שתף קטע נבחר

אל תכפו עליהם לשרת. זה לא יעבוד

הצלחת השירות האזרחי טמונה בהצטרפות מתוך בחירה. אני לא רוצה לראות את בתי הסוהר מתמלאים באברכים. עדיף להגיע להסכמים עם מנהיגי הציבור החרדי

נושא שירות החרדים ובני המיעוטים הפך לאחת הסוגיות הבוערות על סדר היום כעת. אין ויכוח על כך שיש חלקים בציבור שנושאים בנטל, בעוד אחרים לא שותפים בכך. ואולם לטעמי, יש להימנע מהתלהמות ולחשוב כיצד באמת נגיע, בסופו של דבר, לתוצאה הרצויה של השתתפות המגזר החרדי, ומגזרים נוספים, בנשיאה בנטל.

 

אני מודה שגם אני סברתי בעבר שצריך לגייס את כל החרדים לצבא, ואולם כשהתחלתי להכיר את הנושא לעומק, הבנתישלא מדובר ב"זבנג וגמרנו". כדי לשלב חרדים בהשכלה ובתעסוקה ולאפשר להם לשאת בנטל, יש לפעול בהדרגתיות, תוך הבנה והידברות עם ההנהגה החרדית. השירות האזרחי מהווה דוגמה להצלחה של תהליך במסגרתו החרדים משתתפים בנטל הלאומי, ותוך כדי כך מגבירים את סיכוייהם ללמוד ולהשתלב בתעסוקה בעתיד.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

היו שלום, חזירי הסלולר / אריאנה מלמד

עשו מהפכה, לא מחאה / מולי פלג

 

אני סבור כי הצלחת השירות האזרחי טמונה בהצטרפות אליו מתוך בחירה והתנדבות ולא מתוך כפייה. מדובר במגזר רגיש וייחודי, שמתנגד באופן נחרץ ובלתי מתפשר לכל סוג של כפייה על אורח חייו ותרבותו. איני רוצה לראות את בתי הסוהר מתמלאים מפה לפה באברכים, אבות לפעוטות, שיישבו בגאווה ומתוך תחושת שליחות מאחורי סורג ובריח, ויהוו אות ומופת להמוני חרדים צעירים מהם. זה רק יגרום להגברת הקיטוב בחברה הישראלית ולהחרפת העוינות בין המגזרים השונים בקרבה, כפי שנוכחנו בעבר.

 

יתרה מזו: היעלה על הדעת כי ניתן לצפות שפעילויות כגון סיוע לילדים מוגבלים, הגשת ארוחות חמות לנזקקים ותמיכה פיזית ורגשית בקשישים - יסופקו בכפיה, כאשר "להט החרב המתהפכת" של החוק עומדת מעל לראשי העוסקים בכך? גם שופטת בית המשפט העליון, עדנה ארבל, כתבה בפסק הדין בנושא חוק טל: "אני סבורה שכפייה במקרה זה היא חסרת סיכוי ולא תשיג דבר". החלטות הממשלה השונות וגם ועדת עברי דיברו על שירות אזרחי התנדבותי.

 

תהליך שדורש זמן וסבלנות

במקביל לעלייה הדרמטית במספר המתנדבים לשירות האזרחי, אנו נוכחים לראות מהפך של ממש בקרב החברה החרדית ובתפישת עולמה, ההולכת ונפתחת לאוכלוסייה הכללית. אני מאמין כי שינוי אמיתי ועמוק, הוא תהליך הדורש זמן וסבלנות. זה, ללא ספק, אחד הלקחים החשובים שלמדתי בתפקידי. השירות האזרחי לאזרחים החרדים במסגרת חוק טל החל בשנת 2008. מאפס מתנדבים הגענו היום, מאי 2012, ליותר מ-3,800 חרדים המתנדבים כעת או שסיימו את שירותם. זה נתון מרשים לכל הדעות, אך שינוי זה לא נעשה ביום אחד. זה תהליך ארוך ומורכב.

 

השירות האזרחי המוצע כיום אינו אך ורק במוסדות המשרתים את הקהילה החרדית. להיפך, אנו מעודדים יציאה לשירות במקומות מהם יכולים ליהנות כלל האזרחים (כמו מד"א, כיבוי אש, שירותי החירום וההצלה, ועוד). בכל מקרה, אנו מוודאים כי סביבת השירות תהיה ידידותית למתנדב החרדי, ויישמרו כללי הצניעות והכשרות המתחייבים. איננו באים לעודד התערות בחברה החילונית על מנת לטשטש את הזהות החרדית. אנחנו מאפשרים למתנדבים החרדים לשמור על מנהגיהם ואמונתם, אך זאת תוך כדי תרומה משמעותית לחברה ולמדינה.

 

אני מאמין כי על מנת להגביר את השוויון בנשיאה בנטל של כלל הקבוצות והמגזרים בחברה, יש לחזק את השירות האזרחי ההתנדבותי, להגיע להסכמים ולהבנות עם מנהיגי הציבור החרדי, להדגיש את היתרונות הטמונים בשירות ואת ההטבות שבסופו, יחד עם התרומה האישית לחברה ולמדינה. כל ניסיון לכפייה ייגמר בכישלון, ושכרנו ייצא בהפסדנו. הפיכת השירות לחובה עלול לגדוע את הענף עליו אנו יושבים בנושא זה ולקטוע את התהליך המואץ של השתלבות המגזר החרדי בחברה הכללית, תהליך שאנו נמצאים בעיצומו.

 

שר-שלום ג'רבי, מנכ"ל מינהלת השירות האזרחי-לאומי

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סכנה להחרפת הקיטוב. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
כפייה תיגמר בכישלון. שר-שלום ג'רבי
צילום: ששון תירם
מומלצים