שתף קטע נבחר

ישראלי שהציל טורקי באוורסט: לא נוטשים בשדה

נדב בן-יהודה הפך השבוע לגיבור ישראלי אחרי ש-300 מטרים מהגשמת החלום הגדול של הגעה לפסגת ההר הגבוה בעולם, הסתובב לאחור והחל סוחב על גבו מטה מטפס טורקי שבו נתקל ושאיבד את ההכרה. עכשיו, גם בעולם עושים לו כבוד. לסוכנות הידיעות AP סיפר כי קבלת ההחלטות שלו עוצבה בצה"ל

סיפורו המדהים של נדב בן-יהודה, הצעיר הישראלי שוויתר על הגעה לפסגת האוורסט אף שהיה במרחק של 300 מטרים בלבד ממנה כדי להציל מטייל טורקי שאיבד את ההכרה, עושה כעת כותרות גם מעבר לים. סוכנות הידיעות הגדולה Associated Press פרסמה היום (ו') כתבה נרחבת על בן-יהודה, שסיפר על רגעי הדרמה במעלה ההר הגבוה בעולם.

 

בן-יהודה, שטיפס יחד עם מדריך, עבר על פניו של איידין אירמק קרוב לפסגה בסוף השבוע שעבר. באותם ימים מצאו את מותם לא פחות מארבעה מטפסי הרים אחרים שהיו בדרכם חזרה מהפסגה בשל מזג האוויר הקשה.

 

בסוכנות AP ציינו כי בראיון טלפוני שערכו עם בן-יהודה, בן 24, הוא נשמע גאה על כך שאירמק, בן 46, הצליח להגיע לפסגה והפך בכך לאחד ממספר קטן של מטפסי הרים "טורקים" שהצליחו להעפיל אליה. אירמק עזב את טורקיה לניו-יורק לפני יותר משני עשורים, אולם ממשיך להיות גאה במסורת הטורקית שלו. ב-AP טרחו לציין כי הידידות בין השניים עומדת בניגוד למתיחות הקשה ששוררת בין טורקיה לישראל, שהיו בעבר בנות ברית.

 

בן-יהודה סיפר כי כשנתקל במטפס הטורקי, קרא בשמו: "איידין, תתעורר! תתעורר!". לדבריו, נתקל בטורקי-אמריקני כשהאחרון היה בדרכו בחזרה מהפסגה וקרס בשל התנאים הקשים, ללא אספקת חמצן, פנס ותרמיל גב. בן-יהודה, שפיתח קשרי ידידות עם אירמק לפני הטיפוס, החליט לדחות ביום את המשך דרכו מעלה, בתקווה להימנע מצוואר הבקבוק של מטיילים שנוצר בדרך לפסגה.

 

ב-AP ציינו כי יש שלל אגדות על מטפסים שהעדיפו לפסוח על פני עמיתים שנקלעו לקשיים כדי להגשים חלום של חיים שלמים, אולם החלטתו של בן-יהודה לוותר על מטרתו ולסייע במקום זאת לאירמק הייתה "אוטומטית", אף שעברו כמה דקות עד שזיהה את חברו החיוור והכחוש. "אמרתי לעצמי, 'זה מטורף', לא האמנתי שזה קורה", סיפר בן-יהודה, "לא הבנתי שהוא היה שם כל הזמן. כולם חשבו שהוא כבר ירד".

 

קוראים אחד לשני "אחי"

בן-יהודה סחב את אירמק במשך שעות עד למחנה בגובה נמוך יותר. שניהם סבלו מכוויות קור, והתעורר חשש שיהיה צורך לקטוע כמה מאצבעותיהם. שגריר ישראל בנפאל, חנן גודר, סיפר כי בן-יהודה איבד 20 ק"ג ממשקלו במהלך השהייה על ההר ואירמק איבד 12 ק"ג.

השגריר סעד עם השניים אחרי החוויה הקשה שעברו.

 

"הם באמת צריכים להחלים נפשית ופיזית", סיפר גודר, "הם קוראים אחד לשני 'אחי'. אחרי האירוע שהיה להם יחד, הנשמות שלהם באמת קשורות זו בזו עכשיו". השגריר אמר כי ההצלה הייתה סיפור "הומניטרי" שהדגיש את הידידות בין ישראלים לטורקים ברמה האישית, למרות ההידרדרות ביחסים בין ממשלות טורקיה וישראל, בין השאר על רקע אירועי המשט לעזה ב-2010.

 

בן-יהודה שוחח עם AP שעות לפני עזיבתו את נפאל לטיפול דחוף בישראל, ואמר כי הוא אינו יכול לומר בוודאות כיצד היה מגיב אם היה פוגש במטפס בצרה שאותו לא הכיר. הוא ציין כי אספקת החמצן כל-כך דלה והתנאים כל-כך קשים, שאנשים על ההר מפתחים מעין "ראיית מנהרה".

 

"אתה פשוט חושב על הנשימה, על ההליכה, על הטיפוס", אמר. לפי בן-יהודה, השאלות הבסיסיות שנמצאות בראשו של מטפס העושה את דרכו לפסגה היא: "האם אתה הולך לעשות את זה?" ו"מתי הזמן הנכון להסתובב ולחזור". כשהוא מתחיל לרדת, לדבריו, עולה השאלה: "כמה מהר אני יכול לרדת?". ב-AP ציינו כי בן-יהודה אמר שהאימונים בצבא בישראל סייעו לו לעצב את קבלת ההחלטות שלו כך שיוכל להציל את אירמק: "אתה אף פעם לא עוזב חבר בשדה", הסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כולם רוצים להגיע לפסגה. האוורסט
צילום: איתי שביט "עולם אחר"
מומלצים