שתף קטע נבחר

הקטנת חזה לגברים: למי כדאי לבצע - ומה הסיכון?

גניקומסטיה, שדיים מוגדלים, מופיעה אצל כ-40% מהגברים ועשויה לגרום לדימוי עצמי נמוך. מתי מומלץ לתקן בניתוח, מה משך ההחלמה ולאילו תוצאות לצפות? כירורג פלסטי מסביר

רפואה אסתטית נחשבת לנחלת נשים בלבד, במיוחד כשמדובר על ניתוחי שד. אך ניתוח להקטנת חזה רלוונטי גם לגברים הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב. גניקומסטיה הוא מונח שמקורו ביוונית, ומשמעו "שדיים הדומים לאלו של נשים". הדיון בבעיה אינו נפוץ כל כך, אם כי היא שכיחה למדי: גניקומסטיה פוגעת ב-40%-60% מהגברים.

 

עוד על ניתוחים פלסטיים לגברים:

 

גניקוסמטיה עלולה להופיע בשד אחד או בשניהם. אף שתרופות מסוימות ובעיות רפואיות עלולות לגרום להתפתחות יתר של השד הגברי, במרבית המקרים אין סיבה ברורה לבעיה. 

 

לגברים הסובלים מחוסר ביטחון באשר למראם החיצוני, הקטנת שדיים עשויה להועיל. בפעולה זו מסירים רקמה בלוטית ושומנית מהשדיים, ובמקרים קיצוניים אף מסירים עודפי עור. כתוצאה מכך החזה הופך לשטוח, קשיח ומעוצב יפה יותר.

 

מי יכול לעבור את הניתוח?

ניתן לבצע ניתוח לתיקון גניקומסטיה בגברים בריאים בכל גיל, ובתנאי שלא חל שינוי במצב לפחות שנה. המועמדים האידיאליים לניתוח הם גברים בעלי חזה קשה ועור אלסטי, אשר יוכל להתאים עצמו למבנה החזה החדש.

 

הניתוח אינו מומלץ לגברים שמנים או הלוקים במשקל עודף, אשר לא ניסו להפחית במשקלם באמצעות דיאטה ופעילות גופנית.

 

כמו כן, גברים הצורכים אלכוהול בכמות גדולה או מעשנים מריחואנה אינם מועמדים לניתוח. חומרים אלה, וכן סטרואידים אנבוליים, עלולים לגרום לגניקומסטיה, לכן מונחים המטופלים להפסיק את השימוש בחומרים טרם שקילת פתרון כירורגי, כיוון שהדבר עשוי להפחית את נפח החזה באופן טבעי.

 

מה הסיכונים בתהליך?

כאשר מבוצע ניתוח להקטנת חזה בגברים על ידי מנתח פלסטי מיומן, הסיכונים נדירים וברובם מזעריים, אם כי כמו בכל ניתוח ישנם סיכונים. אלה כוללים זיהום, פגיעה בעור, דימום, הצטברות נוזלים, תופעות לוואי לתרופות ההרדמה, פגיעה בפטמה ועיוות שלה.

 

הפעולה יכולה לגרום לצלקות גלויות, שינויים פיגמנטריים קבועים באזור השד, או אי התאמה בין השדיים או הפטמות. אם האסימטריה משמעותית, יש לבצע ניתוח חוזר לצורך הסרת הרקמה העודפת.

 

השפעות זמניות של ניתוח להקטנת חזה הן איבוד תחושה או נימול באזור השד, תופעות אשר עלולות להימשך עד כשנה.

 

לפני (משמאל) ואחרי ניתוח לתיקון גניקומסטיה (צילום: ד"ר אבשלום שלום) (צילום: ד
לפני (משמאל) ואחרי ניתוח לתיקון גניקומסטיה(צילום: ד"ר אבשלום שלום)

 

מה עושים לפני הניתוח?

ההתייעצות הראשונית עם המנתח חשובה מאוד. הרופא המנתח ישאל לגבי ההיסטוריה הרפואית של המטופל וסוג התרופות שהוא נוטל. 

