סופית: מפעלים מזהמים ידווחו למאגר מידע ציבורי
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית חוק המחייב מפעלים בעלי ההשפעה סביבתית משמעותית ביותר לדווח על הכמות השנתית של פליטות המזהמים והפסולת שלהם. המידע על הזיהום יועמד לעיון הציבור באינטרנט - ובחינם. אושר גם בקריאה ראשונה חוק שיסדיר מחזור של פסולת אלקטרונית
מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה המחייבת את התעשייה לדווח על הכמות השנתית של פליטות המזהמים והפסולות מכל מפעלים בעלי ההשפעה הסביבתית המשמעותית ביותר. בנוסף, היא אישרה בקריאה ראשונה הצעת חוק שתחייב יצרני ויבואני מוצרי חשמל ואלקטרוניקה לטפל ולפנות את מוצריהם בתום השימוש בהם.
- פשרה מרה: המפעל המזהם התיש את התושבים
- הכירו, הערים המזוהמות בעולם – איראן מככבת
- גרם לזיהום מים - ונקנס ב-100 אלף שקל
החוק יטיל חובת דיווח על גורמים בעלי השפעה סביבתית משמעותית למשרד להגנת הסביבה ופרסום המידע לציבור באינטרנט, באמצעות מרשם של פליטות מזהמים והעברות פסולות ומזהמים.
עיקרי החוק: מנגנון הדיווח יתמקד בגורמים בעלי ההשפעה העיקרית על הסביבה, אותם מפעלים האחראים למרבית פליטות המזהמים לסביבה ולמרבית הפסולות המועברות להטמנה או לטיפול. הערכת המשרד להגנת הסביבה היא כי חובת הדיווח תחול על כ-500 מפעלים ברחבי ישראל כולה, ביניהם גם מפעלי הכימיה, מחצבות, מפעלים לטיהור שפכים, ואתרי סילוק פסולת.
המידע המדווח יהיה בעיקרו כמות שנתית של המזהמים אשר נפלטו או הועברו על ידי הגורם המדווח; כמות שנתית של כל סוג פסולת אשר הועברה על ידי הגורם המדווח; המידע המדווח יועמד לעיון הציבור, באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה, באופן נגיש וללא תשלום.
השקיפות תקודם
חשיבותו של חוק זה היא בקידום השקיפות הסביבתית בישראל, וכן יצירת בסיס נתונים לצורך קבלת החלטות וקביעת מדיניות סביבתית ובין היתר מיפוי ומדידת מגמות הזיהום של מפעלים מזהמים. יצוין כי אימוץ מנגנון הדיווח בישראל, היווה אחת מדרישות ארגון ה-OECD כתנאי להצטרפות ישראל לארגון.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "החוק החדש הוא צעד משמעותי נוסף בסגירת הפער בהגנה על הסביבה בין ישראל למדינות המתקדמות בעולם. מנגנון הדיווח יאפשר שקיפות מלאה של ההשפעות על הסביבה ממפעלי התעשייה ובכך יעודד מפעלים לצמצם למינימום את הפגיעה הסביבתית הנגרמת מפעילותם".
ח"כ דב חנין, יו"ר הוועדה המשותפת לסביבה ובריאות: "הניסיון מלמד שחובות דיווח סביבתיות משנות התנהגות של מפעלים מזהמים. החוק מטיל על הממשלה חובות פיקוח ממשיות ומעמיקות. התחמקות מדיווח תהיה עבירה פלילית ותגרור גם עיצומים כספיים מנהליים בשיעורים ניכרים. באימוץ החוק ישראל מצטרפת למועדון של מדינות מובילות שבהן קיימים סטנדרטים ראויים של דיווח ושקיפות סביבתיים".
הרקע לחוק שהתקבל הוא חתימת אמנת ארהוס (ע"ש העיר ארהוס בדנמרק, בה נחתמה האמנה) בשנת 1998, המחייבת נגישות למידע, שיתוף ציבור בקבלת החלטות ונגישות לצדק בנושאים סביבתיים. מכוח אמנה זו נחתם בשנת 2003 פרוטוקול קייב שעניינו יצירת מרשם של פליטות והעברות של חומרים מזהמים לסביבה (Pollutant Release and Transfer Register PRTR ). מנגנון זה אומץ על ידי האיחוד האירופי והמדינות החברות בו וכן על ידי הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי OECD.
חוק "ירוק" נוסף שאושר הערב בכנסת, אם כי רק בקריאה ראשונה, הוא הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה למיחזור פסולת אלקטרונית בישראל. על פי ההצעה שאושרה, יצרני ויבואני מוצרי החשמל והאלקטרוניקה יחויבו לטפל ולפנות את מוצריהם בתום השימוש בהם.
כיום פסולת אלקטרונית כגון מצברים, טלוויזיות ומוצרים נוספים אינה מטופלת כלל. פסולת זו מכילה מרכיבים המסוכנים לבריאות והשלכתה עם הפסולת הביתית מזהמת את הקרקע ומקורות המים ועלולה לגרום לסרטן. רק בשנת 2010 הושלכו בישראל כ-85 אלף טונות של פסולת אלקטרונית ומוצרי חשמל.
הצעת החוק קובעת כי יצרני ויבואני הציוד האלקטרוני יהיו אחראים על מוצריהם גם לאחר שהצרכן מסיים להשתמש בהם. כך הם יחויבו למחזר מחצית מהציוד שמכרו בשנה. בנוסף, בתי עסק המוכרים סוללות ומצברים יחויבו לקבל חזרה מוצרים אלה בתום השימוש בהם. הרשויות המקומיות יהיו אחראיות להפריד את הפסולת האלקטרונית מהביתית. עוד קובעת ההצעה כי החל משנת 2020 תיאסר לחלוטין הטמנת פסולת אלקטרונית, למעט תוצרי לוואי של מיחזור או השבה. כך תהפוך הפסולת המזהמת לחומר גלם בעל ערך.