שתף קטע נבחר

סטנלי פישר: "הסדרי האג"ח מיותרים"

נגיד בנק ישראל בכנס הרצליה ה-12: "אג"ח זה דבר שצריך לשלם כל עוד אתה יכול לעשות זאת בלי לפשוט את הרגל. מה שמתפתח אצלנו זה לא בדיוק זה". "כל כך הרבה דברים יכולים לקרות בעולם: יוון עשויה לפשוט רגל אבל להישאר בגוש האירו. מדינה אחת עלולה לצאת מהגוש ובעקבותיה עוד מדינות יצאו"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נשא היום (ד') דברים בכנס הרצליה של המרכז הבינתחומי והביע דאגה עמוקה מהיקף העוני ושיעור התעסוקה הנמוך בקרב האוכלוסייה החרדית. "אני מאוד מעריך את הדת ואת הדתיים אבל המצב שבו חלק של האוכלוסייה צומח מאוד מהר ובו פחות מ-40% מהגברים עובדים לא יכול להמשיך", אמר פישר.

 

 

לדברי הנגיד, שיעור העוני בקרב משקי בית שבהם בני הזוג אינם עובדים עלה בשנים האחרונות מ-60% ל-80% בשל הקיצוצים בקצבאות ובמצבם הפיננסי של עמותות שתמכו בנזקקים. " בסוף הם כולם יהיו עניים והם לא יהיו מוכנים לזה", אמר פישר.

 

לטענת פישר, בעוד שבמגזר הערבי ירד קצב הריבוי הטבעי מ-3.1% ל-2.8% בשנה בעקבות הקיצוצים בתמיכות, בקרב החרדים נותר קצב הריבוי הטבעי מעל 4%.

 

"הקיצוץ שנתניהו עשה כשר אוצר השפיע על גודל המשפחות הערביות אבל לא על גודל המשפחות חרדיות".

 

פישר הזכיר כי שיעור היהודים שאינם חרדים ירד מ-80% מהאוכלוסייה בשנת 1980 ל-68% בשנת 2010 ואמר כי זו מגמה מדאיגה שכן בעוד דור האוכלוסייה העובדת לא תוכל לממן את האוכלוסייה שאינה עובדת. לדבריו, אם לא יכול בקרוב שינוי מהותי שהיקף התעסוקה של גברים חרדים "יהיה קשה למשק לספק לאורך זמן לאזרחים חיים ברמה מכובדת שעולה כל הזמן".

 

המשבר באירופה

פישר רואה בבעיית היקף התעסוקה של גברים חרדים את האתגר החשוב ביותר של המשק הישראלי לטווח הרחוק. לטווח הקרוב, עם זאת, נכונו למשק עוד אתגרים חשובים לא פחות. לדברי פישר, משבר החוב באירופה כבר משפיע על היקף הייצוא הישראלי, אך עוד לא ברור מה יהיו השלכותיו הנרחבות על המשק.

 

"זו הפעם הראשונה שקשה לשער מה יהיה במשבר", אמר פישר. "כל כך הרבה דברים יכולים לקרות: יוון עשויה לפשוט רגל אבל להישאר בגוש האירו. מדינה אחת עלולה לצאת מהגוש ובעקבותיה עוד מדינות יצאו. הכל יכול לקרות".

 

לדבריו, יש להבחין בין מצב שבו כלכלות אירופה ישקעו במיתון, שהוא מצב קל יחסית, למצב שבו יתרחש משבר פיננסי נוסף, שבו מוסדות פיננסים ואולי אף מדינות יפשטו רגל. לדבריו, בידי בנק ישראל מצוי כלי הריבית כדי להגיב להתפתחויות ופישר סבור כי "יש לנו את המזל שהעלינו את הריבית עד 3.75% כי עכשיו יש לנו לאן להוריד אותה".

 

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל כבר הורידה את הריבית 3 פעמים ב-5 הפגישות האחרונות שלה ולדברי הנגיד שעומד בראש הוועדה, אין לפסול את האפשרות שהיא תוריד אותה עוד בהתאם למצב המשק בישראל. "אם נגלה שאנחנו מפחדים מצל ולא קורה כלום בעקבות המצב באירופה, אז נעלה אותה בחזרה", אמר הנגיד.

 

הנגיד הדגיש את החשיבות שבשמירה על מסגרת התקציב ובהימנעות מ"כלכלת בחירות" בעקבות מחאת הציבור. "אין לעולם סבלנות לחכות לנו ולתת לנו גמישות", אמר הנגיד וציין כי יש הבדל מהותי בין הרחבת הגירעון בעקבות ירידה בהכנסות המדינה ממסים לבין הרחבת הגירעון בעקבות הגדלת התקציב.

 

"העולם מוכן לקבל את הפעלת המיצבים האוטומטיים, כלומר אם הגירעון יגדל כתוצאה מהאטה במשק וירידה בהכנסות ממסים, זה מקובל. אבל אם הוא יגדל כתוצאה מכלכלת בחירות נשלם על זה מחיר גבוה".

 

"הסדרי האג"ח מיותרים"

את התופעות שהפכו למוכרות במחוזותינו מאז המשבר הפיננסי בארה"ב היא הסדרי החוב. במסגרת הסדרים אלה, בעלי השליטה בחברות הגדולות במשק, פונים לאנשים ולגופים שרכשו מהם אגרות חוב ומבקשים לחתום איתם על הסדר לפיו הם לא יעמדו בהחזר החוב כפי שנקבע מראש, בשל הטלטלות בכלכלה העולמית.

 

פישר התייחס בדבריו לנושא זה, יממה לאחר שנודע על הסדר החוב נוסף, הפעם בין חברת דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה לבין בעלי אגרות החוב שלה, והביע עמדה נחרצת כי הסדרי החוב שנחתמים כעת אינם הוגנים וכי בעלי החברות צריכים לשלם את מלוא הסכום במועד.

 

"בשוק ההון מגיעים להסכמים מיותרים לפני הזמן", אמר פישר. "אג"ח זה דבר שצריך לשלם כל עוד אתה יכול לעשות זאת בלי לפשוט את הרגל. מה שמתפתח אצלנו זה לא בדיוק זה".

 

הנגיד סירב להתייחס לטענות שהשמיע נגדו יו"ר בנק דיסקונט, יוסי בכר, בנוגע למגבלות האשראי על הבנקים. בכר טען כי הפיקוח על הבנקים מחריף בכל פעם את דרישות הלימות ההון שלו מהבנקים בישראל (כמות הכסף שצריך להישאר בתוך הבנק לעומת כמות הכסף שיכול לצאת להלוואות) וגורם לכך שהבנקים לא מלווים כסף ליזמים והכלכלה נתקעת.

 

פישר אמר בתגובה כי "אנחנו מקבלים רמז עבה מהבנקים שיש בעיית אשראי. אני לא מחבב את המילה מחנק אשראי. זה לא עושה לי הרגשה טובה לחשוב שאני חונק מישהו. אבל אנחנו ערים לכך שתהיה בעיה אם נטיל על הבנקים תנאים שיגרמו לקיצוץ של מלאי האשראי לעסקים".

 

הכנסות המדינה ממסים עלו משמעותית

לפני נאום הנגיד דיבר בכנס מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, וציין כי הכנסות המדינה ממסים בחודש ינואר עלו משמעותית על המצופה. אך לדבריו "הנתונים המעודדים אינם משקפים בהכרח את המגמה בהמשך השנה".

 

לדברי פישר, הכלי המרכזי שעומד לזכות כלכלת ישראל בפתח המשבר האירופי הוא יכולתה המוכחת לצלוח מצבים של טלטלה ואי וודאות מבלי להיפגע משמעותית.

 

פישר הזכיר לנוכחים כי רק בשנים המעטות מאז שעלה לארץ ומונה לנגיד, הוא חווה התפטרות של שר האוצר (בנימין נתניהו), כניסה לתרדמת של ראש הממשלה (אריאל שרון), שני סיבובים של לחימה מול החמאס, התפטרות של ראש הממשלה (אהוד אולמרט), מלחמה בצפון ומשבר עולמי.

 

"יש לנו משק חזק מאוד שעמד במבחני לחץ רציניים", אמר פישר. "מסגרת המדיניות מאוד חזקה ולאנשים במשק הזה יש המון ניסיון עם התמודדות עם בעיות. זה עצוב לומר, אבל זו הסיבה שאנחנו יודעים להתמודד עם בעיות שבמדינות אחרות לא יודעים להתמודד איתן. אם יהיה משבר פיננסי באירופה נצטרך להיות מאוד חזקים ויצירתיים כדי להתמודד עם זה אבל אני מאמין שאנחנו יכולים לעשות את זה".


פורסם לראשונה 01/02/2012 12:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים