שתף קטע נבחר

האחים המוסלמים הכריזו על מועמד לנשיאות

אחרי שזכו ברוב גדול בבחירות לפרלמנט, מסמנים האחים המוסלמים את היעד הבא: נשיא מצרים. חיירת א-שאטר, סגן המדריך הכללי של התנועה, נבחר למועמדה לנשיאות על ידי מועצת השורא. עם השלמת המהפכה במצרים, הודיעו האחים המוסלמים שלא יתמודדו לנשיאות, אך מאז השתנו פני הדברים

האחים המוסלמים רוצים נשיא מטעמם במצרים: בניגוד לתחזיות, בחרה תנועת האחים המוסלמים במועמד לנשיאות מצרים. סגן המדריך הכללי של התנועה, חיירת א-שאטר, נבחר כמועמד המועדף שלה במירוץ. הבחירות יתקיימו ב-23 וב-24 במאי.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

במסיבת עיתונאים רשמית, הודיע המדריך הכללי של התנועה, מוחמד בדיע, כי א-שאטר, ששימש כסגנו, הגיש את התפטרותו וכי מועצת השורא של התנועה החליטה להגיש בשמו את המסמכים הנדרשים לוועדת הבחירות של נשיאות מצרים.

 

א-שאטר בן ה-62 הוא מהנדס במקצועו, שמשתייך לתנועה מ-1974. ב-1995 הוא מונה לחבר בלשכתו של המדריך הכללי של האחים המוסלמים, ומאז שימש כסגן השני של המזכיר הקודם, וכסגן הראשון של המדריך הכללי הנוכחי של התנועה, מוחמד בדיע. אתר האינטרנט של העיתון "אל-אהראם" דיווח כי א-שאטר נבחר ברוב של 56 מחברי מועצת השורא של התנועה, לעומת 52 מתנגדים.

 

בחודש ינואר האחרון, לאחר הזכייה המוחצת של התנועה בבחירות לפרלמנט, התראיין א-שאטר לעיתון המצרי "אל-אהראם" ודיבר גם על היחסים עם ישראל. "הכרזנו באופן ברור כי אנחנו מחויבים לכל מה שממשלת מצרים התחייבה לו, ללא קשר להסתייגויות שלנו", אמר.

 

עם זאת, הבהיר א-שאטר כי "אם תהיה השקפה שונה, אז כל הסכם, במהותו, מכיל מנגנונים לשינוי. על כן, אם יציעו שינוי, נהיה מחויבים לכללים ולמנגנונים המוסדיים. אם ישנה התחייבות לערוך משאל עם, אז זה ייעשה, ואם הדברים נתונים להחלטה של מועצת העם, אז נחזור למועצה. הסוגיה אינה קשורה במפלגת השלטת באותו שלב".

 

שנה למהפיכה בכיכר תחריר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שנה למהפיכה בכיכר תחריר(צילום: EPA)
 

ההכרזה על מועמד לנשיאות סותרת הצהרות קודמות של בכירי המפלגה, ששללו לאחרונה מהלך ברוח זו. לאחר השלמת המהפכה במצרים, פרסמו האחים המוסלמים הודעת הרגעה: "אנחנו לא רוצים לתפוס את השלטון. האחים המוסלמים לא מחפשים רווח אישי, לכן לא יתמודדו על הנשיאות ולא ישאפו להשיג רוב בפרלמנט", נמסר בשעתו בהודעה רשמית שלהם. "אנו רואים עצמנו משרתים של העם המכובד הזה". הם בירכו על העברת השלטון והקמת ממשלה אזרחית "בהתאם לרצון העם".

 

מאז השתנו פני הדברים. "עד כה", אמר השבוע דובר התנועה, "לא הציג את מועמדותו אף אחד מאלה שפועלים לפי הקריטריונים שלנו". הצהרה זו סימנה כי התנועה לא ויתרה על דריסת רגל במקום שבו ייקבע סופית מחליפו של חוסני מובארק

 

מזכ"ל התנועה, מוחמד חוסיין, הסביר הערב את השינויים בעמדת התנועה ואמר כי מדובר בהקשבה לרחשי העם המצרי. הוא הוסיף כי יש גם יותר ממועמד אחד שנמנה עם שרידי המשטר הקודם של מובארק, ומנסה לשים קץ למהפיכה.

 

בשבועות האחרונים, התפרסמו הערכות רבות באשר לזהות המועמד שהתנועה תריץ לפרלמנט. בין השמות שהוזכרו, נמנו גם מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר, עמרו מוסא וכן עבד אל-מונעם אל-פתוח, שהשתייך בעבר לתנועה, אך הודח בעקבות הודעתו על הצגת מועמדתו לנשיאות.

 

בינואר האחרון הצליחה מפלגת החירות והצדק של תנועת האחים המוסלמים לזכות ברוב גדול בשיעור של 47 אחוזים בבחירות לבית התחתון של הפרלמנט המצרי. למקום השני הגיעה מפלגת א-נור של האיסלאמיסטים הסלפים, עם כמעט 25 אחוז מהקולות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיירת א-שאטר
צילום: רויטרס
כיכר תחריר, שנה לאחר המהפיכה
צילום: EPA
מומלצים