שתף קטע נבחר

86 משפחות זרים עם ילדים גורשו השנה מהארץ

דיון בכנסת שעסק במעצר ילדי זרים הוביל לביקורת על התנהלות רשות ההגירה. "9 פקחים ואנשי מג"ב חמושים מבצעים מעצרים בחמש בבוקר, לא ייתכן שנאבד צלם אנוש". מבקר המדינה כותב דו"ח בנושא. מנכ"ל הרשות: צריך להגביר את האכיפה

86 משפחות זרים עם ילדים מתחת לגילאי בית ספר הורחקו בשנה האחרונה מישראל, כך עלה הבוקר (יום ב') בדיון שקיימה הוועדה לביקורת המדינה בכנסת בנושא "מעצר ילדים זרים ותנאי החזקתם". גילם הממוצע של הילדים המורחקים היה שנתיים וארבעה חודשים, וזמן שהייתם במתקני המעצר עמד על ארבעים ושש שעות. יובל חיו, מנהל חטיבה בכיר במשרד מבקר המדינה, סיפר כי האחרון החל בתהליך לכתיבת דו"ח בנושא.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

בדיון, שנערך בהשתתפות נציגי הממשלה וארגוני הסיוע לעובדים זרים ומבקשי מקלט, הדגיש אמנון בן עמי, מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, כי "פעילות ההרחקה לא נעימה לאף אחד, אבל כדי לעודד את העזיבה מרצון צריך להגביר את האכיפה. לצערי, עד כה המסר לא עבר".

 

ילדי עובדים זרים מפגינים מול בית ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ילדי עובדים זרים מפגינים מול בית ראש הממשלה(צילום: גיל יוחנן)
 

רננה לוי, עובדת סוציאלית ברשות האוכלוסין וההגירה, הוסיפה כי "למתקן המשמורת יש נוהל מסודר ומקיף שמתייחס להחזקת קטינים". בין היתר, סיפרה, זוכה הקטין ליחס מועדף שכולל אוכל מיוחד וצעצועים.

 

עם זאת, ביקרה רותם אילן, מנכ"לית עמותת ילדים ישראלים, את התנהלות הרשות. "אנחנו מדברים פחות על הביצוע ויותר על האיך. העדויות מציירות תמונה אחרת לגמרי, המעצרים מתבצעים בחמש וחצי בבוקר, לפעמים על ידי תשעה פקחים, כולל אנשי מג"ב עם נשק. לא ייתכן שנאבד צלם אנוש, לא ייתכן שאין דרך אחרת".

 

יעל מאיר, פסיכולוגית שעוסקת בנושא, סיפרה כי "בתהליך המעצר והכליאה יש נזק ארוך טווח. צריך לבחון חלופות אחרות - חלופת המעצר צריכה להישקל רק כחלופה אחרונה". היא אף המליצה על צוות טיפול נשי, שיהיה פחות טראומתי, לטענתה. ח"כ רוני בר און (קדימה), יו"ר הוועדה, הוסיף כי "אפילו עבור פושעים פליליים בית המשפט חייב לברר חלופות למעצר, ורק לאחר בירור ומיצוי כל האופציות בוחרים בשלילת החופש".

 

ג'נל פנצו, בת למהגרי עבודה מהפילפינים שלומדת בכיתה י"א ומועמדת לגירוש, פנתה לחברי הכנסת ואמרה: "בבקשה תסתכלו עליי ותעזרו לי להישאר פה. אין לי מקום אחר, שש שנים אני נלחמת לקבל אזרחות, אנחנו חווים מדי יום סערת רגשות שאי אפשר לתאר במילים, צריך להבין שאנחנו בסך הכול ילדים".

 

לדברי אסנת כהן ממוקד הסיוע לעובדים זרים, "מתקן המעצר בנתב"ג הוא המתקן היחיד שמופעל על ידי יחידת עוז, שתפקידה הוא להרחיק מהארץ. כשמפקידים פקח של עוז על כליאת ילדים, הוא בניגוד עניינים. מהרגע שהם נכנסים

למתקן, היחידה מפעילה לחץ על המשפחות כדי שיבחרו לעזוב את ישראל ולא יראו שופט, לכן השהייה בו קצרה".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) הדגיש כי "מדינה שזקוקה לעבודה זרה צריכה להעניק לעובדים אזרחות. השם יחידת עוז הוא מכבסת מילים למשטרת הגירה. כמי שביקר בתא המעצר במתקן המסורבים, מדובר בבית כליאה לכל דבר. בהיעדר מדיניות הגירה, יש לבצע את המעצר והגירוש תוך יידוע מראש ומתן מעטפת סוציאלית, זו חובתנו הבסיסית ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיור חברי כנסת במתקן הכליאה בדרום
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים