שתף קטע נבחר

זעם במצרים: "סולימאן מהמוסד רץ לנשיאות"

סגן נשיא מצרים לשעבר והאיש החזק בממשל מובארק חזר בו והודיע על כוונתו להתמודד בבחירות. האחים המוסלמים הגיבו במתקפה חזיתית, פרסמו תמונות שלו עם בכירים ישראלים וביקרו את "האיש שהפך את המדינה לבית מטבחיים"

תמונות משותפות עם אריאל שרון ושמעון פרס, האשמות בהשתייכות למודיעין האמריקני ולמוסד וטענות על ביזוי החללים במצרים. יממה אחרי המפנה הדרמטי שחל עם הודעתו של סגן נשיא מצרים לשעבר, עומר סולימאן, על כוונתו להתמודד בבחירות לנשיאות, הזירה המצרית שוצפת וגועשת.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

בדף הפייסבוק הרשמי של מפלגת החירות והצדק, פרסמה תנועת האחים המוסלמים, תגובה ראשונה להודעתו של סולימאן, ובה מוצג הזגזוג שעשה, כהגדרתם, בדרך להכרזה. בנוסף, פורסמו בדף תמונות של סולימאן עם בכירים מההנהגה הישראלית לאורך השנים, ובהם שמעון פרס, אריאל שרון, אהוד ברק, בנימין נתניהו וציפי לבני.

 

כרזות תמיכה בסולימאן בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כרזות תמיכה בסולימאן בקהיר(צילום: רויטרס)
 

"ארגון האחים המוסלמים מצא כי ישנו איום אמיתי על המהפכה: הרצת מועמד לנשיאות מהמשטר הקודם, שיקבל

תמיכה משרידי מפלגתו המפורקת של מובארק ומאויבי המהפכה, בניסיון לייצר משטר זהה". כמאל א-הלבאוי, בכיר לשעבר בתנועה, התראיין אף הוא בנושא ואמר לאחת מתחנות הטלוויזיה במצרים כי סולימאן הפך את המדינה לבית מטבחיים, והיה סוכן של המודיעין האמריקני, בעל קשר למוסד הישראלי.

 

סולימאן, שנחשב לאחת הדמויות החזקות במשטר המצרי הקודם, הצהיר מוקדם יותר השבוע כי אינו מתכוון להתמודד בבחירות שיתקיימו בחודש הבא. לאחר שמאות בני אדם בקהיר קראו לו לשנות את דעתו ו"להציל את מצרים מהאיסלמיסטים", אמר סולימאן, סגנו של נשיא מצרים המודח ומי ששימש גם כראש מערך המודיעין של המדינה במשטרו של חוסני מובארק, כי הוא מוכן לחזור בו מהחלטתו - אם ישיג תוך יממה את תמיכתם של 30 אלף אזרחים.

 

חיירת א-שאטר, מועמד האחים המוסלמים, נואם בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
חיירת א-שאטר, מועמד האחים המוסלמים, נואם בקהיר(צילום: AP)

 

"התרשמתי עמוקות מעמדתכם החזקה", הצהיר סולימאן בהודעה שיועדה ל"עם המצרי". "הקריאה שהשמעתם היא פקודה ואני חייל שמעולם לא סירב פקודה. הקריאה שלכם והאמונה שלכם ביכולותיי הן אות כבוד בעיניי", הוסיף. הבוקר, דיווח העיתון "אל-מסרי אל-יום" מפי מקורות במטה הבחירות של סולמיאן כי הם הצליחו לאסוף את מספר החתימות הנחוץ כדי להציג את מועמדותו בבחירות, שיתקיימו ב-23 וב-24 במאי.

 

אחד מהמועמדים הבולטים במערכת הבחירות, עבד אלמונעם אבו אל-פתוח, שפרש מתנועת האחים המוסלמים כדי להתמודד, הגיב אף הוא למועמדותו של סולימאן, ואמר כי הדבר מהווה "עלבון לחללים שהקריבו את חייהם כדי להפיל את המשטר ולשים קץ לשלטון הביטחוני". הוא הוסיף בחשבון הטוויטר שלו: "מי שהפיל את המשטר הקודם, יפיל גם את זנבותיו". 

 

סולימאן ואהוד ברק. תמונות בגנות המועמד (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
סולימאן ואהוד ברק. תמונות בגנות המועמד(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
 

במקביל, נראה שגם הטלוויזיה המצרית הרשמית החלה להתערב בנעשה. אמש, במהלך שידור אחת התוכניות, קטע המגיש את אורחו והקריא ידיעה "שהגיעה זה עתה למערכת", ולפיה המועמדים לנשיאות אחמד שפיק, ראש ממשלת מצרים בזמן מובארק, ומועמד האחים המוסלמים לנשיאות, חיירת א-שאטר, פרשו מהמירוץ לטובתו של סולימאן.

 

הידיעה זכתה להד גדול ולגלי ביקורת. מטות הבחירות של שפיק ושל א-שאטר הכחישו אותה בתוקף. על פי האחים המוסלמים, הידיעה השקרית לא שודרה בטעות, אלא "במסגרת 'פעולות מנגנון התקשורת הכושל השייך לשרידי המשטר הקודם ולבריונים להוליך שולל את דעת הקהל'".

 

הודעתו של סולימאן גררה גם ביקורת רבה מצד מנהיגי המהפכה שהובילה להדחתו של מובארק אשתקד, שמחו על כך שסגניו ומקורביו של הנשיא הקודם עוד ממשיכים להשפיע על השלטון במצרים. "זה בלתי נתפס בעיני שאחד מבכירי המשטר הקודם, שאמור לעמוד לדין עכשיו בתור פושע, אכן שוקל להתמודד לנשיאות", הצהיר אחד מהמבקרים.

 

בשבוע שעבר, הכריזה תנועת "האחים המוסלמים" כי סגן המדריך הכללי של התנועה, חיירת א-שאטר, נבחר כמועמד המועדף שלה במירוץ. הוא נחשב כמי שמחזיק בהשקפות מתונות יחסית ביחס למערב ולישראל, ופרשנים רואים בו כאיש החזק בתנועה, שניווט את המגעים עם הנהגת הכוחות המזוינים, ארגן את המנגנון לבחירות לפרלמנט ונשא ונתן

מול מדינות המפרץ וקרן המטבע הבינלאומית כדי להשיג הלוואות לכלכלה המצרית.

 

תומכיו של סולימאן דווקא מקווים כי הוא יצליח לבלום את השתלטות הגורמים האיסלאמיסטים במדינה. בינואר האחרון הצליחה מפלגת החירות והצדק של תנועת האחים המוסלמים לזכות ברוב גדול בשיעור של 47 אחוזים בבחירות לבית התחתון של הפרלמנט המצרי. למקום השני הגיעה מפלגת א-נור של האיסלאמיסטים הסלפים, עם כמעט 25 אחוז מהקולות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומר סולימאן
צילום: רויטרס
חיירת א-שאטר
צילום: AP
מומלצים