שתף קטע נבחר

בחירות באיראן: חיזוק לחמינאי, אחמדינג'אד נחלש

שר הפנים האיראני הודיע שאחוז ההצבעה בבחירות לפרלמנט עמד על 64 ותקף את ישראל וארצות-הברית. מהתוצאות עולה כי מחנה חמינאי ניצח את מחנה אחמדינג'אד

מחנהו של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, עומד לספוג מכה בבחירות לפרלמנט. כך עולה מניתוח תוצאות ראשוניות בחלק ממחוזות ההצבעה. מנגד, מחנהו של המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, צפוי להתחזק. משמעות הבחירות תהיה בעיקר כלפי פנים - חיזוק מעמד חמינאי והלגיטימציה שלו. יש להניח שהשפעתה על עימות הגרעין עם המערב תהיה שולית ביותר.

 

שיעור ההצבעה עומד על כ-64%. כך הודיע שר הפנים של איראן, מוסטפה מוחמד נג'אר. "האומה האיראנית הגדולה נתנה לאויבים סטירה בפנים", צוטט השר בטלוויזיה האיראנית. "האמריקנים, הציונים והאויבים העלו טענות בנושא. העם סטר להם באמצעות ההצבעה", הוא הוסיף. התוצאות הסופיות צפויות להתפרסם ביום שני.

 

איראן מציגה את הבחירות כמכה לארה"ב  ()
איראן מציגה את הבחירות כמכה לארה"ב

 

הבחירות ברפובליקה האיסלאמית:

איראן בוחרת: בלי פקחים, בלי כתבים

בחירות באיראן: "הנקודה הרגישה בהיסטוריה"  

 

תעמולת הבחירות האיראנית ()
תעמולת הבחירות האיראנית

 

השר האיראני אמר כי אחוזי ההצבעה במחוז טהרן, המרכזי והחשוב ביותר במדינה, עמדו על יותר מ-50. מנגד, פרסמו פעילי האופוזיציה סרטונים שהראו לטענתם שהתנועה בחלק מהקלפיות ברחבי המדינה הייתה דלה במיוחד. לא ניתן לאמת את הנתונים, גם בשל העובדה כי השלטונות אסרו על משקיפים זרים לפקח על הבחירות, וגם כי הם הגבילו מאוד את תנועת העיתונאים הזרים. דובר מועצת שומרי החוקה, הגוף המפקח על הבחירות, אמר כי אם איראן הייתה מתירה לזרים לפקח על הבחירות הדמוקרטיות, לשיטתם, היה זה "עלבון לאומה האיראנית".

 

גאוות האומה האיראנית, כפי שמנסות לשקף הקריקטורות  ()
גאוות האומה האיראנית, כפי שמנסות לשקף הקריקטורות

 

סרטון של האופוזיציה שמציג לטענתה קלפי ריקה יחסית בטהרן 

 

איוון ווטסון, כתב ה-CNN שסיקר את הבחירות בטהרן, אמר כי "זו הפעם הראשונה שאני מסקר בחירות שבהן השלטונות מעלים כתבים על אוטובוסים". הוא כתב בחשבון הטוויטר שלו שהאוטובוס לקח אותם לשלוש קלפיות בצפון טהרן, ונאסר עליהם להגיע לקלפיות אחרות. הוא ציין כי אחת הקלפיות הייתה מיועדת להצבעת יהודים. ככל הנראה, ביקשו השלטונות להראות לעולם את הצד הסובלני כלפי מיעוטים דתיים במדינה, שכל אחד מהם מקבל מושב אחד בפרלמנט, שבו 290 מושבים.

 

נראה שקריאת האופוזיציה להחרים את הבחירות קיבלה מכה משמעותית במיוחד, בשל העובדה כי הנשיא לשעבר מוחמד חאתמי הלך בכל זאת להצביע בבחירות, ובכך שירת את מטרות המשטר. הוא זכה לשלל גינויים מפי תומכי האופוזיציה ברשתות החברתיות, שכינו אותו "בוגד" ובשמות גנאי נוספים. עד מהרה גם פורסמו קריקטורות שמציגות אותו באור מגוחך, כמי שקרא לפני הבחירות להחרים אותן ומתחת לגלימתו יוצא זנב של שועל, על ידו הוא עונד סרט ירוק של האופוזיציה ואצבעו מוכתמת בדיו, שמעיד כי הצביע.

 

בודקים למי להצביע (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בודקים למי להצביע(צילום: MCT)

 

מחנה חמינאי גבר על מחנה אחמדינג'אד

לאורך כל היום מפרסמים כלי התקשורת תוצאות חלקיות מהמחוזות השונים, המעידים לפי ניתוח ראשוני כי מחנהו של חמינאי הצליח כצפוי לגבור במרבית המקרים על מחנהו של הנשיא אחמדינג'אד.

הבחירות באיראן במספרים
אוכלוסיה - 75 מיליון. בעלי זכות בחירה (מגיל 18 ומעלה) - 48 מיליון.
מספר מושבים בפרלמנט: 290. מספר מחוזות: 30.
מספר מועמדים: 5,395. אחרי פסילות: 3,444 (36% נפסלו).
ב-2008 נבחרו 8 נשים לפרלמנט
אחוז ההצבעה בבחירות הקודמות: 61%

 

בטהרן לדוגמה זכה רולאם עלי חדאד עאדל, יושב ראש הפרלמנט לשעבר, במרב הקולות. מחוז זה שולח 30 נציגים לפרלמנט, והוא נחשב למשפיע ביותר. עאדל, שבתו נשואה לבנו של חמינאי, יתחרה ככל הנראה פעם נוספת על תפקיד יושב ראש הפרלמנט מול עלי לריג'אני, אף הוא מקורב למנהיג העליון, שהתמודד במחוז העיר קום והגיע למקום הראשון.

 

קלפי באיראן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
קלפי באיראן(צילום: MCT)

 

אם לא די בכך שמרבית מועמדיו נפסלו מראש על-ידי מועצת שומרי החוקה, שחבריה ממונים על-ידי המנהיג העליון, ספג אחמדינג'אד מבוכה נוספת כאשר נודע כי אחותו פרבין הפסידה למועמד אחר שמולו התמודדה בגורמסאר. עם זאת, אנשי אחמדינג'אד זכו לתמיכה רבה יותר במחוזות המרוחקים באיראן. כך או כך, הוא ייאלץ להתמודד בשנת הכהונה האחרונה עם פרלמנט

 לעומתי, שלא יאפשר לו מרחב תמרון רב בכל הקשור לנושאי פנים, שכן הנושאים האסטרטגיים וכן סוגיית הגרעין נשלטת כמעט באופן בלעדי על-ידי המנהיג חמינאי.

 

אם התוצאות הרשמיות שיפורסמו בעוד יומיים יהיו דומות לנתונים שמפרסמים כלי התקשורת באיראן, יוכל חמינאי לזקוף לעצמו הישג, בעיקר במישור ההסברתי, שכן הוא הצליח להשתיק כמעט לחלוטין את האופוזיציה, ולהוכיח לכולם שהוא מכתיב את סדר היום, חרף הניסיונות של האופוזיציה. עם זאת, הבעיות הגדולות שניצבות בפניו עדיין ימשיכו להטריד אותו גם לאחר הבחירות, והן בראש ובראשונה הסנקציות והלחץ שמפעיל המערב על איראן בנושא הגרעין והמשבר הפוליטי הפנימי שהחל ב-2009 ופגע בלגיטימיות שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי בוחר
צילום: MCT
גם אחמדינג'אד הצביע
צילום: MCT
מומלצים