שתף קטע נבחר

הגודל כן קובע: אפשר לעשות ל"ג בעומר ירוק

אלפי המדורות שימלאו את הארץ בחג, עלולות גם לגרום לנזק סביבתי לא פשוט. אם לא די בזיהום האוויר ובתרומה להתחממות הגלובלית - צפויים תנאי שרב שמגבירים את החשש משריפות. קבלו כללים שיסייעו לכם ולילדיכם לצמצם את הנזקים

ל"ג בעומר שיצויין מחר (ד'), מספק אמנם שמחה גדולה לילדים, אך גם עלול לגרום לנזק סביבתי לא מבוטל. בערב ל"ג בעומר מזנק זיהום האוויר בשיעור של פי 4-2, כך עולה מנתוני תחנות ניטור איכות אוויר של המשרד להגנת הסביבה, מערב החג בשנים עברו.

 

 

במשרד מתריעים כי בערב החג צפויה עלייה ניכרת בזיהום של חלקיקים העוברים בדרכי הנשימה. "עיקר הנפגעים מכך הינם חולי אסטמה והסובלים ממחלות כרוניות בדרכי הנשימה. במהלך המדורות נפלטים לאוויר ריכוזים גבוהים של חלקיקים נשימים, המסוכנים ביותר לבריאות האדם, וכן כמויות גדולות של פחמן דו חמצני, הגורם להתחממות כדור הארץ".

 

מדורת ל"ג בחוף תל-אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מדורת ל"ג בחוף תל-אביב(צילום: ירון ברנר)

 

אם לא די בזיהום האוויר ובתרומה להתחממות הגלובלית - בחג הזה גם צפוי מזג אוויר שרבי, שמגביר את החשש לשריפות. מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הנזק? אספנו בסיוע קק"ל; רשות הטבע והגנים ואלי כהן, מנכ"ל תרמוקיר וראש המטה לבנייה ירוקה בהתאחדות התעשיינים, כמה טיפים חשובים.

 

מדורות מצומצמות

בקק"ל ממליצים לצמצם ולהפחית את מספר המדורות, ולמשל להסתפק במדורה אחת לכל בית ספר. "אין צורך שכל כיתה תעשה לעצמה מדורה משלה. אפשר להסתפק במדורה כללית לכל בית הספר, או לכל שכונה. זה יותר בריא לסביבה והשמחה יכולה אפילו להיות גדולה יותר".

 

זהירות - שריפות

גם ברשות הטבע והגנים קוראים לציבור להסתפק במדורות אקולוגיות, קטנות וצנועות במקום מדורות הענק שמאפיינות את ל"ג בעומר. "הנזק אינו מסתכם רק בעשן", מסבירים שם. "לאחר החורף ברוך הגשמים שהיה לנו, השטחים הפתוחים צפופים בצמחייה שחלקה הגדול כבר יבש, ודי בגיץ אחד בכדי להצית שריפות ענק". 

 

בקק"ל מספקים מספר כללי זהירות למניעת שריפות, ביניהם:

 

  • אין להדליק מדורות ביערות, לא ליד עצים ולא ליד שדה קוצים.

 

  • אין להשתמש בענפים עם עלים ירוקים.

 

  • אין להשאיר גחלים או רמצים בוערים מהמדורה.

 

חוף הים? מחוץ לתחום

ברשות הטבע והגנים מזכירים כי אסור להדליק בתחום שמורות הטבע והגנים הלאומיים, ומבקשים גם לשמור על זהירות בשטחים הפתוחים. כן מבקשים להימנע מהדלקת מדורות בחופים, מכיוון שעונת ההטלה של צבות הים החלה. "צבה שתעלה לחוף ותיתקל במדורה ובחוגגים תשוב למים ולבסוף תשמיד את ביציה בים", מסבירים ברשות.

 

מה שבתוך האש

כדי למנוע היווצרות נזק מיותר לסביבה ולבריאות, חשוב גם לשים לב למה שמושלך אל תוך הלהבות ולדאוג שלא תישאר פסולת מיותרת בתום המדורה:

 

יש להשתמש בקרשים משומשים ובלויים שכבר לא ניתן לעשות בהם שימוש. אין לשרוף קרשים מצופים בצבע או בחומרים רעילים אחרים, שנפלטים לאוויר בעת הבערה.

 

  • אין להשליך למדורה פסולת שמשחררת חומרים מזהמים ורעילים לאוויר בזמן הבערה, כמו ניילון, מיכלי צבעים, כלים חד-פעמיים וקלקר.

     

    • במהלך המדורה העדיפו שימוש בכלים רב פעמיים, או בכלים חד פעמיים מתכלים וידידותיים לסביבה.


     

    • אריזות - לעתים הבשר מובא למדורה ארוז בקלקרים שאינם מתכלים ומזיקים לסביבה. במקום זאת - ארזו את הבשר בקופסאות שמאפשרות שימוש חוזר.


     

    • הערכו מראש לטיפול באשפה: הביאו אתכם שקיות זבל מתכלות וידידותיות לסביבה, בגודל מירבי. בנוסף, הכינו מראש מיכלים ייעודים להפרדת האשפה (פלסטיק, נייר וכדומה) והשליכו אותה בתום המדורה לפחים המתאימים. 

  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    העדיפו מדורת קטנות
    צילום: גיל יוחנן
    מומלצים