שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

העסקה עם בעלי ההון: כך מחזיק פוטין בשלטון

הקשר ההיסטורי לאליטות, הנגישות למשאבים העצומים והתחושה הפנימית שהוא פועל לטובת רוסיה - פוטין מדלג מלשכת ראש הממשלה לכס הנשיאות. אבל איך ישפיע גל המחאה? "הנוער בכיכרות עוד יגמור אותו בקדנציה הזאת"

ולדימיר פוטין, נשיאה החדש-ישן של רוסיה, יחל בקרוב את תקופת כהונתו השלישית, כשבתווך ניהל את ענייניה של המדינה הענקית מלשכת ראש הממשלה. הכסף לא חסר לו, כך גם מקומו ומעמדו בדפי ההיסטוריה. על רקע ההפגנות ההיסטוריות והקריאות הרבות להדיחו נותר רק לשאול: למה הוא צריך את זה?

 

בחירות ברוסיה - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

כשבוריס ילצין, נשיאה הראשון של רוסיה לאחר המהפכה הדמוקרטית והתפרקות ברית המועצות, חלה ולא יכל עוד לתפקד, פתחו מקורביו בחיפושים קדחתניים אחר יורש. פוטין נבחר למועמד המוביל, ואז, הסביר ל-ynet ד"ר אורי פטרושבסקי, נולד מנהיגה הבא של רוסיה.

 

פוטין בנאום הניצחון, אמש במוסקבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פוטין בנאום הניצחון, אמש במוסקבה(צילום: EPA)

 

"הקבוצה הזו הרגישה שהיא יכולה לסמוך עליו, שהוא לא יפגע ברווחים שלה, באפשרויות, בעמדות המפתח שלה", הדגיש פטרושבסקי. "ילצין מינה אותו לתפקיד ראש הממשלה לאחר שניסה כמה מועמדים שלא החזיקו מעמד כי לא זכו באהבת העם. ולאחר שהתגלה שהוא פופולרי, כריזמטי, והעם רוצה אותו, הוא נבחר להוביל את אותה קבוצה, וכך הוא עושה עד

היום".

 

תהליך הירושה נמשך עם התפטרותו של ילצין בשנת 1999 ומינויו של פוטין לנשיא זמני. שנה לאחר מכן הוא נבחר לראשונה לתפקיד והוצג על ידי השכבה השלטת של בעלי ההון, "שכבה ביורוקרטית שהשתלטה באופן חלקי על ההון הגדול במדינה", כהגדרת פטרושבסקי, מומחה לרוסיה מהמחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן.

 

לדבריו, "פוטין משתף עמם פעולה ומייצג את האינטרסים שלהם, וכך אותם גורמים, זוכים לרווחים מהעסקים הגדולים, במישרין או בעקיפין, דרך הפיקוח עליהם. בעלי ההון המליכו את פוטין, והוא דואג לאינטרסים שלהם על ידי יציבות פוליטית וחברתית. זו העסקה".

 

פוטין ומדבדב מסכמים עוד ניצחון בקלפיות (צילום: EPA/ALEXEY DRUGINYN/RIA NOVOSTI / GOVERNMENT PRESS SERVICE) (צילום: EPA/ALEXEY DRUGINYN/RIA NOVOSTI / GOVERNMENT PRESS SERVICE)
פוטין ומדבדב מסכמים עוד ניצחון בקלפיות(צילום: EPA/ALEXEY DRUGINYN/RIA NOVOSTI / GOVERNMENT PRESS SERVICE)
 

ומהי נקודת מבטו של המנהיג? לדברי פטרשובסקי, פוטין מובל גם על ידי האמונה שהוא פועל לטובת העם הרוסי. "הוא מאמין שהאינטרסים של המדינה עדיפים על האינטרס של הפרט, ושהחירות נגמרת היכן שמתחיל האינטרס של המדינה". בשם ערכים אלה, שומר פוטין על מעמדה של האליטה ומונע אפשרות לבחירות חופשיות.

 

על אף האמור לעיל, מבהיר פטרושבסקי כי פוטין אינו יכול להיחשב בשום אופן כ"בובה על חוט", המופעלת על ידי בעלי ההון. "יש לו גם אינטרסים משלו, ושאיפות שליטה שהתחזקו עם השנים. היו פעמים שהוא גם פגע בקבוצה הזו והמשיך הלאה".

 

שגריר ישראל ברוסיה לשעבר, צבי מגן, הסביר ל-ynet כי שאיפות השלטון הטבעיות של כל פוליטיקאי מועצמות כשמודבר ברוסיה. "פוטין ממשיך מסורת רוסית ארוכת ימים. אין ברוסיה פרספקטיבה של הפסקת שלטון באופן רצוני, במיוחד כשהוא מאמין שיש לו עוד דברים לעשות. אין לזה מקבילה, לא בכסף ולא בתמורה אחרת".

 

מפגינים נגד פוטין במוסקבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים נגד פוטין במוסקבה(צילום: רויטרס)
 

מגן הדגיש אף הוא את חשיבותה של הקבוצה שמקיפה את פוטין, והוסיף כי "הוא לא מגלומן בזכות עצמו. הוא הגיע לשלטון כנציג קבוצה - הוא הוביל אותה והיא קיבלה אותו. זה לא שלטון יחיד".

 

לדבריו, "כשאתה מאבד שלטון ברוסיה, אתה מאבד כסף, ובעבר גם את הראש. פוטין הוא שליח של כל אנשי השלטון, כולל האוליגרכים. הוא בנה את האליטות בצלמו ובדמותו, הוא התחזק איתן וכעת הוא שומר עליהן ועליו כשהוא נבחר שוב", סיכם

מגן.

 

ומה צופן העתיד? להערכת השגריר לשעבר, ייתכן מאוד שזו הקדנציה האחרונה שכפופה לשיטה הפוליטית המסורתית ברוסיה. "הנוער שמפגין בכיכרות ומעמד הביניים שהולך וצובר נוכחות מתפתחים, וביכולתם לגמור על פוטין אלקטורלית בקדנציה הקרובה, ואולי גם פוליטית, באמצעות הפיכות". לדבריו, "הם חצו את קו הפחד והם ימשיכו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין ואשתו לאחר ההצבעה
צילום: AP
מצביעה בסמולנסק
צילום: AP
הפגנה נגד שלטון פוטין
צילום: רויטרס
מומלצים