שתף קטע נבחר

הקרב על הסמרטוט: למען 280 עובדים נשלם יותר

17 אגורות נוספות, עבור סמרטוט שעולה 3 שקלים, יצרו ויכוח מר בין השרים שמחון לשטייניץ. בעוד ששר התמ"ת אישר היטל היצף על סמרטוטים מיובאים, כדי להגן על 2 מפעלים מקומיים, שר האוצר התנגד כדי שהמחיר לא יעלה. הח"כים נדרשו להכריע

הקטע הבא איננו בדיחה, זה קרה באמת כאן ועכשיו... ועדת הכספים סערה היום (ד') בגלל מחירו של סמרטוט רצפה. הקרב התנהל בין משרדי התמ"ת והאוצר. שני השרים שמחון ושטייניץ מעורבים בו אישית. היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר שבקרב המיותר והמביך הזה אולי לא יהיה מנוס מהתערבות ראש הממשלה. ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס) הציע להזמין את האו"ם. כל המהומה היתה על סמרטוט שמחירו לצרכן 3-2 שקלים, והקרב לא הוכרע, אפילו שמדובר כבר בסיבוב שני.

 

 

הוועדה הוזעקה מהפגרה לא בגלל ההתייקרות מואצת של מוצרים בסל המצרכים לחג הפסח, אלא כדי להכריע בבקשה להגן על 2 מפעלים ישראליים המייצרים את הסמרטוט מבד לא ארוג מול הצפת השוק במוצר דומה של מפעל גרמני. השר שמחון אישר הטלת מס היצף של 23% על מחיר המוצר המיובא, להגנת המפעלים עופרטקס מעמנואל ונועם מקיבוץ אורים. השר שוכנע שהיבוא המתחרה עלול לסכן את העסקת 280 העובדים בשני המפעלים.

 

מנגד, סיפר גפני על טלפון אישי שקיבל אמש מהשר שטייניץ במאמץ לשכנע אותו שלא לאשר את ההיטל, מדאגה לצרכן שעלול לשלם על סמרטוט שעולה 3 שקלים עוד 17 אגורות. גפני הזכיר שבסיבוב הראשון של הקרב על הסמרטוט הוא דרש מהמשרדים להגיע לעמק השווה במחלוקת בין מחיר התעסוקה למחיר לצרכן. אבל האוצר הודיע כי התמ"ת מסרב לשתף פעולה, והשר שטייניץ איים שלא יחתום על צו ההיטל אפילו אם יאושר בוועדה.

 

המפעלים מעסיקים עובדים ישראלים?

הצדדים המשיכו להחליף מהלומות. יבואן הסמרטוטים טען שבעבר שיווק את המוצרים הישראליים. הוא עבר לייבא את הגרמנים כשלדבריו נוכח שהמפעלים בארץ לא מתחרים אלא מתאמים מחירים. רואה החשבון שלו טען שהמפעלים המקומיים מעסיקים גם לא ישראלים. נציגי המפעלים הדפו אותם בהכחשות נמרצות על סף הכפשות.

 

אחד היצרנים הישראליים טען שהצרכן בכלל לא מרוויח מהתחרות בין המוצר הגרמני לישראלי, אלא רק המשווקים, הסיטונאים והקמעונאים. הם קונים את הסמרטוט הישראלי בכ-85 אגורות בעוד שהגרמני גובה 50-60 אגורות. לדברי משווק מקומי של המוצר הישראלי, המלחמה בכלל לא רלוונטית, כיוון שעקרת הבית הישראלית מעדיפה סמרטוטים מבד סינטטי שהם זולים יותר.

 

הקרב על הסמרטוט פילג גם את חברי הכנסת. הח"כים אורי אריאל (האיחוד הלאומי), זהבה גלאון (מרצ) ושי חרמש (קדימה) עשו יד אחת להגן על המפעלים המקומיים. אריאל על המפעל בעמנואל וגלאון וחרמש - על המפעל בקיבוץ אורים שבנגב. הח"כים אף טרחו לטלפן לגפני מחו"ל בבקשה שלא יצביע בלעדיהם. ח"כ מיכאלי התנגד לפארסה שהממשלה לא מדברת בקול אחד ומכריחה את הח"כים "לשחק את הגננת בקטטה בין המשרדים".

 

גפני דחה את ההכרעה עד לאחר שידבר עם השרים, בתקווה שלא ייאלץ לשפוט בסיבוב שלישי של הקרב על הסמרטוט. "זוהי סאגה לא ראויה שלא צריכה להגיע לוועדה", אמר. איש לא התעניין בהתייקרות של עשרות שקלים של מוצרים בסל המוצרים לסדר הפסח. גם לא ח"כ אריאל שהעיר בהקשר לעיתוי הקרב על מחיר הסמרטוט, ש"האבק אמנם לא חמץ אבל עקרת הבית לא צריכה להיות קרבן הפסח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים