שתף קטע נבחר

סין לא נתנה אשרה, אל-ג'זירה סגרה את המשרד

בייג'ינג לא אפשרה לכתבת אל-ג'זירה באנגלית לחדש את אשרת השהייה, ובתגובה סגרה הרשת את משרדה במדינה הקומוניסטית. ממשלת סין טענה כי הערוץ "יודע היטב מה עשה שלא כשורה", אולם איגוד העיתונאים הזרים טוען: זו צנזורה

רשת אל-ג'זירה הקטארית סגרה את המשרד שלה בסין לאחר שהממשלה בבייג'ינג סירבה לחדש את אשרת השהייה של כתבת הרשת במדינה. זוהי הפעם הראשונה בעשור האחרון שבה הממשלה הקומוניסטית מאלצת כתב זר בעל אישור לעזוב את המדינה. המגישה, מליסה צ'אן, עבדה באל-ג'זירה בבייג'ינג מאז 2007 וכן הפעילה חשבון טוויטר שזכה ליותר מ-15 אלף עוקבים.

 

חדשות אחרונות מהעולם:

 

דובר משרד החוץ של סין, הונג ליי, אמר: "סין נוהגת בעניין זה בהתאם לחוק. ערוץ התקשורת הנידון יודע היטב מה עשה שלא כשורה. החוקים והמדיניות שלנו ברורים לחלוטין. כשהם הגיעו לסין החוקים האלה הוסברו להם". הדובר סירב להרחיב בנושא, ואילו צ'אן סירבה להגיב לדברים. 

 

באיגוד העיתונאים הזרים בסין (FCCC), אשר בייג'ינג אינה מכירה בו, אמרו כי ההחלטה שלא לחדש את האשרה של הכתבת התקבלה בעקבות שידור תכנים ביקורתיים על המדינה בערוץ. בין היתר שידרה אל-ג'זירה תוכנית שעסקה בניצול אסירים בבתי סוהר בסין לייצור מוצרים המיובאים למערב.

 

האיגוד ציטט את הרשויות באומרן כי צ'אן, אזרחית אמריקנית חברת האיגוד, הפרה חוקים מסוימים, ומסר כי "זוהי דוגמה קיצונית לנוהג של ניצול אשרות שהייה של עיתונאים כדי לצנזר עיתונאים זרים בסין ולאיים עליהם".

 

ארה"ב מאוכזבת 

אל-ג'זירה הודיעה כי תמשיך לדווח על סין והביעה תקווה לעבוד עמה ולפתוח מחדש את משרדה במדינה: "בדיוק כפי שסין מדווחת באופן חופשי מהעולם, כך אנו מצפים לאותה מידה של חופש פעולה בתחומה". הכתב של ערוץ אל-ג'זירה בערבית ימשיך לעבוד בבייג'ינג.

 

גם בארה"ב הביעו מורת רוח מהמהלך הסיני. מארק טונר, דובר מחלקת המדינה האמריקנית מסר: "אנו מאוכזבים מהמעשה.

למיטב ידיעתנו, הכתבת פעלה לפי ההנחיות". הוא הוסיף כי וושינגטון העלתה את הנושא בפני גורמים מסין.

 

ב-1998 גירשה סין עיתונאים מגרמניה ומיפן לאחר שהאשימה אותם כי הם מחזיקים בסודות מדינה. ב-1995 לא הוארך אישור עבודה של עיתונאי גרמני אחר בשל "דיווח אגרסיבי ומוטה". סין דורשת מכל העיתונאים הזרים לחדש את אישוריהם מדי שנה, ואילו אשרות לעסקים אחרים תקפות לכמה שנים. בבייג'ינג עובדים כ-700 עיתונאים זרים.

 

לפני פחות משבועיים עלתה לכותרות פרשה אחרת הנוגעת לזכויות האדם בסין, ואף העיבה על יחסיה עם ארצות הברית - צ'ן גואנגצ'אנג, עורך דין עיוור וממתנגדי השלטון הבולטים בסין, ברח ממעצר הבית שבו היה נתון במשך כשנתיים בביתו לשגרירות האמריקנית וביקש מקלט בארצות הברית. מעט לפני בריחתו הוא פרסם סרטון שבו הוא קורא לראש הממשלה הסיני, וון ג'יאבאו, לחקור את ההחלטה על מעצרו ולהגן על משפחתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלג'זירה
אל-ג'זירה: "מצפים לחופש פעולה"
צילום: אלג'זירה
מומלצים