שתף קטע נבחר

השלטון המקומי: רפורמת הכבאות - צ'ק ללא כיסוי

בזמן שבמרכז השלטון המקומי נעשות הכנות ליישום הרפורמה במערך הכבאות, טוען היו"ר שלמה בוחבוט: "הרפורמה תמוהה ונעשית בחיפזון, הדרישה כי הרשויות המקומיות יתקצבו את המערך הלאומי של לוחמי האש - לא הגיונית"

אחרי שהכבאים הביעו התנגדות לרפורמה במערך הכבאות , הגיע תורו של מרכז השלטון המקומי. "רפורמת הכבאות תמוהה ונעשית בחיפזון, הדרישה כי הרשויות יתקצבו את המערך הלאומי של לוחמי האש - לא הגיונית", כך טוענים היום (א') במרכז. "הממשלה שוב מחלקת צ'ק ללא כיסוי - אך הפעם הוא עלול לעלות בחיי אדם".

 

בשלטון המקומי נעשות ההכנות ליישום הרפורמה, שעליה הוחלט בעקבות אסון הכרמל. לדברי הרשויות המשרד לביטחון פנים ומשרד הפנים הערימו עליהן קשיים.

 

לטענת הרשויות, אין דאגה לכבאים, לעובדים הוותיקים ולפנסיות שלהם; ישנה הלאמה של הציוד הקיים; אין שיתוף פעולה מתאים עם הרשויות; וישנה קליטה של עובדים חדשים ללא תשתית מתאימה לקליטתם - כאשר לעתים מדובר במיטות, מדים וציוד חיוני. כל זאת, כך ממשיכים לטעון במרכז השלטון המקומי, תוך התעלמות מההכשרות המקצועיות שעברו כבאים ותיקים ומהידע הקיים במערכות.

 

"הממשלה ממשיכה בניסיונות לקחת מהרשויות סמכויות ביצוע כלפי תושביהן, אך להטיל עליהן אחריות וללא תקצוב", מוסיפים במרכז. "הדרישה להוציא את מערך הכבאות מידי הרשויות המקומיות, ובו זמנית לדרוש מהן להמשיך לתקצבו במשך חמש שנים, היא מגוחכת ואינה ניתנת ליישום". בשלטון המקומי מסבירים כי תקצוב לוחמי האש משול לתקצוב צה"ל: לא הגיוני שהרשויות יתקצבו שירות של ביטחון לאומי, אומרים שם.

 

עוד הדגישו כי הגשת תזכיר הצעת החוק, לפני הגעה לסיכומים עם העובדים על זכויותיהם ועם השלטון המקומי והאיגודים כמעסיקים על גורל העובדים והנכסים - הוא צעד חד צדדי, חפוז וחסר אחריות, שגרם לעיצומים בשירותי הכבאות ולחוסר שיתוף פעולה בין ההסתדרות והמעסיקים לבין הממשלה בקידום הרפורמה.

 

"כולם מגלגלים אחריות"

שלמה בוחבוט, יו"ר מרכז השלטון המקומי, אמר היום כי "זה לא חדש שהממשלה מפזרת צ'קים ללא כיסוי, אך הפעם הדבר עלול לעלות בחיי אדם. בזמן אסון הכרמל כולם רצו להיות בתמונה ולהנהיג, והיום כולם מגלגלים אחריות. אנו עומדים על המשמר ולא ניתן לממשלה לברוח מאחריותה על מערך הכיבוי וההצלה, ולהוביל שינויים משמעותיים".

 

לדבריו, "פנינו למבקר המדינה ולוועדת ביקורת המדינה כבר עכשיו לבדוק היכן הדברים עומדים, כדי שהבדיקה לא תבוא מאוחר מדי. לא הגיוני שדורשים מהרשויות המקומיות לתקצב את שירותי הכבאות, כשהם הופכים להיות שירות ביטחון לאומי המאוגד תחת המשרד לביטחון פנים. זה כאילו שידרשו מאיתנו לתקצב את צה"ל.

 

"הרשויות המקומיות הן המעסיקות של הכבאים כיום ולא מתייעצים בנו. קולטים עובדים חדשים בלי שיהיו תנאים חיוניים לקליטתם, ומתעלמים מהעובדים הוותיקים. האם מצפים כי אנו נפטר את כולם? לא ייתכן שתעשה רפורמה ללא שיתוף עמנו, תוך הלאמת רכוש, ציוד ומבנים שהציבור שילם עליהם מכספו - והוא לא מקבל את התמורה הראויה".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "בעקבות החלטת הממשלה, הנושא הועבר לאחריות המשרד לביטחון פנים".

 

מהמשרד לביטחון פנים טרם נמסר: המשרד לביטחון הפנים: אנו נמצאים בימים אלה בעיצומו של משא ומתן מואץ עם ארגון הכבאים , ההסתדרות ומשרד האוצר במטרה לקדם את הרפורמה כבאות. למשא ומתן קדמו עשרות רבות של פגישות, עם כל הצדדים, תוך שקיפות, הבנה והבטחה שתנאי העסקתם של הכבאים לא יפגע". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההכנות ליישום הרפורמה בעיצומן - וגם הביקורת
צילום: AFP
מומלצים