שתף קטע נבחר

אזורי החוף פונו, אך אזהרת הצונאמי בוטלה

שעות אחרי שתי רעידות האדמה האדירות שאירעו ליד אינדונזיה, האחת בדרגה 8.6 והשנייה 8.2, במדינות רבות חששו עדיין מצונאמי הרסני. בהודו פינו אלפים מהחוף, גם בתאילנד עברו למקומות גבוהים, אך רק גלים קטנים נצפו והאזהרה בוטלה

באינדונזיה, בהודו ובמדינות נוספות באוקיינוס ההודי נשמו אחר הצהריים (יום ד') לרווחה אחרי שהוסרה ההתרעה מפני גלי צונאמי גדולים שהיה חשש כי ישטפו את חופיהן. שתי רעידות אדמה אדירות שאירעו בצהריים בים ליד אינדונזיה, האחת בדרגה 8.6 והשנייה בעוצמה 8.2, יצרו גלי צונאמי קטנים אך אלה לא גרמו כל נזק, והחשש שגלים משמעותיים יותר יגיעו לחופים הוסר.

 

נמצאים במזרח הרחוק? הרגשתם את רעש האדמה? כתבו לנו באימייל האדום או SMS למספר 5335

 

רעשי האדמה במזרח - עדכונים אחרונים:

 

למרות ההערכות שלא תהיה פגיעה משמעותית, במוקדי תיירות בתאילנד ובהודו פינו בצהריים אלפי תושבים ותיירים מהחופים. בהמשך, שדה התעופה באי הגדול והמתויר פוקט נפתח מחדש. גם טנזניה וקניה שבמזרח אפריקה פרסמו התרעה מפני צונאמי שהיה חשש שיפקוד את חופיהן.

 

באיי אנדמן וניקובר שבהודו פונו בצהריים כמה אלפי בני אדם מהחופים לאזורים גבוהים יותר בעקבות רעשי האדמה. באזור התכוננו לגלי צונאמי בגובה של עד 3.9 מטרים. "יכולים להגיע גלים בגובה של מטר וחצי לפוטר בלייר ו-3.9 מטרים בקמפבל ביי", אמר פרבקר ראו מהחמ"ל בפורט בלייר, העיר הגדולה באיים.

 

גלים קטנים יחסית - בגובה של כחצי מטר - שטפו את חופי מפרץ קמפבל. "פינינו אנשים מאזורים נמוכים שם והזהרנו אותם שגלים עלולים לפגוע גם באזור אינדירה פוינט", נמסר ממשטרת דרום אנדמן. לאי סומטרה באינדונזיה הגיעו גם כן גלים בגובה מטר בלבד.

 

רעש האדמה הגדול הראשון במזרח היום אירע ב-11:38 לפי שעון ישראל מול חופי בנדה אצ'ה באינדונזיה. בעקבות הרעש, שהורגש בין השאר גם בסינגפור, בתאילנד ובדרום הודו, פורסמה אזהרה מפני צונאמי בחופי אינדונזיה, הודו, סרי לנקה, אוסטרליה, מיאנמר, תאילנד, האיים המלדיביים ואיים אחרים באוקיינוס ההודי, מלזיה, פקיסטן, סומליה, עומאן, איראן, בנגלדש, קניה, דרום אפריקה וסינגפור. בהמשך הוסרה האזהרה לגבי רוב האזורים.

 

כשעה אחרי רעש האדמה הראשון פקד את אותו האזור רעש משנה בעוצמה 6, אולם נראה היה שאיום הצונאמי הולך ומתפוגג. אלא שב-13:43 לפי שעון ישראל נרשמה שם רעידה חזקה מאוד נוספת בדרגה 8.2. גם הרעידה הזו אירעה בלב ים, אך הפעם בעומק של 16 ק"מ בלבד. באזור האי סימאולו, ליד מוקד הרעש מול אזור בנדה אצ'ה, דווח כי מפלס המים ירד בכעשרה מטרים - אולי רמז לבואם של גלי צונאמי, אולם לא נצפו גלים משמעותיים.

 

בהלה באינדונזיה אחרי הרעידה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בהלה באינדונזיה אחרי הרעידה(צילום: AFP)

 

משפחה מתפנה מביתה שבאינדונזיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משפחה מתפנה מביתה שבאינדונזיה(צילום: רויטרס)

 

עומס לאחר רעידת האדמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עומס לאחר רעידת האדמה(צילום: רויטרס)
 

בסביבות 14:30 שעון ישראל דיווחו באינדונזיה על עלייה של קצת פחות ממטר במפלס הים, וגלים קטנים נצפו גם באזור תאילנד. לא ברור אם אלה נוצרו מהרעש הראשון או השני. ב-14:50 הודיע המרכז הפאסיפי להתרעה מפני צונאמי כי סכנת צונאמי נשקפת לחלק מחופי צפון האי סומטרה באינדונזיה, אולם המרכז אינו חוזה נזק נרחב למדינות האוקיינוס ההודי. בהמשך בוטלה כללית ההתרעה מפני צונאמי באוקיינוס ההודי.

 

לא ידוע על נפגעים בנפש או על נזק משמעותי שנגרם לרכוש באף אחת מהמדינות שבהן הורגשו הרעידות. מדינות האזור נקטו משנה זהירות, ומלבד הודו גם תאילנד פינתה תושבים ותיירים מאזורי חוף ומקומות נמוכים בשישה מחוזות, כולל פוקט ופאנגנגה. שדה התעופה באי פוקט נסגר.
רעידות האדמה החזקות בהיסטוריה

רעידות האדמה החזקות בהיסטוריה
תאריך מיקום עוצמה מספר הרוגים
22 במאי, 1960 צ'ילה 9.5 5,000
27 במרס, 1964 אלסקה, ארה"ב 9.2 125
26 בדצמבר, 2004 אינדונזיה 9.1 226 אלף
4 בנובמבר, 1952 קמצ'טקה, רוסיה 9.0 0
11 במרס, 2011 יפן 9.0 15,854
31 בינואר, 1906 אקוודור 8.8 כ-1,000
27 בפברואר, 2010 צ'ילה 8.8 525
4 בפברואר, 1965 אלסקה, ארה"ב 8.7 0
11 באפריל, 2012 אינדונזיה 8.6 עדיין לא ברור
28 במרס 2005 אינדונזיה 8.6 כ-1,300

 

רעש האדמה הראשון שאירע היום ליד אינדונזיה היה התשיעי בעוצמתו בהיסטוריה - לפחות מאז החלה המדידה בשנת 1900. אינדונזיה ידועה כאזור מועד לרעשי אדמה, ורעידות בעוצמות של יותר מ-6 ו-7 בסולם ריכטר אינן נדירות באזור המדינה. רעש האדמה הזכור ביותר מהשנים האחרונות היה זה שהורגש מול חופי המדינה ב-26 בדצמבר 2004. הרעש, בעוצמה 9.1 בסולם ריכטר, גרם לגלי צונאמי ששטפו מדינות רבות לחופי האוקיינוס ההודי. 230 אלף איש נהרגו באסון ההוא, כמעט שליש מהם באצ'ה.

 

בין "אחרזוע" ל"צמד רעידות"

פרופ' אמוץ עגנון, מומחה לרעידות אדמה מהאוניברסיטה העברית, אמר ל-ynet כי ייתכן שעוצמת הרעש תעלה בסופו של דבר, "שכן לרוב הסקאלה שעל פיה אנו מודדים רעשים אינה מדויקת שכן בדרות רעש כל כך גבוהות. לרוב יש שיבושים במדידה והגלים הראשונים אינם קולטים את כל האנרגיה שהתפרצה ברעש האדמה".

 

אזור האוקיינוס ההודי, לדבריו, הוא אזור מועד לרעשים חזקים

 "הנובעים בעיקרם מתזוזה של קרום כדור הארץ המשתפשף בחתיכת קרום אחרת, והדבר גורם לשחרור אנרגטית חזקה".

 

בעניין סמיכות הרעידות החזקות, פרופ' עגנון ציין כי "זה דבר שכיח שאחרי רעידת אדמה גדולה יש רעידת אדמה נוספת, קטנה יותר, וזה מכונה בעגה המקצועית 'אחרזוע' (aftershock), עם זאת כאשר מדובר ברעידה בדרגה שכמעט זהה לרעידה הראשונה, אז אנו מתייחסים אליה בדרך כלל כרעידה בפני עצמה ומכנים זאת 'צמד רעידות'. ניתן להניח שהסיבה לכך שהרעידה הגדולה לא שחררה את כל האנרגיה שהצטברה בכרום כדור הארץ ועל כן ישנה רעידה נוספת".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף תומר ולמר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפונים באזור בנדה אצ'ה באינדונזיה
צילום: EPA
חוף ים ריק בקראבי, תאילנד. תיירים פונו
צילום: רונן ריק
עולים גבוה-גבוה בתאילנד אחרי הרעש
צילום: EPA
מומלצים