי עבודה בין הצדדים.

 

המבחן העיקרי, אם כי לא היחידי, במבחן המעורב הוא מבחן ההשתלבות. מבחן זה כולל פן חיובי ופן שלילי. בפן החיובי – בודק המבחן האם השתלבותו של עובד הניקיון בבניין (ב"מפעל") מבוצעת בצורה רגילה ולא חיצונית, ושמבצע העבודה מהווה חלק ממערך ההחזקה והניקיון של הבניין. במילים פשוטות, האם עבודות הרגילה של עובד הניקיון משתלבת באופן רגיל בהחזקת הבניין. בפן השלילי – בודק המבחן האם עובד הניקיון של הבניין אינו בעל עסק עצמאי משל עצמו, אשר באמצעותו ודרכו הוא נותן את שירותי הניקיון וההחזקה לבניין.

 

בנוסף למבחן ההשתלבות מכיל המבחן המעורב מבחנים נוספים לצורך קביעת יחסי עבודה בין נציגות ועד בית לבין עובד ניקיון או החזקה, והם: מבחן הפיקוח – הבודק האם עובד הניקיון נתון לפיקוח מטעם נציגי ועד הבית, מבחן משך העבודה – הבודק מהי התקופה בה בוצעה העבודה, תוך הנחה כי עבודה במשך שנים מצדדת בהכרה של נותן השירות כעובד, מבחן חובת ביצוע אישי – הבודק האם העובד ביצע את העבודה בעצמו באופן אישי או על ידי עובד אחר מטעמו, מבחן צורת התשלום – הבודק כיצד משולם התשלום לעובד, והאם כנגד התשלום מוציא העובד חשבונית מס לועד הבית, מבחן "כלי הייצור" – הבודק מי מספק את כלי העבודה, חומרי הניקיון או הגלם לעובד, מבחן הסיכון הכלכלי – הבוחן האם לעבוד ישנו סיכון כלכלי בקיום העבודה ואילו הוצאות יש לו בגינה, מבחן כוונת הצדדים ותום הלב – הבודק את אומד דעת הצדדים וכיצד הם ראו, כל אחד מצידו, את התקשרות העבודה.

 

בהפעילו את המבחן המעורב על כלל תת המבחנים שבו קבע בית הדין לעבודה פעמים רבות כי נציגות ועד בית תחשב כמעביד כלפי עובד ניקיון או החזקה בבניין, זאת מלבד מקרים בהם הוכח באופן חותך וחד משמעי כי ההתקשרות החוזית היתה בצורת מזמין-קבלן נותן שירות, ונעדרה כל כוונה ליצירת יחסי עובד-מעביד.

 

ראוי להדגיש, כי משהוכרה נציגות ועד בית כמעביד, חלות עליה חובות כלפי העובד שהינן בין היתר: תשלום נסיעות, תשלום ביטוח לאומי, מתן הודעה בכתב על העבודה, מתן הודעה מוקדמת, תשלום פיצויי פיטורים, עמידה בחובת השימוע, מתן חופשה ופדיון ימי חופשה, תשלום דמי הבראה, ועוד.

 

מומלץ ביותר, ובטרם קבלת עובד ניקיון או החזקה לבניין לעגן בכתב ולקבוע מהי ההתקשרות התעסוקתית בין הצדדים כדי למנוע הפתעות בעתיד. לדוגמא התקשרות עם חברת החזקות למשל יכולה למנוע את כל חובות המעביד החלות על נציגות ועד בית.

 

הכותב הינו עו"ד המתמחה בנדל"ן ובמשפט אזרחי (www.abelaw.co.il). האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: jupiter
לשימוש הכתבה בלבד! אלון אבלה
מומלצים