שתף קטע נבחר

איראן בוחרת: בלי פקחים, בלי כתבים

עשרה זרים נעצרו בטהרן כיוון ש"ניסו לפגוע בבחירות". כתב סי.אן.אן: "זו הפעם הראשונה שמעלים אותי על אוטובוס כדי לסקר בחירות". חלק מהאיראנים מודים - החתמת תעודת הזהות לאחר ההצבעה מאפשרת קידום בעבודה

מיליוני איראנים יוצאים הבוקר (יום ו') להשתתף בבחירות לפרלמנט (מג'לס) במה שנראה כפרק נוסף במאבק הכוחות הפנימי בצמרת השלטון בטהרן.

 

דמוקרטיה נוסח איראן. טהרן, היום (צילום: MEHRNEWS.COM) (צילום: MEHRNEWS.COM)
דמוקרטיה נוסח איראן. טהרן, היום(צילום: MEHRNEWS.COM)

 

דיווחים נוספים על איראן ב-ynet:

איראן: חילקו סוכריות לחגוג הזכייה באוסקר ונעצרו

לבנון: בזכות איראן ישראל מפחדת לפעול באזור  

בכיר באחים המוסלמים: המהפכות יגיעו לאיראן

 

מצד אחד ינסה המנהיג העליון עלי חמינאי להכניס כמה שיותר מתומכיו לפרלמנט. מנגד ייאלץ הנשיא מחמוד אחמדינג'אד להתמודד עם פרלמנט שיהפוך את שנתו האחרונה בכהונה לקשה ביותר עד כה. עבור חמינאי מבחן הכוח האמיתי הוא אחוזי ההצבעה, שיעידו אם נותרה עוד לגיטימיות להנהגתו בקרב הציבור הרחב.  

 

פקחים בינלאומיים לא משתתפים בבחירות, אבל עשרות אלפי אנשי בסיג' דווקא כן - אותם אנשי ארגון מתנדבים צבאי למחצה, שכפוף למשמרות המהפכה. דובר מועצת שומרי החוקה, הגוף המפקח על הבחירות, אמר שיהיה זה "עלבון לעם האיראני" אם זרים יורשו לפקח על הבחירות. 

 

לא רק פקחים זרים לא נמצאים בקלפיות באיראן, גם לא כתבים זרים, שמאז הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות ב-2009 פועלים תחת מגבלות תנועה חמורות.

 

כתב הסי.אן.אן באיסטנבול שהגיע לסקר את הבחירות בטהרן, איוון ווטסון, פרסם בחשבון הטוויטר שלו: "זו הפעם הראשונה שאני מסקר בחירות שבהן השלטונות מעלים כתבים על אוטובוסים כדי לסקר אותן". 

 

זהרה, בת 25, אמרה כי אמנם המועמדים אינם מוכרים, "אבל היום אני מצביעה למען אלוהים. ארה"ב וישראל הם אויבי האל וההצבעה שלי גורמת להם לעצב, ושמחה לאלוהים". מצביע נוסף בטהרן אמר לכתב הוושינגטון פוסט בעיר, תומאס ארדברינק, "אנחנו מצביעים כדי להשיג יותר במשא ומתן עם המערב, אחוז הצבעה גבוה יחזק את מדינתנו".

 

שלטי תעמולה ברחובות טהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שלטי תעמולה ברחובות טהרן(צילום: EPA)
  

ואיך מתכוון המשטר להשיג אחוזי הצבעה גבוהים? רבים מהמצביעים עושים זאת על מנת לקבל חתימה בתעודת הזהות שתאפשר להם קידום בעבודה הממשלתית או ויזה כדי לצאת לחו"ל. צעירה מטהרן אמרה לכתב האמריקני: "הצבעתי כי אני עובדת במשרד הנפט ואין לי שום חותמת בתעודת זהות".

 

כלי התקשורת משדלים את המצביעים לצאת לקלפיות (צילום: MEHRNEWS.COM) (צילום: MEHRNEWS.COM)
כלי התקשורת משדלים את המצביעים לצאת לקלפיות(צילום: MEHRNEWS.COM)

  

משעות הבוקר עוסקים כלי התקשורת הממלכתיים אך ורק בבחירות לפרלמנט, ועושים כל שביכולתם לשדל את המצביעים לצאת לקלפיות. הבכירים שהצביעו מצולמים ומצוטטים ללא הרף. בין היתר זכתה לתשומת לב תקשורתית גם רעייתו של מדען הגרעין שחוסל לפני כשנה וחצי, מג'יד שהריארי: "הצבעתי לזכרו של בעלי ולכבוד המדינה שלי", צוטטה האשה בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס", המזוהה עם משמרות המהפכה. היא קראה לאזרחים לצאת להצביע, "במיוחד כעת כשהאויבים בעולם מאוחדים נגד איראן".

  

בסוכנות "פארס" דווח עוד על מעצרם של עשרה זרים בטהרן שהגיעו מחוץ למדינה בניסיון "לפגוע בבחירות". גורם ביטחוני בטהרן הוסיף בדיווח כי "כל איומי האויבים והתעמולה שלהם סוכלו", וסיפר כי המצב בקלפיות "טוב מאוד, אין שום בעיה". 

 

עוד דווח, על קשיש כבן 100 שהשתתף בבחירות לפרלמנט באיראן, ומייד לאחר שהצביע בקלפי הלך לעולמו. אתר חדשות באיראן ציין כי "למרות מחלתו", הגיע הקשיש לבית הספר בעירו המדאן במערב המדינה, ומיד לאחר ההצבעה נפח את נשמתו. 

 

בבחירות לפרלמנט נתונה זכות הצבעה ליותר מ-48 מיליון אזרחים, שיבחרו 290 נציגים מתוך יותר מ-3,000. המאבק המרכזי הוא כאמור בין אנשיו של המנהיג העליון חמינאי, שהגדיר את הבחירות כ"רגישות ביותר", לבין אנשיו של הנשיא אחמדינג'אד, שצפוי לספוג תבוסה. האופוזיציה הרפורמיסטית הודיעה שהיא מחרימה את הבחירות ומנהיגיה קראו לתומכיהם שלא להצביע. "בפעם האחרונה שהצבענו מכוניות דרסו אותנו", כתב בפייסבוק פעיל אופוזיציה, שהתייחס לדיכוי האכזרי של ההפגנות בעקבות תוצאות הבחירות לנשיאות לפני שנתיים וחצי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעמולה בטהרן
צילום: EPA
למי להצביע?
צילום: EPA
48 מיליון בעלי זכות בחירה
צילום: EPA
אחמדינג'אד. יספוג תבוסה?
צילום: EPA
חמינאי. מעוניין באחוזי הצבעה גבוהים
צילום: MCT
מומלצים