שתף קטע נבחר

איפה הכי טוב להיות אמא?

מדד האימהות: התנאים בנורבגיה משאירים אותה בראש הרשימה של 165 מדינות. בשורה טובה גם לאפגניסטן, שנחלצה מהמקום האחרון ופינתה אותו לניז'ר. ובאיזה מקום ישראל?

באיזו מדינה הכי כדאי להיות אימא? ומהי המדינה הגרועה ביותר לאימהות? על פי הדו"ח השנתי של הארגון Save The Children, נורבגיה יכולה להמשיך להתגאות – היא שמרה על מעמדה מהשנה שעברה ונותרה המקום הטוב ביותר להיות אימא. גם אפגניסטן יכולה לשמוח, שכן היא כבר לא המקום הגרוע בעולם לאימהות. את מקומה ירשה ניז'ר המערב-אפריקנית.

 

אימא באפגניסטן. שיפור של מקום אחד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אימא באפגניסטן. שיפור של מקום אחד(צילום: רויטרס)

 

הדו"ח משווה בין 165 מדינות על בסיס גורמים כמו בריאות אימהות ונשים הרות, מצבן הכלכלי וההשכלתי, ייצוג פוליטי לנשים ובריאות הילדים ותזונתם. המדינות מחולקות לשלוש קבוצות דירוג: "מפותחות", "פחות מפותחות" ו"הכי פחות מפותחות". ישראל ממוקמת במקום השני בקבוצת המדינות "הפחות מפותחות", מיד אחרי קובה. זהו דירוג זהה לזה של השנה שעברה.

 

מבין 43 המדינות המפותחות, נורבגיה מחזיקה במקום הראשון, ואחריה איסלנד ושבדיה. אחריהן ממוקמות לפי הסדר: ניו זילנד, דנמרק, פינלנד, אוסטרליה, בלגיה ואירלנד. במקום העשירי ממוקמות שתי מדינות: הולנד ובריטניה. גרמניה במקום ה-11.

 

"נורבגית ממוצעת תזכה ל-18 שנות לימוד. ניז'רית - לארבע" (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
"נורבגית ממוצעת תזכה ל-18 שנות לימוד. ניז'רית - לארבע" (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock )

 

כלי תקשורת בארה"ב התמרמרו על מיקום מנהיגת העולם החופשי במקום ה-25, בין בלארוס לרפובליקה הצ'כית. הם התנחמו בכך שמדובר בעלייה לעומת המקום ה-31 שבה מוקמה ארה"ב בשנה שעברה. מנכ"לית הארגון הסבירה כי המיקום הנמוך יחסית נובע מהאפשרויות הדלות לטיפול רפואי העומדות בפני האימהות והרשמה נמוכה לגנים.

 

מתוך 80 המדינות הפחות מפותחות, ניצבת קובה במקום הראשון, ואחריה ישראל וברבדוס. ארגנטינה, קפריסין, דרום קוריאה, אורוגוואי, קזחסטן ומונגוליה במקום השמיני, ואיי בהאמה במקום העשירי. ניגריה סוגרת את הרשימה.

 

"כל אמא בניז'ר תסבול אובדן"

42 מדינות, רובן באפריקה, מרכיבות את הרשימה העגומה של המדינות הכי פחות מפותחות. אפגניסטן, שהייתה בשנה שעברה במקום האחרון, השתפרה והגיעה למקום הלפני אחרון. את מקומה תפסה ניז'ר.

 

הארגון הסביר בדו"ח כי הוא מבקש להתמקד במצבן של אימהות "מפני שאיכות חייהם של ילדים תלויה בבריאותן, ביטחונן ומצבן הטוב של אימהותיהם. מתן גישה להשכלה, הזדמנויות כלכליות וטיפול רפואי לאימהות נותנות להן ולילדיהן את האפשרות הטובה ביותר לשרוד ולשגשג".

 

ילדה בניז'ר. תחיה עד גיל 56 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ילדה בניז'ר. תחיה עד גיל 56(צילום: רויטרס)

 

הדו"ח סיכם את השוני בין ראש הרשימה לתחתיתה: "ההבדל בין המקום הראשון, נורבגיה, לבין המקום האחרון, ניז'ר, מדהים. אנשי צוות רפואי מיומנים נוכחים בכל לידה בנורבגיה, אך רק באחת מתוך שלוש לידות בניז'ר. בנורבגיה, כמעט 40% מהמושבים בפרלמנט מוחזקים בידי נשים, בניז'ר רק 13%".

 

"נורבגית ממוצעת צפויה לזכות ל-18 שנות חינוך פורמלי ולחיות עד גיל 83. 82% מהנורבגיות משתמשות באמצעי מניעה מודרניים, ורק אחת מתוך 175 צפויה לאבד את ילדה לפני שימלאו לו חמש שנים. בניז'ר,

אשה ממוצעת זוכה לארבע שנות לימוד בלבד ותחיה רק עד גיל 56. רק 5% מהנשים משתמשות באמצעי מניעה מודרניים, וילד אחד מתוך שבעה מת לפני יום הולדתו החמישי. בקצב הזה, כמעט כל אם ניז'רית עלולה לחוות אובדן ילד".

 

"סטטיסטיקות הן הרבה יותר ממספרים", מסכם הדו"ח. "הייאוש האנושי וההזדמנויות האבודות שמאחורי המספרים הללו צריכים להביא לשינוי שיבטיח שלכל האימהות בכל מקום יהיו כלים בסיסיים לשבור את מעגל העוני ולשפר את חייהן, את חיי ילדיהן ואת הדורות הבאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"סטטיסטיקות הן הרבה יותר ממספרים" (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
ילדות בצ'אד. מדינות אפריקה מרכיבות את תחתית הרשימה
צילום: AP
מומלצים