 

לאחר מכן יבדוק הרופא המנתח את השדיים ויחפש סיבות לגניקומסטיה, כגון הפרעה בתפקודי הכבד, שימוש בתרופות המכילות אסטרוגן או סטרואידים אנבוליים. אם אותרה סיבת רקע למצב, יופנה המטופל לרופא מומחה בתחום.

 

במקרים קיצוניים עשוי המנתח הפלסטי לבקש ביצוע ממוגרפיה או צילום שדיים. בדיקות אלה עשויות לא רק לשלול קיום של מחלה ממאירה, אלא גם להעריך את מרקם השדיים. ברגע שידע המנתח מה הכמות היחסית של הרקמה השומנית והבלוטית בשד, הוא יוכל לבחור בטכניקת הניתוח המתאימה ביותר לצורכי המטופל.

 

מעשנים צריכים להפסיק לעשן לפחות שבוע-שבועיים טרם הניתוח ולמשך כל זמן ההחלמה. עישון מפחית את אספקת הדם לרקמה, מפריע לריפוי ומעלה את שיעור הזיהומים והסיבוכים.

 

בדרך כלל מבוצע הניתוח באופן אמבולטורי (ללא אשפוז), אולם במקרים מסוימים או כאשר קיימים גורמים רפואיים נוספים היכולים לסכן את החולה, יש לאשפז את החולה למשך לילה אחד לאחר הניתוח.

 

משך הניתוח בין שעה לשלוש שעות, בתלות בחומרת הבעיה.

 

תופעות לאחר הניתוח

בין שרקמת השד הוסרה בסכין או בשאיבת שומן, תחושת אי נוחות מסוימת תופיע בימים שלאחר הניתוח. על ידי טיפול מתאים במשככי כאבים ניתן לשלוט בתחושה זו.

 

בימים שלאחר הניתוח תופיע נפיחות, ולעתים סימנים של דימום תת-עורי. כדי להועיל להפחתת הנפיחות, יודרך המטופל ללבוש חגורה לוחצת במשך ארבעה-שישה שבועות באופן קבוע, ולאחר מכן במשך הלילה בלבד.

 

רוב הנפיחות תיעלם בשבועות הראשונים האלו שלאחר הניתוח, אך יידרשו עד שלושה חודשים ויותר כדי לראות תוצאות סופיות.

 

  • מתי חוזרים לעבודה?

ניתן לחזור לעבודה כאשר חשים בטוב, בדרך כלל שבוע-שבועיים אחרי הניתוח. התפרים יוסרו גם הם בשלב זה.

 

  • מה אסור לעשות אחרי הניתוח?

יש להימנע מקיום יחסי מין ומאמץ פיזי קיצוני במשך שבוע-שבועיים לאחר הניתוח, וממאמץ גופני אינטנסיבי או עבודה שמסכנת את אזור החזה במשך חודש ימים. לאחר כארבעה-שישה שבועות ניתן לחזור לשגרה.

 

יש להימנע מלחשוף את הצלקות לקרני השמש במשך שישה חודשים. קרני השמש יכולות להשפיע באופן קבוע על צבע העור בשד ובצלקת. אם לא ניתן להימנע מחשיפה לשמש, יש להשתמש בקרם הגנה ובבגדים ארוכים.

 

ניתוח לתיקון גניקומסטיה יכול לשפר את המראה והביטחון העצמי של המטופל, אולם אין ביטחון כי הוא ייתן לחזה מראה אידיאלי. לפני הבחירה בניתוח יש לחשוב היטב על הציפיות מהתוצאות ולשוחח עליהן עם הרופא המנתח.

 

תוצאות הניתוח משמעותיות וקבועות. אם ציפיות המטופל ריאליות, יש סיכוי טוב שיהיה מרוצה מאוד מהמראה החדש.

 

ד"ר אבשלום שלום הוא כירורג פלסטי, אינפומד



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר אבשלום שלום
הניתוח אינו מומלץ לגברים שמנים או הלוקים במשקל עודף
צילום: ד"ר אבשלום שלום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים