שתף קטע נבחר

תיאטרון ב"ש מציג: מקובי אוז ועד המטרו האחרון

"פרח השכונות" שכתב והלחין קובי אוז תפתח את העונה החדשה של תיאטרון באר שבע. עוד בתוכנית: עיבודים חדשים של "המטרו האחרון", "הגיבן מנוטרדם" ו"מגנוליות מפלדה"

במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר (ד') חשפה הנהלת תיאטרון באר שבע את הרפרטואר של עונת המנויים הקרובה. נדמה כי התיאטרון, שיחגוג השנה 40 להיווסדו, שואף גם בעונה השלישית בתפקיד של מנהליו, שמוליק יפרח ורפי ניב, לתמהיל רפרטוארי רחב עם מחזאות ישראלית מקורית, קלאסיקה עולמית ומחזאות עכשווית. מתוך חמש ההפקות המתוכננות לעונה הקרובה, ארבע הן בכורות בתיאטרון הרפרטוארי בארץ.

 

את העונה תפתח הקומדיה המוזיקלית-לוקאלית "פרח השכונות", שכתב והלחין קובי אוז. תהליך העבודה על ההפקה המדוברת שאמורה היתה לעלות כבר בשנה שעברה התארך והיא תוצג החל בנובמבר הקרוב. ההצגה, בבימויו של ניר ארז, כוללת בין היתר גם משירי להקת טיפקס ובה תשתתף גם לירז צ'רכי. הפקת דגל נוספת שתעלה בדצמבר היא "איפיגניה" של אוריפידס. את הטרגדיה היוונית יביים גדי רול, שחוזר לתיאטרון שנים לאחר ששימש כמנהלו האמנותי.

 

כוכבי העונה של תיאטרון באר שבע (צילום: יוסי צבקר) (צילום: יוסי צבקר)
כוכבי העונה של תיאטרון באר שבע(צילום: יוסי צבקר)

 

במסגרת המחזאות העולמית העכשווית יציג התיאטרון את "טירונות בלוז", קומדיה מאת ניל סיימון שמתרחשת בשלהי מלחמת העולם השנייה. חיילים אמריקנים שעתידים להישלח לאירופה מגיעים לבסיס טירונים מרוחק בדרום ארצות הברית. חוויית הטירונות מתועדת דרך יומנו של אחד החיילים, בחור רגיש ובעל כושר התבוננות שחולם להיות סופר.

דרך חוויותיהם של החיילים חושף המחזה גם את פניה הפחות מצודדים של החברה האמריקנית. את ההצגה יביים מיטקו בוזקוב.

 

במהלך העונה יעלו גם שתי הפקות שמנהלות דיאלוג בין אמנות התיאטרון לבין הקולנוע. "המטרו האחרון", על פי סרטו של פרנסואה טריפו, יוצג בעיבוד לבמה שכתבו במשותף ניר ארז והבמאית איה קפלן. בהצגה, דרמה תקופתית שמתרחשת בפריז בימי הכיבוש הנאצי ועוסקת במקומם של אמנים במציאות פוליטית מאיימת, ישתתפו ולדימיר פרידמן, אביטל פסטרנק ומיכאל אלוני.

 

גם הדרמה הקומית "מגנוליות מפלדה", מוכרת בזכות סרט עטור שבחים. הדרמה נכתבה במקור לבמה ואומצה על ידי תסריטאים הוליוודיים שזיהו בה את הפוטנציאל הקולנועי. רפי ניב, שיביים את ההפקה, חוזר אל המחזה המקורי שעוסק בחברות, בהתמודדויות ובחלומות גדולים של שש נשים בעיירה קטנה ומרוחקת.

 

העונה תינעל עם "הגיבן מנוטרדאם", עיבוד לתיאטרון לספרו של ויקטור הוגו, שכותב בימים אלה הבמאי עידו ריקלין. מדובר בגרסה המלאה של הסיפור למבוגרים, בה יככב אלון אופיר בתפקיד כפול של הגיבן ומשורר החצר.

 

מנכ"ל תיאטרון באר שבע, שמוליק יפרח, אמר במהלך מסיבת העיתונאים כי למרות הכפלת מספר המנויים, גידול שלעשרה מיליון שקלים בתקציב השנתי וההצלחה האמנותית שרשם התיאטרון בשנים האחרונות, האתגרים הכלכליים שעומדים בפניו לא פשוטים, כולל גירעון מצטבר של חמישה מיליון שקלים.

 

"הצגות התיאטרון ממצות את היקף הקהל הפוטנציאלי בבית אחרי 25 הרצות. כדי לתת להן חיים ובמקביל לעמוד בקריטריונים לחלוקה תקציבית של מנהל תרבות, אנחנו מריצים הצגות גם ברחבי הארץ. בשל המרחקים שנדרשים לשינוע הצגות, לשחק מחוץ לאולם הבית שלנו משמע להפסיד כסף. אם אנחנו רוצים להיות נוכחים ולעמוד בקריטריונים אין לנו ברירה אלא לעמוד באתגר, וזה לא קל".

 

יפרח הוסיף כי הוא מפרגן לשרת התרבות לימור לבנת על פעילותה לקידום התרבות בפריפריה. "שמעתי ארבעה שרים לפניה שהצהירו כוונות אבל לא עשו דבר. לבנת עשתה צדק תרבותי בכך שהבינה שהפריפריה דורשת התייחסות שונה. גופי התרבות הפריפריאליים מקבלים 7% בלבד מהתקציב הכולל. זה אמור היה להיות כפול. משרד התרבות שם לו כיעד להשיג משאבים שיאפשרו לפתח את מוסדות התרבות בנגב. בשנה שעברה, בזכות תקנת הנגב, קיבלנו תוספת תקציבית של חמישה מיליון שקלים וזה יפה. אבל התוספת הזו לא צריכה להגיע רק לגופים מהמרכז שמגיעים לנגב לביקור, אלא למוסדות שפועלים בו ולתשתיות".

 

כשיפרח מדבר על תשתיות הוא מכוון בין היתר גם לפעילות חוץ תיאטרונית שמטרתה יצירת דיאלוג תרבותי רחב עם הקהילה המקומית. במסגרת זו יוקמו בשנה הקרובה שתי קבוצות פרינג' שמורכבות בעיקר מבוגרי בית הספר למשחק שליד התיאטרון.

שחקני הקבוצות יתגוררו בבאר שבע ויעלו במהלך העונה הקרובה שתי הפקות - "משחיז הסכינים הסיני" על פי סיפורים מאת נסים אלוני ובבימויו של כפיר אזולאי ו"3 קומדיות קצרות" מאת מיגל דה סרוונטס ובבימויה של איה קפלן.

 

במטרה לפתוח שערים לקהלים חדשים מבקש התיאטרון לקרב אליו גם את אוכלוסיית העולים מרוסיה, קהילת הבדואים באזור, סטודנטים ותלמידים. "כל הצגות התיאטרון מתורגמות סימולטנית לרוסית ולקראת העונה הקרובה אנחנו שוקדים על סדרה בשפה הערבית. באר שבע היא עיר שבה 27 אלף סטודנטים וגם הם בפירוש יעד", אומר יפרח. "אנחנו רוצים להשביח קהל ולתת לו יותר גם במסגרת פעילויות חינוכיות. בית הספר למשחק הוא עתודה של התיאטרון וכך גם קבוצות הפרינג'. חשוב לנו להשאיר כוחות יצירתיים בבאר שבע ובנגב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבשלום לוי
קובי אוז. בקרוב גם בתיאטרון
צילום: אבשלום לוי
לאתר ההטבות
מומלצים