שתף קטע נבחר

היום הראשון בהיי-טק - מרגיש כמו כיתה א'

האקדמיה אמורה להכין אתכם לשוק העבודה, אבל כשתסיימו ללמוד ותתחילו לעבוד, תגלו שאתם צריכים לשכוח הרבה ממה שלמדתם עד כה. ברוכים הבאים לעולם האמיתי

כמעט לכל ילד או ילדה, יש זיכרון עמום מהיום הראשון בבית הספר. אני זוכר את אמא אוחזת בידי ומובילה אותי אל שערו של המבנה הענקי, שלתוך לועו הפעור נשאבו מאות ילדים, חלקם קטנים כמוני, וחלקם ענקיים מאוד. נתקבעה לי בראש תמונה חדה של הפחד שאחז בי, כשהיא רכנה אלי ואמרה לי "זהו חמודי, מפה אתה ממשיך לבד. אם תשרוד, נפגש בעוד שש שעות" (לאלו מכם שנמצאים במתח – שרדתי). לא נדנדות, לא מגלשה, וגם לא ארגז חול!

 

 

היום הראשון בעבודה בהיי-טק די דומה ליום הראשון בבית הספר היסודי. אתם מבולבלים, אתם לא תמיד יודעים מה מותר ומה אסור, ובנוסף, אתם מגיעים מהאקדמיה ושם הכול שונה! לכן, הנה כמה טיפים שנכתבו בסיועם של כמה היי-טקיסטים רבי ניסיון ששמחו לנדב מנסיונם, ושיעזרו לכם לצלוח את היום הראשון בעבודה, בצורה קלה יותר, בלי להפוך לבדיחת הצוות.

 

חליפה מהודרת או חולצת הוואי?

לבטח שמעתם שאין סיכוי שני לעשות רושם ראשוני (לגמרי לא נכון, אבל זה נושא לכתבה אחרת), ושאין דבר שמותיר רושם ראשוני טוב יותר, מאשר מה לבשתם ביום הראשון בעבודה: האם להוציא את "החליפה הטובה", זו שאתם שומרים לראיונות עבודה, חתונות או (חלילה וחס), הלוויות, או שמא ללכת על משהו יותר יומיומי, שיתאם גם את צורת הלבוש הרגילה שלכם?

 

התשובה היא פשוטה: מומלץ לבוא לבושים נאה אבל אל תלבשו משהו שחורג משמעותית מרמת הלבוש היומיומית שלכם. הרי לא תוכלו לתחזק רמת לבוש מאוד גבוהה בצורה יומיומית, ואז, כגודל הציפיות שיצרתם, כך עמוקה תהיה הנפילה. בכל מקרה, אל תבואו עם כפכפים ומכנסי שלושת-רבעי, אפילו אם זה הלבוש המקובל בחברה. עדיף שמישהו יגיד לכם "היי חביבי, פה מתלבשים כאילו אתה הולך לים" מאשר שיעירו לכם על כך שהתלבשתם כאילו אתם הולכים לים.

 

והנה עוד משהו שקשור ברושם טוב - סביר להניח שתרצו להגיע למשרד ממש מוקדם בבוקר, כדי להראות כמה חרוצים אתם, אבל ברוב המקרים אין טעם להגיע מוקדם. ברוב חברות ההיי-טק לא תוכלו להיכנס למשרד ללא כרטיס מגנטי, ומי שאחראית להנפיק לכם אותו היא (או הוא) אשת (או איש) משאבי האנוש. כדאי שתבררו יום קודם לכן, עם מי שמנהל אתכם, באיזו שעה להגיע. הוא מכיר את החברה, ואת הנהלים בה, והוא יוכל להמליץ לכם באיזו שעה לבוא, כדי שלא תחכו לריק.

 

קחו בחשבון שיומכם הראשון יתמצה בלחכות, לרוץ ממקום למקום ולמלא הרבה מאוד טפסים. ישנן חברות בהן כל הציוד והטפסים ימתינו לכם במשרד שלכם (או Cubical), וישנן חברות בהן תצטרכו לרדוף אחרי הציוד הזה, ואחר האנשים שמנפיקים לכם אותו. אל תיבהלו מזה, ואל תחששו לשאול את הממונה עליכם, אל מי פונים אם חסר לכם כיסא, טלפון, מחשב, הרשאות לתוכנות במחשב, כלי כתיבה וכו'.

 

להיות הכי מקובלים במשרד

אין משהו מרגש יותר, לעובדים קיימים, מאשר להכיר את העובד החדש. הרווקים (והרווקות), אלו שבונים על כך שבכל פעם שמגיע עובד חדש, נפתח בפניהם סיכוי לרומן במשרד, רק מחכים להכיר אתכם. יש חברות בהן המנהל שלכם יעשה אתכם סיבוב במשרד, ויש חברות בהן יצפו שתכירו את האנשים לבד. חלק מהעובדים, בעיקר אם הם עובדים אתכם בצוות, או עובדים מולכם, יקום ויציג את עצמו לבד. היו נחמדים, נהלו שיחה, ואם אתם ביישנים, חישבו מראש איך אתם מציגים את התפקיד שלכם, ותיאור קצר של מי אתם, כי זה מה שאנשים ישאלו אתכם (למשל: שמי יואב, סיימתי תואר בהתכתבות ואני עובד פה בתפקיד שאין בו צורך, אבל המשכורת סבבה, אז אמרתי "למה לא").

 

גם אם רק סיימתם את התואר, וזוהי הפעם הראשונה בה אתם עובדים בחברת הייטק, אין לכם מה להילחץ. ברוב רובן המוחלט של החברות, לא יצפו מכם להתחיל לעבוד כעובדים מן המניין ישר. לא יזרקו אתכם לתוך הקוד, לא יצפו שתבינו איך המערכת עובדת על בורייה, וגם לא יתנו לכם לעבוד על המערכת עצמה. זה נובע מתוך חוסר אמונה מוחלט בכישוריכם, וכדי שלא תהרסו שנים של עמל (ואני מגזים, כמובן). במקום, יצמידו לכם חונך (מנטור, ממש כמו ב-TheVoice, רק בלי רייטינג, תהילת עולם או כישורי שירה), שיתן לכם חומר קריאה ויטיל עליכם משימות שמטרתן העיקרי הוא תרגול. המשימות הללו נועדו לבדוק את רמת הידע שלכם, ובסיומן, איכות העבודה שלכם תיבדק, כך שאל תזלזלו בעשייתן, גם אם הן משעממות, ולא עוסקות בדברים המעניינים שהחברה עושה.

 

אל תיבהלו אם המשימות לא עוברות בצורה חלקה – אתם חדשים וזהו הזמן הנכון ללמוד, לשאול ולברר פרטים על העבודה שלכם. אם נתקלתם בחומר שאינו ברור לכם, שאלו עליו. עם זאת, קחו בחשבון שלמנטור שלכם יש עבודה, ולכן, רכזו את כל השאלות שעולות לכם לראש, וכשהוא ניגש אליכם כדי לבדוק איך אתם מתקדמים, שאלו אותו במרוכז את כל מה שלא הבנתם עד כה. כיתבו את התשובות, הקשיבו למה שמסבירים לכם, ונסו לא לחזור על שאלות שכבר נענו לכם. זו ההזדמנות גם להכיר את הצוות בו אתם עובדים. למרות שיש לכם מנטור, אתם יכולים לא פעם להיעזר באחד מחברי הצוות האחרים, ואתם תגלו די במהרה מי מהם אוהב לעזור, ולא פחות חשוב, מי מהם יודע להסביר – לא תמיד מי שאוהב לעזור גם יודע איך...

 

דרך נוספת ללמוד, עוברת דרך ארוחת הצהריים - אם הוצבתם בצוות, סביר להניח שתוכלו לצאת איתו לאכול בצהריים. אם לא הוצבתם בצוות, נסו למצוא מישהו חברותי, שתוכלו להצטרף אליו לארוחות. אבל אל תוותרו על ארוחות הצהריים! חלק חשוב מאוד מהמידע הלא רשמי מועבר במהלכן, למשל מידע על תנאי העסקה, על יחסי עובדים, לעיתים התייעצויות מקצועיות על באגים ותקלות במערכת, אבל גם רכילויות במשרד שאתם ממש לא יכולים להרשות לעצמכם לפספס. קל יותר ליצור קשרי חברות במהלך הארוחה, וכשמישהו הוא חבר שלכם, קל יותר לבקש ממנו עזרה מקצועית בעבודה, לאחר מכן.

 

היום הראשון בעבודה עשוי להיות מפחיד, אבל רובנו עוברים את המשוכה הזו בהצלחה. סטטיסטית, סיכוי סביר שגם אתם תצליחו להסתדר, בסופו של דבר. ואם לא הסתדרתם, זה הזמן לשלוח אלי קורות חיים.

 

אם יש לכם שאלות נוספות לגבי חיפוש עבודה, אתם מוזמנים ליצור עמי קשר בפייסבוק

 

דיאלוג היא חברת השמה למקצועות ההיי-טק. הכותב הוא מנהל גיוס ברשתות חברתיות בחברה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כפכפים? עדיף שלא
צילום: shutterstock
את החליפה שמרו להלוויות
צילום: Index open
יואב חיים
מומלצים