שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

יש הסכמה בכנסת: בחירות ב-4 בספטמבר

לראשונה מקבל המהלך להקדמת הבחירות תוקף רשמי מנתניהו: יו"ר סיעת הליכוד אלקין הגיש הצעת חוק לפיזור הכנסת. ישראל ביתנו, העבודה וש"ס תומכות בבחירות בתחילת ספטמבר. קדימה ויהדות התורה ינסו להתנגד, אך הודיעו שיקבלו כל תאריך מוסכם

4 בספטמבר – זהו התאריך שבו יילכו אזרחי ישראל לקלפי, על פי הסכמה שהושגה היום בכנסת. יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, הגיש היום (ד') הצעת חוק לפיזור הכנסת. בליכוד מעוניינים לקיים את הבחירות כבר בתחילת ספטמבר , ולעמדה זו שותפות גם סיעות ישראל ביתנו, העבודה וש"ס. המשמעות היא שהושג רוב בכנסת לקיום הבחירות בתאריך זה. הליכי חקיקת החוק יתקיימו בשבוע הבא.

 

עוד על הבחירות המתקרבות:

הפריימריז בליכוד: מרידור, כחלון ואיתן על הכוונת

גפני: ננסה לקדם עם מופז בחירות באוקטובר

ריבלין מעריך: הכנסת תפוזר כבר בשבוע הבא

 

מנגד, מנסה יו"ר האופוזיציה שאול מופז לקבוע תאריך אחר לבחירות - 16 באוקטובר. מופז נפגש היום עם ראשי הסיעות בכנסת במטרה להגיע להסכמות על התאריך. עם זאת, בעקבות הגשת הצעת החוק של הליכוד, הבהירו בקדימה כי יתמכו בכל הצעת חוק להקדמת הבחירות - בכל מועד עליו יגובש רוב בכנסת. גם יו"ר סיעת יהדות התורה, משה גפני, שהודיע מוקדם יותר כי יקדם תאריך מוסכם עם מופז ויתנגד לקיומן של הבחירות בספטמבר, אמר הערב ש"יקבל את הכרעת הרוב" בנושא.

 

מופז, נתניהו וריבלין. תאריך הבחירות ייקבע בוועדת הכנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מופז, נתניהו וריבלין. תאריך הבחירות ייקבע בוועדת הכנסת(צילום: גיל יוחנן)

 

הצעת החוק של אלקין אמורה לעלות במליאה כהצעת חוק פרטית, ולאחר מכן תועבר לבחינת ועדת הכנסת, שם גם ייקבע באופן סופי תאריך הבחירות. לאחר דיון ואישור בוועדה, תוחזר ההצעה למליאה לקריאה שנייה והשלישית. אישור הצעת החוק מצריך רוב מיוחד של 61 חברי כנסת.

 

עד כה הוגשו בסך הכל שלוש הצעות חוק שקוראות להקדמת הבחירות - שתיים של סיעות מרצ והעבודה, והשלישית שנוספה היום על ידי ח"כ אלקין. שלוש היוזמות יועלו יחדיו להצבעה. יושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין, העריך בצהריים בעקבות שיחות שערך עם נציגי הסיעות בכנסת, כי הצעות החוק לפיזור הכנסת יועלו במליאה כבר ביום שני הקרוב, וכנראה יאושרו בתמיכה ממשלתית.

 

לאישור פיזור הכנסת נדרש רוב מיוחד של 61 ח"כים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לאישור פיזור הכנסת נדרש רוב מיוחד של 61 ח"כים(צילום: גיל יוחנן)

 

בקואליציה מעריכים שהחוק יאושר כולו בקריאה שנייה ושלישית בתוך יום או יומיים. עם אישור פיזורה של הכנסת, יוציא אותה יו"ר הכנסת לפגרה מיוחדת כדי למנוע גל גדול מדי של חקיקות פרטיות ללא ריסון, שעשוי לנבוע מכך שאין עוד משמעת קואליציונית. עם זאת, הכנסת יכולה להתכנס באופן מיוחד כדי לדון בהצעות חוק ממשלתיות וכן ניתן להעלות הצעות לסדר אם מגויסת תמיכה של 25 ח"כים.

 

יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', בירכה הערב על מועד הבחירות עליו הוסכם. "מדובר במועד סביר והגיוני, שלא גורר את מדינת ישראל לתקופת בחירות ואי ודאות ממושכת מדי ומאפשר לכמה שיותר אזרחים להצביע, שלא בתקופת חופשה. מערכת הבחירות הקרובה תקבע לאן פניה של מדינת ישראל מועדות - אם היא תחזור לקחת אחריות על אזרחיה, תצמצם את הפערים החברתיים, תאפשר למעמד הביניים להתקיים בצורה מכובדת ותביא לקידום התהליך המדיני".

 

אם הכנסת תפוזר, חוק טל יוארך בשלושה חודשים לפחות

במקביל, פנה ח"כ גפני ליועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, כדי שיבחן השלכות פיזור הכנסת על מועד פקיעתו של חוק טל. תוקפו של החוק, שמעניק פטור משירות לתלמידי ישיבות שתורתם אמונתם, אמור להסתיים ב-1 באוגוסט. בחוות הדעת שגיבש היועץ נקבע כי אם יוחלט על פיזור הכנסת, תוקף החוק יוארך בשלושה חודשים החל ממועד כינוס הכנסת החדשה, בהתאם לתקנון ולמרות שבג"ץ קבע כי החוק אינו חוקתי.

 

גפני הצהיר מוקדם יותר כי יפעל לגבש חזית עם סיעות נוספות כדי לדחות את הבחירות לאוקטובר. "ננסה לבוא בדברים עם מפלגות שונות, עם קדימה ומופז, למצוא מועד אחר", אמר ח"כ גפני. בסביבת ראש הממשלה מעוניינים להקדים את הבחירות כמה שיותר, לפי ההערכות, כדי לא לאפשר לקדימה ולתנועתו החדשה של יאיר לפיד להתארגן בהתאם.

 

גורם בש"ס, שכאמור תומכת בבחירות בספטמבר, הסביר מדוע המפלגה לא הצטרפה ליהדות התורה בניסיון לדחות את הבחירות עד לאחר החגים. "4 בספטמבר זה אמצע אלול, חודש הרחמים והסליחות, ואנחנו מבינים שביהדות התורה חושבים שלא ראוי לקיים בו דבר משמעותי כל כך שבענייני חול", אמר ל-ynet.

 

"עם זאת, באותם ימים מתקיימות הרבה מאוד עצרות תשובה המוניות - חלקן הגדול בהשתתפות הרב עובדיה יוסף - וזו הזדמנות מצוינת לרב לדבר אליהם פנים אל פנים ולקרוא להם להצביע למפלגה", קבע הגורם. "מדובר בימים מיוחדים שבהם הם מרגישים מחויבים לשמוע בקולו, ואי אפשר לדעת כמה קולות זה שווה לנו".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף קובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלקין. הגיש הצעה שלישית לפיזור הכנסת
צילום: גיל יוחנן
ריבלין. יכריז על פגרה מיוחדת
צילום: נועם מושקוביץ
מופז. מעדיף בחירות באוקטובר
צילום: גיל יוחנן
גפני. "נקבל הכרעת הרוב"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים