שתף קטע נבחר

איראן על האורניום ה"מועשר מדי": זו טעות טכנית

טהרן הצהירה עד כה על העשרת אורניום לרמה של 20% בלבד, אולם היום נודע כי נמצאו אצלה גם עקבות של אורניום שהועשר לרמה של 27%. האיראנים טוענים כי הדבר נובע מטעות טכנית, מומחים אומרים כי טענתם הגיונית

איראן טוענת כי האורניום המועשר לרמה של 27 אחוז שמתברר כי נמצא ברשותה, הועשר לרמה זו - הגבוהה יותר מהרמה שעליה הצהירה עד כה - כתוצאה מכשל טכני. כך דיווחו הערב (יום ו') סוכנויות הידיעות בהסתמך על דו"ח חדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

מוקדם יותר היום חשפו דיפלומטים בשיחות עם סוכנות הידיעות AP כי סבא"א מצאה עקבות של אורניום מועשר ברמה של 27 אחוזים במתקן התת-קרקעי פורדו. עד כה הצהירה איראן על העשרת אורניום לרמה של 20 אחוז בלבד, שגם היא רמה מסוכנת למדי כיוון שניתן להתקדם ממנה במהירות רבה יחסית לעבר רמת העשרה של 90 אחוז, הנחוצה לפיתוח נשק גרעיני.

 

נושא העשרת האורניום עומד בלב המשא ומתן בין איראן למעצמות, והמערב ובעלי בריתו דורשים מאיראן להפסיק את העשרת האורניום לרמה של 20 אחוזים. בתמורה מציעות המעצמות לאיראן שיתוף פעולה בנושאי בטיחות גרעינית וחלקי חילוף למטוסים אזרחיים, אולם טהרן דורשת הקלה בסנקציות שהוטלו עליה.

 

גילוי האורניום המועשר לרמה של 27 אחוז אמנם נשמע מרעיש, אך הדיפלומטים עצמם ביקשו למתן את החשש ואמרו כי אין פירוש הדבר בהכרח שהאיראנים מעלים בכוונה בחשאי את רמת ההעשרה. הם מיהרו לומר בעצמם כי ייתכן שהסרכזות (צנטריפוגות) שהעשירו את האורניום עשו זאת בתחילה ברמה גבוהה מדי בזמן שהטכנאים כיוונו אותן.

 

איראן החלה להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוזים בשנה שעברה, בעיקר במתקן פורדו. לטענתה, היא זקוקה לחומר כדי להפעיל את כור המחקר שלה ולמטרות רפואיות. אך סירובה להפסיק את ההעשרה תמורת קבלת דלק גרעיני מחו"ל עורר חשש כי היא מבקשת למעשה לייצר נשק גרעיני.

 

פורדו, המתקן הקבור בעומק של כ-80 מטרים מתחת לקרקע, מספק הגנה יעילה יחסית נגד תקיפות מצד ארה"ב או ישראל ולכן המערב עוקב

בדריכות אחר ההתפתחויות בו.

 

בדו"ח סבא"א שפורסם הערב נטען עוד כי איראן הגדילה את יכולתה לייצר חומר גרעיני רגיש על-ידי התקנת מאות צנטריפוגות במתקן התת-קרקעי בפורדו. לפי הדו"ח, שמתפרסם אחת לרבעון, צילומי לוויין מעידים על "פעילות נרחבת" במתקן הצבאי פרצ'ין, שפקחי האו"ם מעוניינים לבקר בו בשל החשד כי הוא משמש חלק מתוכנית הגרעין של איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן התת-קרקעי בפורדו
צילום: AFP
מומלצים