שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

בהקפאה: החוקים שימתינו לאישור הכנסת הבאה

לא רק חוק טל: גם רפורמת המרפסות, חוק יסוד החקיקה והתקנון האתי של הכנסת נכנסו להקפאה בגלל הקדמת הבחירות

ההליכה לבחירות מוקדמות ב-4 לספטמבר אולי תכניס אל הכנסת כמה פנים חדשות, אולם תתקע גם כמה הליכי חקיקה שאמורים היו להסתיים במושב הנוכחי. בפועל, יכולה להתכנס הכנסת לדיון מיוחד באמצעות חתימות של 25 חברי כנסת, אך כשריח הבחירות והרצון להתברג במקום גבוה ברשימות נמצאים על הפרק, למי יש זמן לחקיקה?

 

דווקא חוק טל, שיש הגורסים שהוא זה שהוביל לבחירות, לא יבוטל במועד שקבע בג"ץ - הראשון באוגוסט. בכנסת אמורים היו לגבש חלופה מוסכמת לחוק, אולם חילוקי דעות קוטביים בין שתי השותפות הבכירות בקואליציה, ש"ס וישראל ביתנו, מונעים גיבוש נוסח מוסכם. על פי חוק יסוד הכנסת מוארך אוטומטית כל חוק שתוקפו אמור לפקוע בחודשים האחרונים לכהונת הכנסת, כך שהטיפול בחלופות לחוק טל יוקפא לשבעה חודשים לפחות, עד כינונה של הכנסת החדשה. אבל לא רק חוק טל יושפע מפיזור הכנסת.

 

מליאת הכנסת. מחכים למחוקקים החדשים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מליאת הכנסת. מחכים למחוקקים החדשים(צילום: גיל יוחנן)

 

הצעת חוק אחרת שעוררה סערה הייתה זו של שר המשפטים, יעקב נאמן, שביקש לחוקק את חוק יסוד: החקיקה. נאמן ביקש להסדיר את החוק, כך שהכנסת תוכל לחוקק ברוב של 65 חברים חוקים שנפסלו על ידי בג"ץ. נאמן אף גיבש סעיפים מפורטים לעניין, וציין כי יש לעשות זאת עוד במושב הנוכחי, לאחר הזנחה של שנים. גם הסערה הזו תחכה לכנסת הבאה, למרות הדחיפות שמייחס לכך שר המשפטים.

 

גם בימין, שלאורך הקדנציה כיכב בהצעות חוק שנויות במחלוקת, יצטרכו כעת להמתין גם עם חוק ההסדרה, המבקש להסדיר את מעמדם של ישובים כמו גבעת האולפנה ומגרון. החוק נועד למנוע פינוי יישובים הנמצאים על קרקע פלסטינית, באם לא התקבלה דרישה מבעלי הקרקע במשך ארבע שנים אחרי האכלוס. במקום זאת, מציע החוק, יקבלו בעלי הקרקע פיצוי כספי. כעת, למרות המאמצים של זבולון אורלב, הוא יצטרך לחכות לכנסת החדשה.

 

זוכרים את רפורמת המרפסות שהוביל ראש הממשלה? התחום אמור היה לעבור הליך בזק של חקיקה מזורזת כבר במושב הקודם, כדי להגדיל את היצע הדירות בשוק ולהתמודד בין היתר עם המחירים הגבוהים הנובעים ממחסור. התנגדות ישראל ביתנו לאפשר דירות מוזלות ללא קריטריון של כושר השתכרות, נדחו הדיונים והחקיקה. מי שיפסיד מזה הוא הציבור.

 

אבל לא רק חקיקה נותרה תקועה. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, תכנן להסדיר בתקנון במושב הזה את הקוד האתי להתנהגותם של חברי הכנסת. מדובר בתיקון שיסדיר את התנהלותם הפרלמנטרית של הח"כים ומערכת היחסים שלהם עם לוביסטיים וגורמים שונים. האם זה יקרה? את זאת נדע במושב הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. חוקים בהמתנה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים