שתף קטע נבחר

למה לפחד מלידות בבית?

מחקרים מראים שלידות בית מתוכננות אינן מסוכנות יותר. בהולנד, כשליש מהנשים יולדות בבית. רק בישראל הלידה בבית מתבצעת במימון פרטי ואין תמריץ כספי. את זה צריך לשנות

שיעור לידות הבית המתוכננות בישראל עומד על פחות מאחוז מכלל הלידות. משרד הבריאות אינו ממליץ על לידת בית ואף פרסם לאחרונה חוזר המחמיר בתנאים לכך. כל זאת מדוע? לכאורה זה נשמע הגיוני. 

 

השיח על הריון נע מלכתחילה בין הריון ב"סיכון נמוך" להריון ב"סיכון גבוה", הגדרה הטומנת בחובה את ההנחה הסמויה שהריון זה דבר מסוכן. ואם הריון הוא מסוכן, כך בוודאי הלידה, החותמת תהליך ארוך של תשעה חודשים, ובדיקות אינספור שנועדו לתת "תו תקן" להריון בריא ותקין. אולם צריך להסתכל גם החוצה למדינות אחרות וגם קצת פנימה, כדי לגלות שהאמת היא קצת יותר מורכבת מכפי שהיא נראית.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

"הקפיטל" של מרקס רלוונטי מתמיד לישראל / משה צוקרמן

אל תכפו עליהם לשרת. זה לא יעבוד / שר-שלום ג'רבי

 

מחקרים מראים שלידות בית מתוכננות אינן מסוכנות יותר. הממצאים מראים כי בלידות שכאלו, יש שיעור התערבות מכשירנית נמוך יותר וכן שיעורי ניתוח קיסרי נמוכים בהרבה מלידות "בסיכון נמוך" בבתי חולים. לצורך השוואה כיום שיעורי ניתוח קיסרי בישראל עומד על 20% מכלל הלידות, לעומת פחות מ-5% ללידות בית מתוכננות. גם בנושא של תמותת אמהות ותינוקות לא נמצא שלידות בית מתוכננות מסוכנות יותר.

 

במדינות אחרות זה אפשרי

בהולנד כ-30% מהנשים יולדות בבית. המדינה נושאת בעלויות הכלכליות לכך וכן מספקת מערך של שירותים רפואיים תומכים ואמבולנסים מיוחדים המיועדים להעביר יולדת במידת הצורך לבית החולים. הדבר מעוגן בחקיקה מתאימה ושירותי בריאות תומכים המעודדים יולדות בהריונות ב"סיכון נמוך" ללדת בלידת בית, בדמות תמריץ כספי שלילי למי שיולדת בבית חולים, בניגוד לישראל.

 

בישראל, לידות בית הן במימון פרטי בלבד והסכומים שנדרשים לשלם הם לא מעטים. כך יולדת שמחליטה ללדת בביתה, נאלצת לוותר על מענק לידה מביטוח לאומי, שנועד ליולדות בבתי חולים בלבד. ככלל, מי שמבקשת ללדת באופן טבעי יותר, נאלצת לשלם סכומי כסף גבוהים יותר של כמה אלפי שקלים בתשלום למרכז לידה טבעי בבית חולים או תשלום למיילדת או דולה פרטית. כך, שברירת המחדל השווה לכל כיס, היא עדיין לידה רפואית בבית חולים ועל כן לא פלא שיש שיעורים נמוכים כל כך של לידות בית מתוכננות.

 

לידות בית לא משתלמות לבתי החולים

בתי החולים מקבלים כסף על כל יולדת, כך גובה מענק אשפוז עדכני שבית החולים מקבל בגין כל יולדת הוא בסך 10,978 שקלים. לצורך השוואה, סכום מענק הלידה העדכני לאשה בלידה ראשונה עומד כיום על 1,695 שקלים ללידה ראשונה ו-509 שקלים ללידה שלישית ואילך.

 

על פי החקיקה הנוכחית בישראל, לידות בית אינן נתמכות על-ידי גורמי הבריאות ועל כן גם לא מתוגמלות כלכלית באמצעות מענק שנשים מקבלות על לידות בבית החולים. לאשה לא משתלם כיום ללדת בבית, משום שהיא צריכה לממן זאת מכיסה (כמה אלפי שקלים) וכן לוותר על מענק הלידה. המאבק על הזכות ללדת בבית נידון מלכתחילה לכישלון. יש אינטרס כלכלי מובנה לשמר את המצב הקיים. ככל שלידה בבית היא בטוחה וזולה יותר ליולדת ולכלל החברה, הרי שהיא מסבה נזק כספי בלתי נסבל למערכת הבריאות, ולבתי חולים בפרט.

 

אם כן, מדוע כן לאפשר חופש בחירה בלידה? הריון ולידה הם תהליכים טבעיים המתרחשים במהלך חיינו, וככאלו יש להם זכות להתקיים בסביבה טבעית יותר. ההתערבות הרפואית המשתלטת על תחום זה אינה תורמת לתוצאות טובות יותר, אלא לפעמים אף מעלות את סף החרדה ואת ההתערבויות הרפואיות הלא נחוצות בהריונות ולידות תקינים. חשוב שתהיה אלטרנטיבה אחרת לבתי חולים.

 

אחרון חביב, לנשים יש את היכולת ללדת והן זקוקות לסביבה בטוחה. רובנו גדלנו להאמין שהכי בטוח ללדת בבית חולים, ולא רק מטעמים רפואיים. חשוב להבין שיש חלופה לבית חולים - ללדת בבית!

 

ענבל שמיר כספי היא עובדת סוציאלית ותלמידה לתואר שני באוניברסיטת תל אביב.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תהליך טבעי. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
הזכות ללדת בסביבה הטבעית. ענבל שמיר כספי
מומלצים