שתף קטע נבחר

הממשלה מקדמת את "חוק לפיד 2" להגבלת מימון

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בתום דיון סוער את היוזמה לחייב מי שהכריז על התמודדות לפעול בכפוף לחוק מימון מפלגות. נציג משרד המשפטים התנגד, השר נאמן לא הצביע אבל תהה: הודעה בפייסבוק נחשבת הכרזה על ריצה לכנסת?

"חוק לפיד 2 " ייהנה מתמיכת הממשלה, וצפוי לעבור בכנסת: לאחר דיון סוער אישרה היום (א') ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק, לפיה כל אדם שהכריז על התמודדותו לבחירות בכנסת יחויב להגיש בקשה לרישום מפלגה. בדרך זו יחויב המתמודד לעמוד בכל הקריטריונים וההגבלות הנוגעים לחוק מימון מפלגות, ביניהם חשיפת מקורות המימון ושקיפות פעילות המתמודד.

 

ההצעה שיזם ח"כ יריב לוין (ליכוד) התקבלה ברוב של תשעה שרים מול שלושה, ומכאן היא תעבור להצבעה בקריאה טרומית בכנסת, בתמיכת הקואליציה.

 

תזכורת: חוק לפיד 1 - ההצעה שהתאיידה

 

לפיד ורעייתו ליהיא. "גיוס כסף במסגרת חופש הביטוי" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
לפיד ורעייתו ליהיא. "גיוס כסף במסגרת חופש הביטוי"(צילום: מוטי קמחי)

 

בתום הדיון הצביעו בעד השרים גדעון סער, יובל שטייניץ, דניאל הרשקוביץ, משולם נהרי, יעקב מרגי, משה כחלון, סטס מיסז'ניקוב, לימור לבנת וגלעד ארדן. התנגדו דן מרידור, בני בגין ומיכאל איתן.

 

המתנגדים טענו כי יש חשש שהצעת החוק עלתה ממניעים אישיים ונועדה לפגוע ביאיר לפיד. לכן, הסבירו, ראוי שהתיקון לחוק יחול רק בכנסת הבאה. "חופש הביטוי כולל גם את החופש לגייס כסף", אמר מרידור.

 

לראשונה עלתה ההצעה כבר בסוף ינואר, והיא הוגשה בתמיכת ראש הממשלה בנימין נתניהו. הצעת החוק צפויה להקשות על הליך גיוס התרומות של לפיד, מאחר שכיום לא חלה כל מגבלה על אנשים שטרם התאגדו אך נוהגים כמפלגה לכל דבר.

 

"יש בכך כדי ליצור מצב של אי שוויון בהתמודדות לכנסת ויש בכך משום פגיעה בדמוקרטיה ובשוויון פני החוק", נכתב בהצעת החוק. "כמו כן, יש בכך כדי לפתוח פתח מסוכן להשפעות בלתי הוגנות ובלתי ראויות על הליכי הבחירות, לרבות באמצעות מתן מימון בסכומים ניכרים למועמדים ללא כל דיווח, בקרה ופיקוח".

 

"הודעה בפייסבוק נחשבת הכרזה על ריצה לכנסת?"

נציג משרד המשפטים, עו"ד אייל זנדברג, הביע במהלך הדיון היום התנגדות נחרצת לחוק. לדבריו, "הצעת החוק רוצה לקבוע דבר שאינו אפשרי לוגית ומשפטית. לא הגיוני להפוך אדם למפלגה. בעצם, הצעת החוק אומרת שאדם הוא תאגיד. יש כאן קושי מיוחד, כי בשונה ממפלגה - לאדם יש חירות מוחלטת".

 

בתגובה פנה אליו השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, ואמר לו: "לפעמים יש לי תחושה שמשרד המשפטים קורא בעיתון מה יהיו התוצאות של הצעת חוק ואז מגבש את עמדתו".

 

עו"ד זנדברג השיב לו: "אף שההאשמה היא אישית, גם עמיתיי וגם אני פועלים באובייקטיביות".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

השר ארדן התנצל בפניו אבל הדגיש: "משפטים זה לא מדע מדויק כמו ניתוח מוח ואפשר לבנות עמדה משפטית לפי הרצון. הייתה היום הצעה פרסונלית על חוק הצינון ולא שמעתי את משרד המשפטים מסביר שראוי שהצעה זו תחול רק מהכנסת הבאה".

 

שר המדע והטכנולוגיה, דניאל הרשקוביץ, ביקש להסביר מדוע המצב הנוכחי אבסורדי: "אם מישהו הודיע שהוא רוצה לרוץ לכנסת - הוא יכול לגייס כמה כספים שירצה. אבל אם אחיו התאום ירצה לרוץ לכנסת בדרך הישר ולרשום מפלגה - באותו רגע הוא מוגבל בגיוס כספים. זה לא שוויוני וזה מזמין שחיתות".

 

שר המשפטים יעקב נאמן, שלא השתתף בהצבעה, העיר בציניות במהלך הדיון: "האם גם הודעה בפייסבוק נחשבת כהכרזה על ריצה לכנסת?".

 

במקביל דחתה היום ועדת השרים את הצעות החוק בנוגע לחוק הצינון, לפיו יקוצר הצינון של ראשי מערכת הביטחון המעוניינים לרוץ לכנסת משלוש שנים לשנה. בנוסף דחתה הוועדה את "חוק הג'ובים" של חברת הכנסת מירי רגב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר לפיד. עוד משוכה לפניו
צילום: תומריקו
הרשקוביץ. המצב אבסורדי
צילום: גיל יוחנן
ארדן. קוראים בעיתון
צילום: גיל יוחנן
יעקב נאמן. אתנחתה קומית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים